Μεγάλο & σίγουρο!

Ακούμε τη ναυαρχίδα της σειράς Classic, που επεκτείνει ιδανικά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των νέων εισαγωγικών Audio Physic με μια υλοποίηση σχεδόν πλήρους φάσματος. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό ηχείο πέντε μεγαφώνων, με εξαιρετική εμφάνιση και κατασκευή, που θα καλύψει με άνεση ένα μεγάλο σαλόνι.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Μεγάφωνα: 2×7» woofer, 2×6» midbass & mid, 1,1» τουίτερ

Απόκρ. συχνοτ.: 31Hz-30KHz

Προτ. ισχύς: 25-180W

Ευαισθησία: 89dB

Αντίσταση:

Διαστάσεις: 105,5x17x41 εκ. ΥΠΒ

Βάρος: 27 έως 33 κιλά (με το γυαλί)

Η σκηνή του hi-end είναι γεμάτη προκλήσεις και μια από αυτές είναι αναμφισβήτητα τα μεγάλα hi-end ηχεία, όπως τα Classic 30 που δοκιμάσαμε αυτό το μήνα. Μολονότι πλήρως ορθογώνια, τα γερμανικά ηχεία συνιστούν μια από τις πλέον ευπαρουσίαστες υλοποιήσεις που έχω συναντήσει, συνδυάζοντας τις καθαρές γραμμές με το κορυφαίο φινίρισμα και την πολυτέλεια που προσδίδουν οι ακριβότερες εκδόσεις με τις γυάλινες επενδύσεις. Ατενίζοντας το μεγαλοπρεπές Classic 30 στημένο στο μεγάλο χώρο ακρόσης του σπιτιού μου, δεν έπαψα ούτε στιγμή να θαυμάζω τις όμορφες γυάλινες επιφάνειες με το καταπληκτικό φινίρισμα caramel brown και να συνειδητοποιώ πόσο έχει προχωρήσει η σκηνή της υψηλής πιστότητας την τελευταία δεκαετία σε μια κατεύθυνση lifestyle, με σκοπό την ευρύτερη αποδοχή στα σύγχρονα οικιακά περιβάλλοντα. Την ίδια στιγμή, ο ήχος έχει εξελιχθεί δραματικά ως ποιοτικά χαρακτηριστικά χάρη σε εξελιγμένα υλικά και τεχνικές σχεδίασης με υπολογιστή κι έτσι αυτή είναι πράγματι η καλύτερη περίοδος για όποιον θέλει να επενδύσει στον καλό ήχο. Η πρόσκληση αυτή απευθύνεται πλέον σε όλους αφού στο χώρο μας συναντιούνται πολλές και διαφορετικές ομάδες καταναλωτών που δίνουν μεγάλη σημασία στο ευ ζην – όχι μόνο φανατικοί συλλέκτες δίσκων όπως, ας πούμε, τη δεκαετία του 70. Με αυτά κατά νου, η νέα σειρά της Audio Physic δείχνει να απευθύνεται πράγματι σε μια πολύ μεγάλη μερίδα ακροατών που επιθυμούν να τοποθετήσουν ένα μεγάλο, αλλά ολοκληρωμένο ως προς τις επιδόσεις του, ηχείο στο σαλόνι τους. Όπως γίνεται συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, ηχεία σαν το Classic 30 δελεάζουν με το καθαρό μέγεθός τους και τον εξοπλισμό σε μεγάφωνα και δημιουργούν την εντύπωση στον υποψήφιο καταναλωτή πως αποτελούν το “τέλος του δρόμου” ακόμη και για τις πιο ακραίες επιδιώξεις του, το τελευταίο ηχείο που θα χρειαστεί ποτέ να αγοράσει.

Από κοντά

Ηχεία, δηλαδή, όπως τα GX300 της Monitor Audio ή τα CM10 της B&W που αποτελούν και τους άμεσους ανταγωνιστές του Classic 30 (να συμπληρώσω στη σχετική λίστα τα λιγότερο εμπορικά L Classic 25 της Quad και Zingali Zero Otto) έχουν στις ημέρες μας ένα διττό ρόλο. Αφενός, πρέπει να δελεάζουν τους καταναλωτές με τα επίπεδα κατασphysicclassic-audiophysic-classic30-karamelκευής τους (πλέον, δεν υπάρχουν περιθώρια για μετριότητες σε αυτό τον τομέα) και να περνάνε την άποψη ότι συνδυάζουν ποσότητα και ποιότητα ιδανικά, ώστε να δικαιολογούν την τιμή των 3-4 χιλιάδων ευρώ. Αφετέρου, πρέπει να σε συνδέουν με κάτι αληθινά κορυφαίο και φημισμένο, ένα προνόμιο που χάθηκε για την εν λόγω κατηγορία τιμής μετά την εμφάνιση της ultra hi-end σκηνής, με τα πενταψήφια νούμερα λιανικής. Η αποστολή δηλαδή τέτοιων ηχείων (και ο άσος στο μανίκι τους, αν θέλετε) είναι τώρα πια να πείσουν πως αποτελούν συνεπείς προσαρμογές πανάκριβων ηχείων. Για την Monitor Audio αυτά τα σημεία αναφοράς είναι βέβαια τα Platinum, για την B&W τα Diamond και, για την Audio Physic, το περίφημο Virgo και τα μεγαλύτερα αδέλφια του. Η ναυαρχίδα της κάθε εταιρίας είναι άλλωστε αυτή που της αποφέρει τη φήμη ενώ τα έσοδα έρχονται από τις μαζικότερες πωλήσεις υλοποιήσεων με τις κατάλληλες προσαρμογές, που απευθύνονται σε πιο προσγειωμένες κατηγορίες τιμής. Σαν ποιότητα κατασκευής, καταρχήν, πρέπει να ομολογήσω ότι το Classic 30 με έπεισε απόλυτα για την ευγενή καταγωγή του και δεν έχω κανένα ψώνιο με το γυαλί – ίσως μάλιστα να έβρισκα ακόμη πιο καλαίσθητα τα απλά φινιρίσματα καπλαμά ή τη λάκα- όμως κάτι μου λέει ότι το γυαλί επιφέρει ηχητική βελτίωση και μάλιστα σημαντική (επικαλούμενος την εμπειρία μου από τα γυάλινα Waterfall).

Shares