Χιονονιφάδα

Εάν αναρωτιέστε για το εάν ένα πολύ μικρό σε μέγεθος ηχείο έχει λόγο ύπαρξης, και μάλιστα σε κάποιο σύστημα υψηλής πιστότητας, η Amphion έχει έτοιμη την απάντηση.

Ταυτότητα

Απόκριση: 55Hz-20kHz.

Μονάδες: 1 γούφερ 9,7 εκ., 1 τουίτερ 2,5 εκ.

Ισχύς: 20-120 Watt.

Ωμική Αντίσταση: 4Ω, ελάχιστη 3Ω

Βάρος: 4,7 κιλά

Ευαισθησία: 88Db (2.83V 1m)

Διαστάσεις: 26.8 x 13.4 x 22

Η Amphion είναι μια φινλανδική εταιρεία που βρίσκεται ενεργά στον χώρο της υψηλής πιστότητας μόλις πέντε χρόνια. Εντούτοις, όλες οι δημιουργίες της που είναι αποκλειστικά και μόνον ηχεία (για την ακρίβεια επτά μοντέλα, ένα υπογούφερ και ένα κεντρικό), είναι ιδιαίτερα αξιόλογες. Πριν από μερικά χρόνια είχα την τύχη να δοκιμάσω το εξαιρετικό Xenon, ένα από τα μεγάλα μοντέλα της εταιρείας, και οφείλω να παραδεχτώ ότι επρόκειτο για μια από τις πιο αξιόλογες και ενδιαφέρουσες σε ήχο δημιουργίες ανεξαρτήτως τιμής. Το ηχείο εκείνο διέθετε μία πολύ ενδιαφέρουσα σχεδίαση (το γούφερ ήταν ψηλά σε μια από τις πλάγιες πλευρές του ηχείου), ενώ το μιντρέιντζ διέθετε ελεγχόμενη έξοδο προς τα πλάγια, την οποία η εταιρία ονόμαζε UDD. Αυτή ήταν μια πατέντα η οποία επιτρέπει την ακτινοβολία σε υπερκαρδιοειδείς λοβούς από τα 120Hz και πάνω. Το ηχείο εκείνο, εκτός από υπέροχο ήχο, διέθετε επίσης μια ποιότητα κατασκευής που εκείνη τουλάχιστον την εποχή ελάχιστα ηχεία διέθεταν. Το ΙΟΝ είναι το πιο νέο τελευταίο δημιούργημα της φιλόδοξης εταιρείας του Βορρά, αλλά και το πιο μικρούλι σε μέγεθος. Για την ακρίβεια, είναι ένα από τα πιο μικρά ηχεία βάσης που έχω ποτέ συναντήσει. Σε παλαιότερες εποχές τα ηχεία αυτά συνηθίζαμε να τα λέμε ηχεία «ραφιού», καθώς δεν ήταν λίγες οι φορές που η θέση τους ήταν επάνω στο ράφι κάποιας βιβλιοθήκης. Σωστό ή λάθος, ήταν μια πολύ προσφιλής θέση για τα μικρά αυτά ηχεία, η οποία ήταν μάλιστα και πάρα πολύ βολική. Για τα ηχητικά αποτελέσματα της εν λόγω τοποθέτησης μη με ρωτήσετε, καθώς τις περισσότερες φορές είχαν δευτερεύουσα σημασία.

Τα μικρά αυτά ηχεία (πλην ελάχιστων εξαιρέσεων) συνόδευαν συνήθως κάποια «δεύτερα» μικρά συστήματα σε κάποια γραφεία, ή σε κάποια πολύ μικρά δωμάτια. Ήταν με λίγα λόγια ηχεία πολύ ειδικών αποστολών. Από τότε βέβαια έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι, καθώς τα νέα αυτά «μικρά», είναι μικρά πλέον μόνον στο μάτι. Δεν υπάρχει βέβαια αμφιβολία ότι αυτά τα μικρά σε διαστάσεις ηχεία πάντα είχαν φανατικούς φίλους, αλλά και ορκισμένους εχθρούς. Φυσικά ανάμεσα σε αυτούς που ανέκαθεν τα λάτρευαν, ήταν οι γυναίκες. Και αυτό βέβαια δεν είναι λίγο. Εάν ρωτήσετε τη δική μου γνώμη, θα σας απαντήσω ότι τα συμπαθώ ιδιαίτερα, καθώς πιστεύω ότι τα πλεονεκτήματά τους είναι περισσότερα και αρκετά μεγαλύτερης σημασίας από τα μειονεκτήματά τους. Ένα ηχείο μικρών διαστάσεων μπορεί να τοποθετηθεί ας πούμε οπουδήποτε χωρίς ιδιαίτερο κόπο, και χωρίς ιδιαίτερες επιπτώσεις στην ηχητική του απόδοση. Μεγάλη δουλειά φυσικά αυτό. Βέβαια ελάχιστοι πλέον θα αγόραζαν ένα μικρό ηχείο για να το τοποθετήσουν στο ράφι κάποιας βιβλιοθήκης. Τα μικρά ηχεία τα τελευταία χρόνια ανέλαβαν και έναν άλλον ρόλο ακόμα, ίσως πιο άχαρο, ένα ρόλο που μάλλον στο σύνολό τους τα αδικεί. Ανέλαβαν τον ρόλο των πίσω (περιφερειακών) ηχείων σε διάφορα συστήματα οικιακού κινηματογράφου. Θα σας πω καταρχήν ότι το ΙΟΝ δεν είναι ένα ηχείο που του αρμόζει αυτός ο ρόλος. Όχι φυσικά γιατί δεν μπορεί να τα καταφέρει σε μια τέτοια -εύκολη γι’ αυτό- αποστολή, αλλά γιατί κάτι τέτοιο θα το αδικούσε κατάφορα. Ακόμα και εάν το σύστημα του home cinema που θα το φιλοξενούσε ήταν πολύ ακριβό. Το ΙΟΝ είναι ένα ηχείο υψηλών προδιαγραφών, και όχι απλώς ένα ηχείο μικρού μεγέθους.

Μόνιτορ τσέπης

Θα ήθελα να σας κάνω μια απλή ερώτηση: Εάν είχατε στην κατοχή σας ένα Rogers LS 3/5Α σε οποιαδήποτε από τις εκδόσεις του, θα το βάζατε ποτέ να παίξει τον ρόλο του περιφερειακού ηχείου σε ένα σύστημα οικιακού κινηματογράφου; Δεν το νομίζω. Και οι λόγοι είναι ευνόητοι. Θα ήταν σαν να βάζατε ένα Smart να κουβαλάει μπάζα. Οι περισσότεροι θα κρατάγατε το ηχείο αυτό έστω και σαν δεύτερο ηχείο στο σύστημά σας, και θα το θαυμάζατε για την ακρίβεια, αλλά και για τις ιδιαίτερες επιδόσεις του στις μεσαίες συχνότητες. Έτσι δεν είναι; Και το ΙΟΝ θα το κρατάγατε επίσης γι’ αυτούς τους λόγους, θα το προσέχατε όμως ακόμα πιο πολύ για κάποιους άλλους ακόμα σημαντικότερους. Ποιοι είναι αυτοί; Κάντε λίγη υπομονή. Θα φτάσουμε και εκεί.

Shares