ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Συνιστ. ισχύς : 30 έως 150watts

Ευαισθησία: 89dB/W στο 1m

Ονομαστ. αντίστ.:

Συχνότ. κρός: 2.2 KHz

Διαστάσεις: 103 x 21.5 x 32 εκ

Bάρος: 28 Κg

Η Artemis είναι η μοναδική Ελληνική παρουσία αυτού του συγκριτικού. Υπό το όνομα της αρχαίας θεάς έχουν περάσει πέντε τουλάχιστον επιτυχημένα μοντέλα ηχείων, μέσα σε μια χρονική περίοδο δεκαοκτώ περίπου ετών. Το νέο ηχείο της Audio Spectrum διαθέτει πολύ όμορφη εξωτερική εμφάνιση, με παρουσία ψηλόλιγνη και καμπίνα στην γνωστή διχρωμία που μας έχει συνηθίσει η εταιρία στις ακριβές της σειρές. Δηλαδή, πλαϊνές πλευρές από χοντρό (2,2 εκ.) MDF σε φινίρισμα rosewood, τις μπροστινές ακμές φαλτσαρισμένες και όλο το υπόλοιπο ηχείο στο γκρίζο χρώμα αυτής της ιδιαίτερης βαφής με την υφή «βελούδου». Απλά, στην πρόσοψη υπάρχει ένα γκρίζο κομμάτι (μέσα στο οποίο είναι τοποθετημένα τα μεγάφωνα) που καλύπτει περίπου την μισή, και από εκεί και κάτω ξεκινάει το φινίρισμα ξύλου. Η Artemis είναι ηχείο δύο δρόμων, τριών μεγαφώνων. Τα δύο γούφερ, που είναι κατασκευής της Seas, έχουν διάμετρο 17 εκ. με κώνους από πολυπροπυλένιο και phase plug, ενώ είναι παράλληλα συνδεδεμένα μεταξύ τους. Τα γούφερ αυτά είναι τοποθετημένα χωριστά, το κάθε ένα στον δικό του υποθάλαμο. Αυτός ο «υποθάλαμος» για το άνω γούφερ είναι 18 λίτρα και για το κάτω 22 λίτρα. Το τουΐτερ είναι επίσης της Seas και ο μεταλλικός του θόλος έχει διάμετρο 2,5 εκ. Το ηχείο λειτουργεί σαν bass reflex, με τις δύο οπές εκτόνωσης των χαμηλών τοποθετημένες ψηλά και πιο χαμηλά στην «πλάτη» του και συντονισμένες στα 45Hz. Οι ακροδέκτες διασύνδεσης είναι τέσσερις επίχρυσοι απλά καλής ποιότητας. Η συχνότητα διαχωρισμού μεταξύ γούφερ – τουΐτερ βρίσκεται στα 2.200 Hz, ενώ η κλίση αποκοπής προς το μεγάφωνο των υψηλών είναι τρίτης τάξης.

Εντυπώσεις Ακροάσεων

Η Artemis είναι ένα απόλυτα φιλικό προς τον χρήστη ηχείο. Παρά το γεγονός της παρουσίας των οπών εκτόνωσης των reflex στο πίσω μέρος της, δεν θα έχει πρόβλημα ακόμα και εάν πλησιάσει κοντά σε τοίχους, ή και γωνίες. Απλά χρειάζεται μια απόσταση της τάξης των 30-40 εκ. για να μπορεί να «αναπνέει». Το ηχείο αυτό είναι πέρα κάθε αμφιβολίας το πιο ακριβές και σωστό τονικά ηχείο της δοκιμής. Ο χαρακτήρας του είναι αυτός ενός αρκετά ακριβούς monitor ηχείου, το οποίο ακτινογραφεί με ακρίβεια, τόσο το πρόγραμμα, όσο και τα συνωδά. Η ουδετερότητα είναι το βασικό χαρακτηριστικό που το διακρίνει, χωρίς όμως ποτέ να γίνεται κλινικό ή ψυχρό. Αντίθετα, είναι πολύ μουσικό, με ζεστές, ανθρώπινες και φυσικές χροιές. Το μεγάλο του ατού είναι η άριστη ομοιογένεια και ροή της μουσικής σε όλο το φάσμα, με μια ακρίβεια μετρονομική για τα δεδομένα της δοκιμής αλλά και της κατηγορίας του. Οι χαμηλέartemis-H140642ς συχνότητες διαθέτουν ικανή έκταση, η απόσβεση είναι υποδειγματική, χωρίς τα μπάσα του να είναι ούτε καμπυλώδη, ούτε όμως και «κοφτά». Οι νότες αναπτύσσονται και σβήνουν μέσα στον σωστό χρόνο. Η ανάλυση της περιοχής είναι μέσα στα πλαίσια των κορυφαίων της δοκιμής, αυτό όμως που προκαλεί εντύπωση είναι οι απόδοση των χροιών του που είναι απλά, φυσικές. Αυτό ισχύει για όλο το φάσμα, ειδικά δε για την περιοχή των μεσαίων, που χαρακτηρίζονται από λυρισμό αλλά και εσωτερική δύναμη. Η Artemis δεν είναι ένα εφετζίδικο ηχείο που δοκιμάζει να εντυπωσιάσει τον ακροατή επίπλαστα.

Τα πρίμα της είναι ταχύτατα, εκτεταμένα και με μεστή, γεμάτη παρουσία. Είναι τονικά ακριβέστατα, περιγράφοντας και τις πιο λεπτοφυείς απόκρυφες λεπτομέρειες της περιοχής. Το ηχείο δεν σκληραίνει ποτέ και δεν χάνει τον έλεγχο ακόμα και στα πιο δύσκολα μεταβατικά. Θα ανταποκριθεί ταχύτατα με δυναμισμό και ακρίβεια σε όλα τα είδη της μουσικής, φανερό όμως είναι το γεγονός ότι λατρεύει τα φυσικά όργανα, τα οποία θα αποδώσει πάντα μέσα στο πλαίσιο της πραγματικής τους υπόστασης. Λόγω της άψογης τονικής ισορροπίας αλλά και των δυνατοτήτων ανάλυσης, η Artemis στήνει μια υποδειγματική στερεοφωνική εικόνα, με ιδιαίτερη έμφαση στην περιγραφή του βάθους, αλλά και του ανάλογου ύψους. Το ηχείο αυτό θέλει προσοχή ως προς το θέμα των συνοδών του, καθώς δεν συγχωρεί πολλά λάθη, τα οποία έστω και με ευγενικό τρόπο θα φανερώσει. Είτε αυτά αφορούν τις ηχογραφήσεις, είτε τα ενισχυτικά ή τις πηγές. Σαν φορτίο είναι αρκετά εύκολο, καθώς και ένας λαμπάτος ενισχυτής με ισχύ από 30 watt και πάνω θα το οδηγήσει σε ικανοποιητικές εντάσεις χωρίς πρόβλημα. Από την άλλη, δεν θα πει όχι και σε κάποιον τελικό μεσαίας κατηγορίας, με ισχύ της τάξης των 150 watt. Σε γενικές γραμμές η Artemis είναι ένα κορυφαίο ηχείο για την κατηγορία της, το οποίο όμως απευθύνεται στους σοβαρούς και κατασταλαγμένους μουσικόφιλους που επιθυμούν την φυσικότητα και όχι τον εντυπωσιασμό.

Shares