B.B. Driftwood | Southward Bound

Είστε από εκείνους που ταυτίστηκαν με το laid back ηχόχρωμα του J.J. Cale; Απολαμβάνετε να χαίρεστε τη μουσική σας χαλαρώνοντας με μια καλή συντροφιά, ζητώντας από εκείνην να σας ταξιδέψει σε απάνεμους και ασφαλείς προορισμούς; Καταληκτικά, η άρτια ηχητική αναπαραγωγή αποτελεί για σας μια σημαίνουσα παράμετρο των ακροάσεων σας; Αν απαντήσετε με τρία ΝΑΙ στο άνωθεν σύντομο ερωτηματολόγιο, το Southward Bound του Bengt Skogholt – με ψευδώνυμο το όντως επιτυχημένο B.B. Driftwood – έχει γραφτεί για σας! Το ντεμπούτο άλμπουμ του εν λόγω κυρίου για την audiophile σουηδική ετικέτα Opus 3 ρουφιέται απαλά και συγκρίνεται με την ευχαρίστηση που λαμβάνεις από ένα ποτήρι με δροσερή Sagria ένα ζεστό καλοκαιρινό βραδάκι. Οι ομοιότητες με τον J.J. ξεκινούν από την διάρκεια των δώδεκα τραγουδιών που μετά βίας ξεπερνούν συνολικά τα 40 λεπτά. Συνεχίζονται με την γοητευτική και γλυκόπικρη ατμόσφαιρα που συναντάται από κοινού στις ιστορίες των δυο καλλιτεχνών. Ακόμα και η βαρύτονη φωνή του Driftwood δύναται σε ορισμένους να θυμίσει την μοναδική χροιά της φωνής του Cale. Οι συμπτώσεις ολοκληρώνονται κάπου εδώ όμως, καθώς το σκονισμένο κάντρι μπλουζ του J.J. Cale είναι απών στο Southward Bound, ο Driftwood προτιμά τις φωτεινότερες – συχνά πυκνά λάτιν – πινελιές στις συνθέσεις του. Σαφέστατα πάντως η αφετηρία του ταξιδιού του βρίσκεται σε κάποια επαρχιακή πολιτεία του αμερικανικού νότου. Το ομότιτλο του άλμπουμ κομμάτι που ανοίγει το cd το πιστοποιεί με τον καλύτερο τρόπο. Αργό, νωχελικό κάντρι με όμορφες πινελιές από την ηλεκτρική κιθάρα και εκφραστικά φωνητικά.

Το She Shines από την άλλη δίνει το χαρούμενο στίγμα για το οποίο μιλούσαμε πριν. Πλήρως ακουστικό, μα εμφανώς ρυθμικό, βασίζεται στην μάντολα, την φυσαρμόνικα και τις ακουστικές κιθάρες, καθώς και στα ιδιαίτερα έθνικ κρουστά του Sebastian Notini, που είναι άλλωστε παρόντα και σημαίνοντα σε ολόκληρο το άλμπουμ. Εξίσου καθοριστικά για το ηχόχρωμα της μουσικής του Driftwood είναι και τα δεύτερα γυναικεία φωνητικά που υποστηρίζουν συχνά πυκνά τον ερμηνευτή. Οι τρεις κυρίες προσδίδουν ένα όμορφο gospel πνεύμα στο cd, το οποίο δένει εξαιρετικά με το συνολικό ύφος των κομματιών, για παράδειγμα στο Adrift οι κυρίες είναι εκείνες που εκτοξεύουν καλλιτεχνικά το κομμάτι. Το Sweet Elizabeth με το ντόμπρο και την lap steel κιθάρα του είναι το κοντινότερο στον J.J. τραγούδι του σετ, ενώ το A Way To Celebrate θα μπορούσε να είναι η ραχοκοκκαλιά του με τα θαυμάσια πρώτα και δεύτερα φωνητικά και τις υπέροχες ηλεκτρικές κιθάρες! Στο Strange How Things Can Turn Around συμμετέχει με τη δωδεκάχορδη ακουστική του κιθάρα το βαρύ πυροβολικό της Opus 3, ο κύριος Eric Bibb. Το ωραιότατο μπλουζ είναι από τα καλύτερα κομμάτια του δίσκου με εξαιρετικά φωνητικά και καυτές κιθάρες. Η soul δεν θα μπορούσε να λείπει από ένα τέτοιο πολυσυλλεκτικό υφολογικά set τραγουδιών. Κλείστε τα μάτια ακούγοντας το Love Must Prevail και μη μου πείτε πως δεν νιώθετε τον B.B. να κλείνει το ματάκι στον έναν και μοναδικό Otis Redding!

Το Shady Tree είναι όσο πιο κάντρι γίνεται με το ντουέτο των γυναικείων φωνητικών, το banjo, το dobro και το βιολί του, ενώ το δισκάκι κλείνει με μια βόλτα στα νησιά των Καραϊβικής με το instrumental Aliki Moonlight και το κουβανέζικο λαούτο, τις ακουστικές κιθάρες και τα shakers! Ο ίδιος ο Driftwood έχει γράψει όλα τα κομμάτια του Southward Bound, όμως επιπλέον είναι υπεύθυνος της παραγωγής και συνεργάστηκε με τον Jan -Eric Persson στις μίξεις των τραγουδιών. Φυσικά πίσω από την κονσόλα ηχοληψίας βρέθηκε ο σπουδαίος κύριος Persson, αφεντικό ως γνωστόν της Opus 3. Όσοι από τους αναγνώστες είναι ήδη γνώριμοι του ηχητικού σύμπαντος της εταιρείας, ξέρουν τι να περιμένουν από το Southward Bound και να είναι σίγουροι πως πράγματι θα το λάβουν. Για τους μη μυημένους, ας αναφερθεί αρχικά πως το sacd είναι μονάχα στερεοφωνικό και όχι επιπλέον πολυκάναλο, κάτι που αποτελεί πάγια τακτική της Opus 3 τα τελευταία χρόνια. Ο ήχος στην νορμάλ στρώση είναι εξαιρετικά μαλακός, διάφανος και πλούσιος, ενώ η ακρόαση της sacd επιφάνειας αποκαλύπτει μια επιπλέον διάσταση ανάλυσης, λεπτομέρειας και θαυμάσιας τρισδιάστατης εικόνας που θα ικανοποιήσει πλήρως και τον πλέον απαιτητικό φίλο της υψηλής πιστότητας. Οι ανθρώπινες φωνές απεικονίζονται ιδανικά στον χώρο, μπροστά και στο κέντρο η αντρική, πίσω οι βελούδινες γυναικείες. Οι κιθάρες, ακουστικές και ηλεκτρικές, το ντόμπρο, η μάντολα και το μπάντζο κυριολεκτικά ακούγονται σαν να βρίσκονται ζωντανά στον χώρο σου, ενώ ρεαλιστικά και επαρκώς δυναμικά φτάνουν στα αυτιά μας τα διάφορα κρουστά. Εξαιρετικό από κάθε άποψη, απαραίτητο για τους φίλους του συγκεκριμένου μουσικού είδους και επιπροσθέτως για τους οπαδούς του άρτιου ήχου.

Shares