Aurelia Magenta

Η σχετικά νέα αυτή εταιρία από τη Φινλανδία αποτελεί τη συνέχεια της καριέρας του σχεδιαστή Antti Louhivaara (Amphion), κάτι που γίνεται άμεσα αντιληπτό από τον εντυπωσιακό κυματοδηγό που ρυθμίζει τη διασπορά του τουίτερ. Αυτός ονομάζεται ECW, διαθέτει μεγάλο βάθος και άνοιγμα ενώ η επιφάνειά του είναι εντελώς ματ στην υφή της. Ένα ακόμη σημείο που διαφοροποιεί τα Aurelia από τον ανταγωνισμό είναι η παρουσία καμπύλων αλουμινένιων επιφανειών στο επάνω και κάτω μέρος της καμπίνας, τα οποία ενώνονται με ειδικό τρόπο με την υπόλοιπη ξυλοκατασκευή και αυξάνουν δραματικά την ακαμψία της. Η καμπίνα του Magenta, τελικά, μόνο για ορθογώνια δεν «περνάει» μολονότι καμία πλευρά της δεν είναι καμπύλη ή κεκλιμένη. Τα μεγάφωνα στηρίζονται αποκλειστικά σε μεταλλικά διαφράγματα. Το γούφερ χαρακτηρίζεται από την τεχνολογία DCC (Dynamic Damping Control), δείχνει αλουμινένιο και δεν φέρει dust cup όντας ανεστραμμένος θόλος. Σύμφωνα με τους Φινλανδούς, το εν λόγω μεγάφωνο εξασφαλίζει ιδανική πιστονική κίνηση και διευκολύνει σημαντικά τον έλεγχο του διαφράγματος από την πλευρά του ενισχυτή. Το δε τουίτερ χρησιμοποιεί θόλο τιτανίου και φέρει προστατευτική γρίλια. Η εντυπωσιακή κατασκευή του Aurelia ολοκληρώνεται με τις άριστης ποιότητας μπόρνες που εδράζονται σε στιβαρή κυκλική πατούρα στην πλάτη του.

Ακροάσεις

Το Magenta είναι ένα πολύ σπέσιαλ ηχείο, όπως ίσως θα υπέθετε κανείς από την εξεζητημένη κατασκευή του. Αποπνέει μια αίσθηση φινέτσας και ατμοσφαιρικότητας που συνήθως συνδέουμε με μεγαλύτερες κατηγορίες τιμής. Το πρώτο πράγμα που θα προσέξει κάποιος στο μικρό Aurelia είναι η παντελής απουσία «κουτιού» τόσο από τις χαμηλές όσο και από τις μεσαίες συχνότητες και το αμέσως επόμενο οι εξόχως χαμηλές παραμορφώσεις στην ευρύτερη μεσαία περιοχή που συνήθως αναμένουμε από τρίδρομες σχεδιάσεις. Το φινλανδικό ηχείο διαθέτει πρακτικά ανύπαρκτο δικό του ήχο και σαν αποτέλεσμα της χαρισματικής σχεδίασης προσφέρει μια μοναδική ηρεμία σε όλα τα είδη της μουσικής. Ο ηχητικός όγκος που προσφέρει δεν υπολείπεται σε καμία περίπτωση ειδικά στις μεσαίες οι οποίες επιπλέον σφύζουν από λεπτομέρεια, ενώ η έκταση του χαμηλού είναι επαρκής όπως και η αποδιδόμενη δυναμική περιοχή. Οι υψηλές συχνότητες είναι ιδιαίτερα ευκρινείς αλλά απαλές, έχουν μια ευπρόσδεκτη ματ υφή και παρουσιάζουν σχεδόν άριστη έκταση. Η ηχητική σκηνή είναι υπέροχα εστιασμένη και ολογραφική, στήνεται λίγο πιο πίσω από το επίπεδο των ηχείων και διαθέτει αξιόλογο βάθος. Οι χροιές του ηχείου είναι κατεξοχήν οργανικές, ίσως ελαφρά φωτεινές και σε κάθε περίπτωση ανάλαφρες, χωρίς ίχνη μηχανικότητας. Το υπερθέαμα στο πεδίο της συχνότητας και του χώρου δεν εμποδίζει πάντως το Magenta από το να είναι τουλάχιστον πολύ καλό σε ό,τι αφορά την ανάπλαση του ρυθμού.

Συμπέρασμα

Αν εξαιρέσει κανείς την καθαρή δύναμη στην οποία φυσιολογικά υπολείπεται, στους υπόλοιπους τομείς το μικρό Aurelia Magenta είναι απλά καταπληκτικό, κάνει όσα όλα θα περίμενε κανείς από ένα τελειοποιημένο μικρό ηχείο και προσφέρεται άνετα για hi-end «παιχνίδια» (όπως το να κάνει παρέα με πανάκριβα ενισχυτικά). Η νέα αυτή εταιρία του γνωστού Φινλανδού σχεδιαστή φαίνεται πως έχει νέες ιδέες και φρέσκο ήχο, όπως αποδεικνύει το πιο προσιτό της ηχείο το οποίο, με δεδομένη την πολύ καλή τιμή για το επίπεδο κατασκευής και απόδοσης, είναι «καταδικασμένο» να πετύχει.

Shares