Studio grade…

Η Audio Engine παρουσίασε τη νέα έκδοση του επιτυχημένου ενεργού ηχείου της με τη διάκριση “+”, η οποία επεκτείνει τις ηχητικές αρετές των Α5 και προσθέτει ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία και εργονομία.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Μεγάφωνα: 5» γούφερ, 0,75» τουίτερ

Ισχύς: 2x50Wrms/75W peak

Απόκριση: 50Hz-22KHz

Είσοδοι: RCA, mini jack@10KΩ

Έξοδοι: sub out (stereo)

Φορτίζει: με USB 5V/0,5A

Διαστάσεις: 27x18x20 εκ. (ΥΠΒ)

Βάρος: 7 + 4,4 κιλά (L, R)

Τηλεχειρισμός: Ναι

Η γνωστή εταιρία ξεκίνησε πριν από λίγα χρόνια από μια ομάδα έμπειρων Αμερικανών σχεδιαστών με στενή σχέση με τον επαγγελματικό ήχο, σκοπεύοντας να αναπτύξει ένα προσιτό στούντιο μόνιτορ υψηλών προδιαγραφών. Στην πορεία, δεν άργησε να κατευθύνει τις προσπάθειές της προς την διαρκώς αναπτυσσόμενη αγορά του PC Audio, πιάνοντας έτσι τον παλμό της εποχής. Αυτή η αγορά μας προέκυψε άλλωστε ως ένα είδος σιωπηλής επανάστασης, στα πλαίσια των σύγχρονων κοινωνικών συνθηκών, με πυρήνα τη νέα γενιά που εστίαζε τη διασκέδασή της γύρω από τον υπολογιστή. Κάποια στιγμή στα μέσα της περασμένης δεκαετίας έγινε σαφές πως οι κανόνες της οικιακής ακρόασης άλλαξαν: οι νέες οικογένειες είχαν χορτάσει από τα μεγάλα πολυκαναλικά AV συστήματα και τα διάφορα “σαλονάτα” mutlimedia προϊόντα, ενώ το κλασικό mini/micro σύστημα δεν φάνταζε πια εξίσου δελεαστικό, ακόμη και εξοπλισμένο με οδηγό Blu-ray. Καθώς η μόδα του surround είχε αρχίζει να ξεφτίζει, τέτοια προϊόντα δεν αποτελούσαν πια έναν ισχυρό πόλο έλξης για τον νέο καταναλωτή. Αντίθετα, τα μεγάλα πλήθη από πιτσιρικάδες, που ζούσαν γύρω από τον υπολογιστή τους (ο οποίος τώρα πια έχει μετεξελιχθεί σε έξυπνο τηλέφωνο και ταμπλέτα), ζητούσαν επιτακτικά κάτι μικρό, βολικό και οικονομικό που θα βελτίωνε την εμπειρία τους. Η αγορά δεν άργησε να αναδιαταχτεί με σκοπό να δώσει καλή ηχητική ποιότητα στον πελάτη, η οποία μέχρι τότε ήταν υπόθεση πάμφθηνων πλαστικών ηχείων για υπολογιστή. Η αντικατάσταση της κάρτας ήχου με κάποιο USB DAC ήταν και παραμένει, βεβαίως, η πρώτη προτεραιότητα για όποιον θέλει καλύτερο ήχο από τον υπολογιστή του, από εκεί και πέρα όμως κάτι θα πρέπει να κάνεις με την πολύ καλύτερη αναλογική έξοδο που σου δίνει αυτή η επιλογή. Κάπου εδώ, έγινε φανερό ότι η νέα γενιά δεν ενδιαφερόταν και τόσο για…διακριτές καταστάσεις, καθώς δεν έχει ούτε το χώρο ούτε το χρήμα να στήσει πολλά και μεγάλα σασί για να ακούσει καλύτερα, ενώ το όλο κόνσεπτ τής φαίνεται, προς το παρόν, passe. Η λύση των ενεργών audiophile ηχείων που θα καλύψουν με άνεση έναν μέτριο χώρο, χωρίς να κοστίζουν μια περιουσία, φαντάζει συνεπώς ως η πλέον λογική και αυτό το νόημα έχουν προϊόντα όπως το Audio Engine A5+.

Από κοντά

Η αγορά αυτή είναι ακόμη ιδιαίτερα ρευστή, καθώς οι πηγές του ψηφιακού σήματος παρουσιάζουν πελώρια ποικιλία και μπορεί να είναι, πέραν του κλασικού υπολογιστή, το τengine5-IMG_0019_1οπικό μας δίκτυο, μνήμες στερεάς κατάστασης (smartphone, στικάκια), σκληροί δίσκοι και φυσικά το Διαδίκτυο. Αν πάρεις ένα USB DAC συνήθως στερείσαι της σύνδεσης με το δίκτυο και τις USB Type A ενώ αν πάρεις ένα Network Player συνήθως στερείσαι τις ψηφιακές εισόδους. Το μόνο κοινό σημείο όλων αυτών των συσκευών είναι, τελικά, οι αναλογικές έξοδοι. Η παρουσία των δύο RCA στην πλάτη του Α5+, από τις βασικές προσθήκες του νέου μοντέλου, παραπέμπει σε σύνδεση με κάποια από όλες αυτές τις συσκευές δίνοντας έτσι ένα στίγμα ποιότητας, έστω κι αν αυτή η είσοδος είναι απλά παράλληλη με το mini jack που, με τη σειρά, παραπέμπει σε φορητές συσκευές και ενσωματωμένες κάρτες ήχου. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έχετε συνδέσει στα Α5+ δύο πηγές αλλά θα είναι και οι δύο ενεργές διαρκώς, οπότε θα πρέπει να σβήνετε τη μία από τις δύο ελλείψει επιλογέα για να ακούσετε. Η τιμή των 10KΩ στην είσοδο line, εξάλλου, μάλλον αποκλείει συνειρμούς με λαμπάτους μετατροπείς και, κάπου εδώ, τελειώνουν τα λιγοστά μειονεκτήματα του ηχοσυστήματος της Audio Engine.

Shares