High End για solo ακροάσεις

Μπορούν τα ακουστικά να προσφέρουν μια ολοκληρωμένη πρόταση, χωρίς υποχωρήσεις σε θέματα πιστότητας; Η Audeze πιστεύει πως μπορούν!

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Τύπος: Πλήρους μεγέθους, ανοικτού τύπου

Οδηγός: Planar Magnetic

Ενεργή Επιφάνεια Μεμβράνης: 6,17 sq. in

Μαγνήτης: Νεοδυμίου

Απόκρ. Συχνοτ.: 5-50k Hz

Αρμον. Παραμόρφ. THD: >1%

Αντίσταση: 60Ω

Eυαισθησία: 90dB/1mW

Μέγ. Ακουστ. Πίεση: 130dB SPL

Βέλτιστη Ισχύς: 1-4 Watt (max 15W)

Μήκος Καλωδίου: 2,5m

Βάρος: 522gr (480gr στην έκδοση Bamboo)

Με έδρα και γραμμή παραγωγής στις ΗΠΑ, στο Los Angeles συγκεκριμένα, η Audeze (προφέρεται σαν Odyssey) αποτελεί μια μικρού μεγέθους εταιρία που η γκάμα της αυτή τη στιγμή περιλαμβάνει δύο μοντέλα ακουστικών (τα LCD-2 που παρουσιάζουμε και τα ακριβότερα LCD-3), τρείς λυχνιακούς ενισχυτές (500-6.000 δολαρίων) και μια ντουζίνα αξεσουάρ και ανταλλακτικών. Το επίσημο site είναι ολιγόλογο, δεν αναφέρει πολλά για την εταιρία και τίποτα για τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από αυτήν. Ωστόσο, πρόκειται για μια προσπάθεια δύο φίλων, των κυρίων Alex Rosson and Sankar Thiagasamudram, που έχει ξεκινήσει μόλις το 2009, με το κατηργημένο πλέον μοντέλο LCD-1. Πρόκειται για δύο ενθουσιώδεις θιασώτες των ακροάσεων μέσω ακουστικών, που ξεκίνησαν αυτή την προσπάθεια περισσότερο σαν προσωπικό στοίχημα παρά σαν εργασία πλήρους απασχόλησης. Είναι αξιοσημείωτο το ότι η παραγωγή είναι χειροποίητη, στοχεύοντας τον ανταγωνισμό που προέρχεται από μεγάλες εταιρίες (π.χ. Beyerdynamics T1, Sennheizer HD800, Fostex ΤΗ900) και εξιδεικευμένους, καταξιωμένους κατασκευαστές (Stax, Grado, Ultrasone, κτλ).

Η τεχνολογία

Αν η Audeze κατεβαίνει στην «αρένα» για να χτυπήσει απευθείας την κορυφή, δεν το βασίζει στην πολύ όμορφη εμφάνιση των σχεδιάσεών της. Το πραγματικό της όπλο είναι η τεχνολογία που χρησιμοποιεί και ονομάζεται «planar magnetic». Μια προσέγγιση που ενώ έχει φανατικούς ανάμεσα στους μουσικόφιλους και τους μηχανικούς ήχου, εν τούτοις δεν έχει δικαιωθεί ιστορικά και εμπορικά. Ξεφεύγει, δε, από την πεπατημένη, αποφεύγοντας τα πηνία φωνής και τους θόλους, που χρησιμοποιούνται στα ακουστικά δυναμικού τύπου ενώ διαφοροποιείται και από τις ηλεκτροστατικές μεμβράνες, σαν αυτές της Stax. Ψάχνοντας τα ιστορικά στοιχεία, ανακαλύπτουμε ότι η τεχνολογία αυτή ξεκινάει από το 1976 και η Yamaha ήταν η πρώτη που είχε παρουσιάσει σχετικά μοντέλα, ονομάζοντας την «ορθοδυναμική» (orthodynamic). Την υιοθέτησαν τότε μερικοί ακόμα σοβαροί κατασκευαστές, όπως η MB Quart και η Fostex. Δεν υπήρξε όμως η ανάλογη συνέχεια. Σήμερα, εκτός της Audeze, την εν λόγω τεχνολογία υιοθετεί και η εταιρία HifiMan… Σε μια υλοποίηση αυτού του είδους, κάθε μετατροπέας (transducer) αποτελείται από τρία επιμέρους στοιχεία: το διάφραγμα, το πηνίο φωνής και τη συστοιχία μαγνητών. Το διάφραγμα είναι ένα φύλο πολύ-πολύ λεπτού και πολύ ελαφρού φίλμ.

Οι μαγνήτες τοποθετούνται και από τις δύο πλευρές ώστε να δημιουργείται πεδίο που περικλείει το διάφραγμα. Οπότε, το πηνίο φωνής είναι αυτό που όταν δέχεται σήμα αλληλεπιδρά με audezelcd-IMG_0014_2το μαγνητικό πεδίο και κινούν το διάφραγμα, το οποίο από την κατασκευή του είναι ευαίσθητο στις μεταβολές του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου. Αυτό το πηνίο φωνής όμως είναι πολύ ιδιαίτερο… για την ακρίβεια δεν είναι καν πηνίο, αλλά ένα κύκλωμα αγωγών, τυπωμένο στο λεπτό διάφραγμα, που διαδραματίζει αυτόν τον ρόλο! Το πεδίο διασπείρεται ομοιόμορφα στο διάφραγμα και αντίστοιχα ενεργοποιείται (θεωρητικά) το σύνολο της διαθέσιμης επιφάνειας. Αυτό, σε αντίθεση με τη σχεδόν σημειακή φόρτιση των θόλων και των κώνων, στις δυναμικού τύπου υλοποιήσεις. Διαφοροποιείται ωστόσο και από τις ηλεκτροστατικές υλοποιήσεις, μιας και το διάφραγμα σε αυτές δεν φέρει αγωγούς. Δεν θα είχαμε άδικο να θεωρήσουμε ότι η τεχνολογία planar magnetic τοποθετείται ανάμεσα στις δύο άλλες προσεγγίσεις (δηλ. τα ακουστικά δυναμικού τύπου και τα ηλεκτροστατικά) ενώ παρουσιάζουν αξιοσημείωτη συμπεριφορά τόσο στην απόδοση του φάσματος (αποδίδοντας με ευκολία τις μπάσες νότες, σε υψηλές εντάσεις) όσο και στη διαχείριση του ρεύματος. Πρακτικά, οι υλοποιήσεις αυτού του είδους δεν αποτελούν δύσκολα φορτία, ελέω της οφιοειδούς ανάπτυξης του τυπωμένου κυκλώματος που αντικαθιστά το πηνίο. Ο ενισχυτής «βλέπει» καθαρή ωμική αντίσταση, αποφεύγοντας τις επαγωγικές κορυφώσεις των δυναμικών υλοποιήσεων. Έτσι, τα LCD-2 μπορούν να συνοδεύσουν ένα mp3 player, αλλά αν αναφερόμαστε στις δικές μας υψηλές απαιτήσεις, απαιτούνται ενισχυτικές βαθμίδες που θα προσφέρουν ισχύ ανώτερη του ενός watt.

Το μοντέλο

Αναμφίβολα, τα ακουστικά της Audeze έχουν ξεχωριστό στυλ, με αρκετές ρετρό πινελιές και κοινά χαρακτηριστικά τα ξύλινα «κύπελα», το δερμάτινο κεφαλόδεσμο και τους εξωτερικούς άξονες στήριξης. Η αρχιτεκτονική τους είναι πλήρους μεγέθους (circumaural – εσωκλείουν το αυτί) και ανοικτού τύπου (open back – επιτρέπουν την αλληλεπίδραση με το περιβάλλον). Το υπό εξέταση μοντέλο LCD-2 κατασκευάζεται σε δύο εκδόσεις. Μία από bamboo και μία από τριανταφυλλιά Καραϊβικής (με πιστοποιημένη για την τήρηση περιβαλλοντικών όρων, ξυλεία). Είχαμε στη διάθεσή μας τη δεύτερη έκδοση. Επιπλέον, ο αγοραστής μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε δύο τύπους μαξιλαριών, δερμάτινο και suede. Τα LCD-2 είναι σίγουρα μεγαλύτερου όγκου από τον μέσο όρο και βέβαια βαρύτερα του μέσου όρου. Ούτως ή άλλως, πριν μπούμε στον κόπο να ακούσουμε ένα ζευγάρι ακουστικών, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε αν μας είναι βολικά και εργονομικά.

Shares