Πάλι Αυτοί;

H Benchmark έκανε την κίνηση που περιμέναμε αρκετό καιρό, παρουσιάζοντας ένα νέο μετατροπέα d/a. O DAC2 HGC βασίζεται στο concept του DAC1, το βελτιώνει σε όλα τα πιθανά (και απίθανα) σημεία και φαίνεται ικανός να βάλει τον, καθόλου ευκαταφρόνητο, ανταγωνισμό σε δύσκολη θέση. Ήταν, όπως καταλαβαίνετε, μια πολύ ενδιαφέρουσα δοκιμή…

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Περιγραφή: USB DAC/Προενισχυτής, Ενισχυτής ακουστικών.

Ψηφ. είσοδοι: 2x ομοαξονική (RCA, 24bit/210kHz), 2x οπτική (Toslink, 24bit/96kHz), 1x USB (ασύγχρονη, 24bit/192kHz)

Αναλ. είσοδοι: 2x single ended (RCA)

Ψηφ. έξοδος: 1x ομοαξονική (κατ΄επιλογήν)

Αναλογ. έξοδοι: 2x Ακουστικών (jack, 0.25 της ίντσας, 30Ω-600Ω), 1x single ended (RCA), 1x balanced (XLR)

Άλλες δυνατότητες: Συμβατότητα με DoP V1.1 (για σήματα DSD), επιλογή φάσης, τηλεχειρισμός, δυνατότητα home theater bypass)

Διαστάσεις: 249x45x237 (mm, πxυxβ)

Βάρος: 1.4kg

Η ιστορία θα καταγράψει την Benchmark ως έναν από τους κατασκευαστές που εισήγαγε στον χώρο της υψηλής πιστότητας την ιδέα του μικρού σε όγκο DAC, με ενσωματωμένο ενισχυτή ακουστικών και (λίγο αργότερα) θύρα USB. Βασισμένες στην ανάγκη των στούντιο για ένα καλό σύστημα monitoring, αυτές οι συσκευές πολύ γρήγορα βρήκαν τον δρόμο προς τους οικιακούς χώρους και εξελίχθηκαν, από κάποια στιγμή και μετά, με βάση τις ανάγκες (και) των audiophiles, σε ένα είδος μίνιμαλ προενισχυτών, περιλαμβάνοντας και αναλογικές εισόδους. Ο DAC1 υπήρξε μια συσκευή που παρακολούθησε της εξελίξεις αυτές από την αρχή. Μπήκε στην αγορά πριν από καμιά δεκαριά χρόνια και οι τέσσερις εκδόσεις του καταγράφουν, ακριβώς, την παραπάνω πορεία. Η τελευταία του εκδοχή, ο DAC1 HDR έφθασε ακόμη πιο κοντά στον συμβατικό προενισχυτή, προσφέροντας και τηλεχειρισμό… Η αλήθεια είναι, πάντως, ότι -με δεδομένο τον έντονο ανταγωνισμό- ο DAC1 φαινόταν τα τελευταία χρόνια κάπως “κουρασμένος”, δημιουργώντας την εντύπωση ότι το βασικό σχέδιο είχε φτάσει στα όρια της εξέλιξής του. Άποψη του υπογράφοντος είναι ότι η Benchmark θα έπρεπε να έχει κάνει “κάτι” για το θέμα αυτό λίγο νωρίτερα αλλά, από την άλλη πλευρά, το γεγονός ότι μιλάει τελευταία μπορεί να αποδειχθεί πλεονέκτημα . Σε κάθε περίπτωση, ο DAC2 δεν είναι μια ακόμη “εξέλιξη” α-λα DAC1. Με εξαίρεση την ομοιότητα στις διαστάσεις, εδώ έχουμε να κάνουμε με μια ολοκαίνουρια συσκευή σε όλα σχεδόν τα σημεία, από το DSP και την μετατροπή d/a μέχρι την ρύθμιση της στάθμης, με δυνατότητες χειρισμού ψηφιακών σημάτων που φτάνουν μέχρι το DSD ενώ δεν λείπει το βελτιωμένο user interface και ο τηλεχειρισμός.

Οι λεπτομέρειες…

Οι άνθρωποι της Benchmark δεν ασχολήθηκαν και πολύ με την αισθητική του σασί του DAC2 καθώς είχαν, προφανώς, στη διάθεσή τους μια πολύ καλή βάση, αυτήν του DAC1. Βέβαια, αν και η γενική εικόνα είναι, πράγματι, παρόμοια, υπάρχουν διαφοροποιήσεις. Ο DAC2 περιλαμβάνει, καταρχήν, αναλυτική απεικόνιση του sampling rate (τόσο της συχνότητας δειγματοληψίας όσο και του μήκους της λέξης που χρησιμοποιείται) έτσι ώστε ο χρήστης να έχει μια εικόνα του τι στέλνει η πηγή στον μετατροπέα (κάτι χρήσιμο όταν η πηγή είναι κάποιο media player σε υπολογιστή, όπου πολλά μπορεί να συμβούν…). Ο επιλογέας εισόδων υλοποιείται με δύο απλούς διακόπτες (up/down) ενώ υπάρχουν ακόμη διακόπτες για τον έλεγχο της φάσης και του mute, το οποίο μάλιστα λειτουργεί σε δύο ρυθμούς, το “κανονικό” mute, όπου η στάθμη εξόδου μηδενίζεται και το Dim όπου η στάθμη μειώνεται σταδιακά σε μια προκαθορισμένη τιμή. Ο ίδιος διακόπτης ελέγχει και την δυνατότητα bypass της συσκευής ώστε αυτή να μπορεί να ενσωματωθεί σε κάποιο σύστημα home theater. Όταν ενεργοποιηθεί η λειτουργία αυτή, ο DAC2 επιλέγει αυτόματα κέρδος 1x, ώστε να μπορεί να οδηγήσει τα κυρίως ηχεία του συστήματος, τροφοδοτούμενος από κάποιον επεξεργαστή AV.

Οι δυνατότητες σύνδεσης που προσφέρονται είναι, πραγματικά, πολλές. Υπάρχουν δύο ομοαξονικές και δύο οπτικές ψηφιακές είσοδο S/PDIF οι οποίες μπορούν να διαχειριστούν σήματα μέχρι 24/2benchmarkdac-bench510kHz και 24/96kHz αντιστοίχως, θύρα USB με δυνατότητα ασύγχρονου streaming μέχρι τα 24/192, καθώς και δύο αναλογικές, single ended είσοδοι. Όλες οι ψηφιακές είσοδοι μπορούν να χειριστούν και σήματα DSD (όντας συμβατές με το ανοικτό πρότυπο DoP, έκδοσης 1.1) αρκεί, φυσικά, το media player που χρησιμοποιείται να είναι και αυτό συμβατό με DoP. Από πλευράς εξόδων, υπάρχουν αναλογικές, single ended και balanced, με τις δεύτερες να ρυθμίζονται ως προς την στάθμη εξόδου μέσω βραχυκυκλωτήρων στο εσωτερικό της συσκευής, ώστε αυτή να μπορεί να προσαρμοστεί σε κάθε τελικό ενισχυτή, δύο έξοδοι ακουστικών (οδηγούμενες από το τελικό στάδιο HPA2 της Benchmark, ένα από τα λίγα πράγματα που δεν έχει αλλάξει σημαντικά σε σχέση με τον DAC1) καθώς και μια ομοαξονική ψηφιακή έξοδος η οποία όμως είναι προαιρετική, υπό την έννοια ότι ο χρήστης “θυσιάζει” μια από τις δύο εισόδους, κάνοντας την σχετική επιλογή και πάλι με βραχυκυκλωτήρες, στο εσωτερικό της συσκευής. Το μόνο που λείπει είναι είσοδος AES/EBU, αλλά αυτό μάλλον οφείλεται στη μεγάλη επιφάνεια που καταλαμβάνει το σχετικό βύσμα XLR και όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, ο χώρος είναι πολύτιμος στην περίπτωση της συγκεκριμένης συσκευής.

Shares