Μικρά θαύματα

Ο νέος τελικός ενισχυτής των Αυστραλών είναι μικρός στο μάτι, κρύβει όμως πολλές εκπλήξεις. Μόνος του ή σε γεφυρωμένα ζεύγη, όπως κι αν λειτουργεί ο Timekeeper έχει πάντα κάτι παραπάνω να αφηγηθεί σε σχέση με τα στάνταρτ της κατηγορίας του. Ας τον ακούσουμε.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Ισχύς: 2x80W, 1x240W

Απόκριση: DC-50KHz

Λόγος s/n: >98dB

Αντίστ. εισόδ.: 20KΩ

Είσοδοι: RCA, XLR (bridged)

Διαστάσεις: 26,5×25,5×8 εκ. (ΠΒΥ)

Βάρος: 8 κιλά

Oι σχεδιαστές της Burson έχουν πάθος με τα μικρά μεγέθη. Αναμφίβολα θιασώτες της σύγχρονης audio κουλτούρας, που θέλει τα πάντα να μικραίνουν και να γίνονται πιο ικανά και αποδοτικά, οι χαρισματικοί Αυστραλοί έπεισαν την αγορά με τους θαυμάσιους ενισχυτές ακουστικών που παράγουν και πέρασαν το κόνσεπτ των πλήρως διακριτών κυκλωμάτων με τρανζίστορ. Όταν… εξοστρακίζεις τα ολοκληρωμένα από έναν ενισχυτή στερεάς κατάστασης, όπως συμβαίνει με τα Burson, τότε πας γυρεύοντας να αυξήσεις το θόρυβο, τις αλληλεπιδράσεις και τις παραμορφώσεις και, σε κάθε περίπτωση, δεν κινείσαι προς μια κατεύθυνση σμίκρυνσης. Ε, λοιπόν, οι εν λόγω Αυστραλοί είναι πολύ σκληρά καρύδια και δεν το βάζουν κάτω μέχρι να πετύχουν τους στόχους τους. Πέταξαν λοιπόν τα ολοκληρωμένα στα σκουπίδια και τα ξανασχεδίασαν με διακριτά εξαρτήματα, για να υλοποιήσουν τελεστικούς ενισχυτές ή να πολώσουν τα κυκλώματά τους, και το έκαναν τόσο καλά ώστε τα Burson να “πετάνε” σε επίπεδο μετρήσεων, είναι δε τόσο τακτικά και εκμεταλεύονται τόσο καλά το χώρο, που ένα πλάτος σασί στα 25 εκ. φθάνει και περισσεύει!

Το στόρυ της Burson λειτουργεί βέβαια τέλεια όταν μιλάμε για ενισχυτές ακουστικών με ρυθμιζόμενες εξόδους pre out και USB DAC, αλλά τι γίνεται όταν το μηχάνημα είναι ένας τελικός ενισχυτής και μάλιστα με φιλοδοξίες “απόλυτης” οδήγησης αλά τάξη Δ; Πως μπορεί να λειτουργήσει η σμίκρυνση ώστε σε ένα σασί με 25 εκ. πλάτος να χωρέσει ένας τελικός ενισχυτής με τέτοιες προδιαγραφές; Η απάντηση της Burson λέγεται Timekeeper, ένα πράγματι ασυνήθιστο όνομα για ενισχυτή, αλλά η μορφή του μας είναι γνώριμη από τα άλλα προϊόντα της εταιρίας: ένα πλήρως αλουμινένιο σασί με χαμηλό ύψος και μικρό αποτύπωμα που μπορεί να μπει παντού. Η Burson διαφωνεί με την τάξη Δ, αυτό είναι φανερό, προτιμά τα γραμμικά κυκλώματα και τροφοδοτικά, αλλά “ζηλεύει” το γεγονός ότι τα διακοπτικά μπορούν να γίνουν πραγματικά πολύ μικρά και αποδοτικά. Αποφάσισε λοιπόν να θέσει τέλος σε αυτή την αποκλειστικότητα και παράλληλα να γοητεύσει μια ολόκληρη γενιά νέων audiophiles που βρήκαν στην τάξη Δ αυτό που πάντα γύρευαν, δηλαδή πολλά και φθηνά watt, και οι οποίοι σχεδόν απεχθάνονται ό,τιδήποτε μεγάλο και άβολο ως απομεινάρι μιας άλλης εποχής…

Από κοντά

Στον Timekeeper δεν έχει βέβαια και πολλά για να παρατηρήσει κανείς απ’έξω καθώς το “ποίημα” απαγγέλλεται εντός του σασί. Η προσοχή πέφτει στη μικρή πλάτη του ενισχυτή με τα άριστης ποιότητας βύσματα και στον μικρό μαύρο διακόπτη που επιλέγει ανάμεσα σε stereo, bridge και XLR, ο οποίος μετατρέπει τον μικρό τελικό σε μονοφωνικό ισχύος 240W. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να συνδεθεί είτε μέσω της μιας RCA είτε μέσω της XLR και τότε το “+” της δεξιάς εξόδου γίνεται το “–” του καναλιού. Ανάμεσα στα βύσματα των εξόδων και πίσω από γρίλλιες υπάρχει ένα blower το οποίο σχεδόν πάντα δεν δουλεύει εκτός κι αν…το παρακάνετε ή/να έχει πολλή ζέστη στο δtimekeeper-_Top_Down-OKωμάτιο της ακρόασης. Η υποδοχή για τον ρευματολήπτη περιλαμβάνει την ασφαλειοθήκη και το διακόπτη έναυσης κι αυτό είναι όλο, μαζί με ένα γαλάζιο ενδεικτικό led και το σκαλισμένο στην πρόσοψη λογότυπο της Burson.

Οι Αυστραλοί εφοδίασαν το μηχάνημα με ένα θωρακισμένο μετασχηματιστή 300VA που καταλαμβάνει τον περισσότερο χώρο εντός του και δύο παράλληλα ζεύγη τρανζίστορ στην έξοδο που αποδίδουν 80W/κανάλι, με άριστα αποθέματα στα δύσκολα φορτία. Η ζέστη κατά την λειτουργία του Timekeeper αποτέλεσε πρόβλημα που επιλύθηκε με τον ανασχεδιασμό του σασί, καθώς το μικρό μέγεθος της ψήκτρας δεν αρκεί. Έτσι, οι Αυστραλοί αφαίρεσαν πάμπολλες βίδες, ενώσεις και δεσίματα προκειμένου το σασί να αερίζεται καλύτερα -χωρίς να πληγωθεί η ακαμψία του- με αποτέλεσμα όλο το σασί να λειτουργεί πια ως ψήκτρα. Πράγματι, κατά τη λειτουργία το χέρι ανιχνεύει την ίδια θερμοκρασία όπου κι αν αγγίξει κανείς τον Timekeeper. Οι πιο παρατηρητικοί θα προσέξουν επιπλέον μια σειρά από μικρές οπές εξαερισμού ανάμεσα στα κοντά πτερύγια και στις δύο ψήκτρες. Όλο αυτό δείχνει πολύ αποτελεσματικό και κατά τη δοκιμή αυτή ποτέ δεν “έκαψαν” τα σασί, ούτε μπήκε μπρος ο ανεμιστήρας, μολονότι ταλαιπώρησα αρκετά τον Timekeeper ειδικά στη μονοφωνική εκδοχή του.

Ο ενισχυτής χρησιμοποιεί fet στην είσοδο και ένα μη συμμετρικό στάδιο κέρδους τάσης με διπολικά τρανζίστορ. Ένα επιπλέον στάδιο με fet αναλαμβάνει να αντιστρέψει την πολικότητα της RCA εισόδου όταν το μηχάνημα γεφυρωθεί, οπότε πλέον δουλεύει συμμετρικά μέχρι την έξοδο, και φυσικά δέχεται το ζυγισμένο σήμα απευθείας από την XLR. Οι μικρές πλακέτες με τα κυκλώματα του σήματος περιλαμβάνουν πολλά διακριτά τρανζίστορ για το κέρδος και τα buffer και τα τρανζίστορ ισχύος βρίσκονται ανάμεσα σε αυτές και την ψήκτρα, βιδωμένα επάνω της, χωρίς να φαίνονται καλά. Δεν δίνονται πληροφορίες περί τίνος πρόκειται αλλά ηχητικά αφήνουν την αίσθηση των bipolar. Η πλακέτα της τροφοδοσίας περιλαμβάνει αρκετούς μεγάλους ηλεκτρολυτικούς της ELNA, δύο ολοκληρωμένες γέφυρες ανόρθωσης, διακριτές διόδους και σταθεροποιήσεις τάσης με τρανζίστορ που μοντάρονται από κάτω της, στο αλουμινένιο πάτωμα της συσκευής. Η τάξη που επικρατεί είναι υποδειγματική και κανείς δεν μπορεί παρά να θαυμάσει την πλήρη εκμετάλευση του χώρου και την απουσία συμβιβασμών ή προχειρότητας εξαιτίας του περιορισμένου χώρου που είχαν στη διάθεσή τους οι Αυστραλοί κατασκευαστές.

Shares