The Creole Choir Of Cuba | Santiman

Το ολοκαίνουργιο Santiman αποτελεί την δεύτερη μόλις δισκογραφημένη εργασία των Creole Choir Of Cuba. Αρκούν άραγε δυο μόλις δίσκοι για να ομιλούμε ήδη για ένα από τα σημαντικότερα φωνητικά γκρουπ του πλανήτη; Στην περίπτωση τους, ναι, αρκούν. Θα έλεγα μάλιστα πως θα αρκούσε και ένα, αν αυτό το ένα είναι το Santiman. Ποιοι είναι όμως οι Creole Choir Of Cuba; Πρόκειται για ένα δεκαμελές συγκρότημα τραγουδιστών που τους ενώνει η αγωνιώδης ζωή των προγόνων τους. Όλοι τους μετανάστες σκλάβοι από την γειτονική Αϊτή, που αναζητώντας μια καλύτερη μοίρα στην Κούβα, βίωσαν εκ νέου το μαρτύριο του σκλαβοπάζαρου. Φρόντισαν όμως παρά τις δύσκολες συνθήκες επιβίωσης, να διατηρήσουν ζωντανή την φλόγα της καταγωγής τους και τι άλλο από την μουσική θα μπορούσε να είναι το όχημα για κάτι τέτοιο… Αυτό λοιπόν το μουσικό background τιμούν και αναβιώνουν οι Creole Choir Of Cuba. Διαχειρίζονται ιδανικά το φολκλόρ του παρελθόντος και το αναμιγνύουν με τις ολόφρεσκες δικές τους μελωδίες, πετυχαίνοντας ένα μεθυστικό χαρμάνι πολυρυθμίας και λυρισμού. Κρουστά, πιάνο, τρομπέτα και φλάουτο είναι τα όργανα που υποστηρίζουν τα τραγούδια, που βέβαια έχουν ως βάση τις ανθρώπινες φωνές. Η κυρία Emilia Diaz Chavez είναι η διευθύντρια του γκρουπ και παράλληλα εκείνη που με την πραγματικά αγγελική φωνή της κατευθύνει τους συνοδοιπόρους της στην έκσταση των αισθήσεων. Ο λόγος επίσης διαδραματίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στο Santiman, καθώς τόσο οι επανεκτελέσεις των παραδοσιακών τραγουδιών της Αϊτής, όσο και οι νέες συνθέσεις της Chavez διηγούνται ιστορίες από την ζωή των προηγουμένων αιώνων, τότε που το νερό ήταν είδος εν ανεπαρκεία, ή οι πολίτες προσεύχονταν ολονύκτια για την θεραπεία των ασθενών τους μέσω των θαυματουργών βοτάνων.

Το συγκλονιστικό Preludio που ανοίγει τον δίσκο περιγράφει την αγωνία που προκαλεί η έλλειψη του νερού. Με τον αέρα να θροϊζει στο βάθος, η γυναικεία φωνή θρηνεί και προσεύχεται ταυτόχρονα με έναν τρόπο απόκοσμο, σχεδόν θείο. Μια δεύτερη φωνή έρχεται να την συμπληρώσει και εσύ κρατάς την αναπνοή σου με τόση γλυκόπικρη ομορφιά. Το επόμενο τραγούδι αφηγείται την ιστορία του Manuel, ενός ανθρώπου που ήρθε να δώσει ελπίδα στα πλήθη σκάβοντας για το πολυπόθητο νερό. Το Llegada – Άφιξη – δεν μπορεί παρά να είναι λοιπόν ένα φλογερό ρυθμικό τραγούδι με πληθωρικά κρουστά και χαρούμενες εορτάζουσες φωνές. Αυτά τα δυο τραγούδια μαζί με τα Balada de Annaise και Jubileo αποτελούν ουσιαστικά μια ενότητα μέσα στο άλμπουμ που αφορά την κατάκτηση του αγαθού του νερού για τους κατοίκους της Αϊτής, βασιζόμενη στη σπουδαία νουβέλα Gouverneurs de La Rosee του συγγραφέα Jacques Roumain. Η θρησκευτικότητα της μουσικής κουλτούρας αποτυπώνεται περίτεχνα στο κορυφαίο ίσως κομμάτι του άλμπουμ με τον τίτλο Fey Oh Di Nou. Καθηλωτικά πνευματώδες, βαθύτατα ανθρώπινο, υπέροχα αέρινο, με την συνδρομή κρουστών και παραδείσιων ανθρωπίνων φωνών το τραγούδι αυτό δύναται να σε εξαγνίσει ή να γιατρέψει τη καρδιά σου, αν προτιμάς. Από τα ομορφότερα φωνητικά κομμάτια που έχω ακούσει ποτέ…

Το medley Soufle Van / Mangaje περιγράφει το ταξίδι των σκλάβων στη θάλασσα με το δεύτερο μέρος να αποτελεί έναν θρήνο για τον Mangaje που χάθηκε στα σκοτεινά νερά, τραγουδισμένο συγκλονιστικά από την Yordanka Sanchez Fajardo. Τα τραγούδια διαμαρτυρίας δεν θα μπορούσαν να λείπουν από ένα τέτοιο άλμπουμ και το Pale, Pale είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα θυμού για την δικτατορία του Duvalier στην Αϊτή. Ο ιδανικός επίλογος είναι πράγματι το Marasa Elu, ένα acapella τραγούδι που σε αγκαλιάζει με την τρυφερότητα του και εξιστορεί την παράκληση για βοήθεια ενός ορφανού παιδιού. Το Santiman έχει ηχογραφηθεί στο Real World Studio της Μ. Βρετανίας. Υπεύθυνος για την παραγωγή και τις μίξεις είναι ο γνωστός John Metcalfe – Blur, Morrisey, John Cale – ο οποίος κατάφερε χωρίς ακρότητες να αιχμαλωτίσει την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που δημιούργησαν οι καλλιτέχνες από την Καραϊβική. Θαυμάσια εστίαση των φωνών, πλούσια χαμηλά σώματα από τα κρουστά, εξαιρετική στερεοφωνική εικόνα. Μα πάνω και πέρα από όλα αυτά, το Santiman είναι το πνεύμα των προγόνων που αιωρείται, ο ύμνος στην ζωή και την αξιοπρέπεια της. Αριστούργημα.

Shares