Return To Forever | Romantic Warrior

Return To Forever σημαίνει Chick Corea, πρώτα και πάνω απ’ όλα. Αυτός είναι ο δημιουργός, ο εμπνευστής, ο κινητήριος μοχλός της μπάντας που μαζί με τους Weather Report και Mahavishnu Orchestra έγραψαν τις σημαντικότερες σελίδες της fusion jazz-rock των seventies, πατώντας φυσικά επιδέξια στα χνάρια του τιτάνα Miles Davis. Από την άλλη το κλασικό πλέον Romantic Warrior, που κυκλοφόρησε 35 ακριβώς χρόνια πριν, υπήρξε η καλλιτεχνική επιτομή του ποιοτικότερου line-up που δημιούργησε ποτέ ο Corea για τους R.T.F., όντας ένα πραγματικό super group! Τελευταίο μέρος μιας άτυπης τριλογίας που έφερε την υπογραφή των Chick Corea – Stanley Clarke – Al Di Meola – Lenny White, το Romantic Warrior υπήρξε ταυτόχρονα το magnus opus και το κύκνειο άσμα τους. Και αυτό διότι ο εκκεντρικός Chick Corea επέλεξε να απολύσει τους δυο τελευταίους από την μπάντα αμέσως μετά τη κυκλοφορία του συγκεκριμένου άλμπουμ. Ενός δίσκου που συνέχιζε δημιουργικά να μεγαλουργεί ακολουθώντας τα βήματα των τζαζ – ροκ κομψοτεχνημάτων Where Have I Known You Before και No Mystery. Όπως ακριβώς και σε εκείνα μάλιστα, κάθε μέλος των R.T.F. υπογράφει το λιγότερο ένα κομμάτι, ενισχύοντας τη συνθετική πολυφωνία και μουσικότητα τους. Σε επίπεδο ύφους όμως το Romantic Warrior προχωρά ένα βήμα μακρύτερα από τα προγενέστερα δημιουργήματα τους. Με εμφανείς επιρροές από το progressive rock των Yes και των Gentle Giant, το έκτο άλμπουμ των R.T.F. διακρίνεται για την συνθετική και ερμηνευτική πολυπλοκότητα, την αρμονική πυκνότητα και την εντυπωσιακή πραγματικά ομοιογένεια των τεσσάρων βιρτουόζων καλλιτεχνών.

Το Medieval Overture, σύνθεση του Chick Corea, ανοίγει τον Ρομαντικό Πολεμιστή, που ντυμένο στην αστραφτερή του πανοπλία απολαμβάνουμε στο εξαιρετικό εξώφυλλο που παραπέμπει ευθέως στα αριστουργηματικά φάκελλα των prog-rock groups των σέβεντις. Και αλήθεια είναι πως με το πρώτο κιόλας κομμάτι ο Corea σηματοδοτεί την αλλαγή κατεύθυνσης. Ο ξέφρενος ρυθμός με τις καταιγιστικές ριπές από τα τύμπανα του μεγάλου Lenny White συνάδει απόλυτα με τις περίπλοκες πινελιές των keyboards του Corea, για μια σύνθεση άρρηκτα συνδεδεμένη με το σύμπαν των Yes. Το Sorceress που ακολουθεί αποτελεί τη συνθετική συνδρομή του Lenny White στο Romantic Warrior. Funky groove, εντυπωσιακή γραμμή μπάσου και μια καυτή ηλεκτρική κιθάρα συνθέτουν το εκρηκτικό μείγμα πάνω στο οποίο έρχεται να ακουμπήσει το θαυμάσια αισθαντικό πιάνο του μεγάλου Chick Corea για ένα από τα ομορφότερα σόλο μέρη όλου του δίσκου. Ο Corea οδηγεί σταδιακά τους συνοδοιπόρους του σε σαγηνευτικά ηχοτοπία ιδιαίτερου λυρισμού μέχρι να ξαναμπεί σε ρόλο οδηγού ο Al Di Meola επαναφέροντας τη funk διάσταση στο θέμα με την αρωγή της εντυπωσιακής rhythm section. Έπεται το ομότιτλο, εντεκάλεπτο κομμάτι, γραμμένο από τον Corea. Ξεκινά μέσα σε μια αργή ατμόσφαιρα με το δοξάρι του Stanley Clarke να ζωγραφίζει πάνω στις χορδές του κοντραμπάσου και τον Al Di Meola να χαιδεύει υπέροχα τις δικές του της ακουστικής κιθάρας. Μετά το δεύτερο λεπτό ένα αξιομνημόνευτο jazz rock θέμα ανασύρεται σταδιακά με εκπληκτικές μπασογραμμές από τον τιτάνα Stanley Clarke, ωραιότατο κοφτό πιάνο και πληθωρική ντραμς.

Αυτό όμως που κόβει την ανάσα κυριολεκτικά είναι το σόλο στην ακουστική κιθάρα από τον 21 ετών τότε Al Di Meola. Απλά προσπαθήστε να τον ακολουθήσετε σε ένα από τα κορυφαία ever guitar – solo μετά το πέμπτο λεπτό και θα με καταλάβετε. Τη σκυτάλη παίρνει το πιάνο που οδηγεί τους πάντες σε ένα ξέφρενο και ντελιριακό αποκορύφωμα, για ένα από τα καλύτερα θέματα που έδωσε ποτέ η fusion jazz. Η σύνθεση του βιρτουόζου κιθαρίστα λέγεται Majestic Dance και σε αυτήν η jazz rock φτάνει ως τις παρυφές του hard rock, με την απαραίτητη συνδρομή δεξιοτεχνίας του Corea και το αλά μπαρόκ keyboard του. Το The Magician φαντάζει ως ένα θεόρατο progressive jazz-rock προπύργιο, ασφαλές χάρη κυρίως στον μαγικό μπασίστα Stanley Clarke που είναι και ο δημιουργός του. Το άλμπουμ ολοκληρώνεται με το Duel Of The Jester And The Tyrant, μια δωδεκάλεπτη επική σχεδόν σύνθεση του Chick Corea. Σε αυτό το εκπληκτικό progressive οι τέσσερις μεγάλοι καλλιτέχνες βρίσκουν τον δικό τους ξεχωριστό χώρο και χρόνο να αυτοσχεδιάσουν, ενώ ταυτόχρονα αποδεικνύουν με τον εμφανέστερο τρόπο την ομοιογένεια και την βαθιά τους μουσικότητα. Ένας γνήσιος και αγνός ύμνος στην ελευθερία που η δημιουργική μουσική μπορεί να χαρίσει στους άξιους ερμηνευτές της.

Το Σεπτέμβριο του 2011, 35 χρόνια μετά τη κυκλοφορία του πρώτου δίσκου που έγραψαν οι R.T.F. για λογαριασμό της Columbia, η Sony Music Japan επανακυκλοφορεί το Romantic Warrior με μια όμορφη cardboard sleeve συσκευασία χρησιμοποιώντας την τεχνολογία Blu Spec που λάνσαρε για πρώτη φορά στα 2008. Τα Blu Spec CD υφίστανται τη mastering διαδικασία ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που χρησιμοποιείται στη παραγωγή των Blu Ray Discs. Αντί λοιπόν για το παραδοσιακό κόκκινο laser που χαράσει τα αυλάκια του cd, εδώ γίνεται χρήση των περίφημων πια μπλε lasers που θεωρητικά τουλάχιστον προσθέτουν μεγαλύτερη ακρίβεια στο κάψιμο των ψηφιακών δίσκων και μείωση των λαθών κατά την ανάγνωση τους από τη συσκευή μας. Φυσικά τα Blu Spec CD δεν απαιτούν μια ειδική συσκευή ανάγνωσης, καθώς κάθε CD player είναι ικανό να τα διαβάσει. Σε αντίθεση μάλιστα με format σαν τα SACD και DVD-Audio, τα δισκάκια Blu Spec αποκωδικοποιούν στα 16bit / 44kHz, γεγονός που ενισχύει τον σκεπτικισμό πολλών audiophiles ανά το κόσμο.

Επανερχόμενοι στο άλμπουμ της παρουσίασης μας, η δοκιμή έγινε σε σύγκριση με το remastered edition Romantic Warrrior του 2000, το οποίο με τη σειρά του θεωρείται αναβαθμισμένο ακουστικά σε σχέση με το πρώτο Nice Price CD της Columbia. Μπορούμε απροκάλυπτα να πούμε πως το ιαπωνικό Blu Spec CD φτάνει στα αυτιά μας με περισσότερο αέρα και κυρίως ισχυρότερα δυναμικά σώματα. Τα τύμπανα του White στο Medieval Overture είναι εντυπωσιακά ζωντανά και ρεαλιστικά και σύγκριση με τον σχεδόν ξηρό ήχο τους στην προγενέστερη έκδοση απλά δεν υφίσταται. Ο όγκος δε και ο παλμός των μπάσων του Clarke καθ‘ όλη τη διάρκεια της ακρόασης συνιστά μια σημαντική εμπειρία τόσο για μουσικόφιλους όσο και για επαγγελματίες μουσικές. Απολαυστική επίσης η ακρίβεια και ο κρυστάλλινος ήχος της ακουστικής κιθάρας του Di Meola, ειδικά στο ομότιτλο του δίσκου κομμάτι. Πιο ζωντανός και φρέσκος από ποτέ, o Ρομαντικός Πολεμιστής κοσμεί εκ νέου τη συλλογή μας, προσφέροντας μας απλόχερα μαθήματα μουσικής ευφυίας.

Shares