Αδαμάντινος Χαρακτήρας

Το 802 Diamond στη δεύτερη έκδοσή του (D2) συνεχίζει τη μεγάλη του πορεία, τόσο στα σαλόνια των μουσικόφιλων όσο και στα στούντιο ηχογραφήσεων μουσικής και κινηματογράφου.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Τύπος: 3 δρόμων, 4 μεγαφώνων, bass reflex

Τweeter: διαμαντένιος θόλος, 1in

Midrange: 150mm

Woofer: 2x200mm

Απόκριση: 34Hz-28kHz (+/-3dB)

Ευαισθησία: 90dB SPL

Αντίσταση:

Σημεία cross: 350Hz, 4kHz

Συνιστ. Ισχύς: 50-500Watt

Διαστάσεις: 368x1135x563mm (ΠΥΒ)

Βάρος: 72 κιλά

Aποτελεί σημείο άξιο αναφοράς, συνολικά για τη σειρά 800 της B&W, το γεγονός ότι έχουν κερδίσει την αποδοχή δύο κόσμων που κατά βάση ζητούν διαφορετικά πράγματα από τα ηχεία. Συνεπώς, η ακρόαση των 802D2, παρά τα τρία χρόνια που έχουν περάσει από την κυκλοφορία του, θα έκρυβε συγκινήσεις. Αυτό ήταν σίγουρο από την αρχή! Έπειτα, η πρόσκληση αποτέλεσε και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να επισκεφτούμε τις εγκαταστάσεις της νέας αντιπροσωπείας όλων των μελών του group B&W (Bower & Wilkins, Rotel, Classe), την Audio Veterans. Που όπως υποδηλώνει και το όνομά της, μόνο για νεοεισερχόμενους στο χώρο δεν πρόκειται… Πρόκειται για τους ανθρώπους που γνωρίζουν πολύ καλά τα συγκεκριμένα προϊόντα, μιας και προέρχονται από τα σπλάχνα της προηγούμενης αντιπροσωπείας.

Συνθήκες

Τα ηχεία, στο χώρο ακρόασης της Audio Veterans, συνοδεύονται από ηλεκτρονικά της Classe, τον προενισχυτή/επεξεργαστή CP-800 και τους monoblock τελικούς CA-M600. Η ψηφιακή πηγή είναι το CD player RCD-1570 της Rotel (δοκιμή σε προηγούμενο τεύχος), το οποίο χρησιμοποιείται ως transport. Για τις ανάγκες της δοκιμής χρησιμοποιήθηκε και το προσωπικό laptop, που συνδέθηκε στον CP-800 μέσω USB2.0, και αναπαρήγαγε κατά κύριο λόγο αρχεία υψηλής ανάλυσης, μέσω του player Foobar2000. Στις καλωδιώσεις δεσπόζει στις θέσεις ρεύματος η Supra με το Lorad, η σχέση ηχείων-ενισχυτικών καλύπτεται με το Audioquest K2 σε single biwire έκδοση. Της Audioquest είναι και το ψηφιακό καλώδιο (VDM5) ενώ το interconnect είναι το Linn Silver, με τερματισμό XLR. Το πολύπριζο είναι το Supra MD08 και rack το Solid Steel H7. Όσο για τον χώρο ακρόασης, έχει διαστάσεις 3,7m πλάτους, 4,9m μήκους και ύψος 3,5m. Βρίσκεται σε στάδιο ανάπτυξης και έχει διαμορφωθεί με χρήση γυψοσανίδων στους τοίχους και την οροφή. Υποβοηθείται δε από μπασοπαγίδες.

Το ηχείο

Αν και τα μέλη της σειράς 800 είναι γνωστά στους θιασώτες της υψηλής πιστότητας, με καταβολές από το θρυλικό πλέον Nautilus, αναφέρουμε συνοπτικά ότι το μοντέλο που παρουσιάζουμε αποτελεί σχεδίαση τριών δρόμων, τεσσάρων μεγαφώνων, με ανάκλαση χαμηλών. Το σύνολο διαιρείται σε τρία αυτόνομα κομμάτια. Την ξύλινη καμπίνα που φέρει τα δύο μεγάφωνα χαμηλών, το σύστημα φόρτισης και την κεφαλή σχήματος «δακρύου» που φιλοξενεί το μεγάφωνο των μεσαίων και κατασκευάζεται από το συνθετικό υλικό Marlan. Από το ίδιο υλικό κατασκευάζεται και ο χώρος φιλοξενίας του tweeter, αυτόνομος και αυτός, στην κορυφbower-shot3_802-023ή της κατασκευής. Μεταξύ τους δε υφίσταται λεπτή στρώση αποσβεστικού υλικού για την περαιτέρω απομόνωσή τους. Η μεταλλική βάση του ηχείου βιδώνεται στο κάτω μέρος της καμπίνας και αφήνει περιθώριο για την εκτόνωση του αέρα, καθώς η οπή εξόδου τύπου «Flowport» τοποθετείται εκεί ακριβώς. Επιπλέον, εντός της βάσης φιλοξενείται το ηλεκτρονικό κύκλωμα του ηχείου.

Στοιχεία που χαρακτηρίζουν την κατασκευή αποτελούν αναμφισβήτητα οι οδηγοί, προεξέχοντος του tweeter. Αυτό είναι προϊόν του τμήματος r&d της εταιρίας, και κατασκευάζεται από συνθετικό διαμάντι. Θεωρητικά, η απόκριση της κατασκευής φθάνει του 70kHz. Η B&W ανακοινώνει ως άνω άκρο στην απόκριση τα 33kHz. Αλλά δεδομένου ότι η ανθρώπινη ακοή έχει ήδη περιορισθεί στους 20-22kHz το κέρδος από τη χρήση αυτού του υλικού έχει να κάνει με τη συμπεριφορά του γύρω από το ανώτατο ακουστό όριο και την ευκολία λειτουργίας κάτω από αυτό. Η εταιρία μάλιστα υποστηρίζει ότι εκτός από την βελτίωση των εγγενών χαρακτηριστικών, το συνθετικό υλικό προσεγγίζει σε συμπεριφορά το ιδεατό tweeter που δημιουργήσανε σε συνθήκες προσομοίωσης με ηλεκτρονικό υπολογιστή (finite element analysis). Η κίνηση του tweeter υποστηρίζεται πλέον από δύο μαγνήτες, με τον νέο, να τοποθετείται ακριβώς μετά τον θόλο και να συμβάλλει στην ομαλότερη ανάπτυξη του μαγνητικού πεδίου, την κίνηση του πιστονιού και την αύξηση της ευαισθησίας. Άλλαξε επίσης το υλικό που περιβάλλει τον θόλο, είναι πλέον πιο μαλακό και επιδρά θετικά στους 15kHz. Το midrange είναι από Kevlar, του οποίου η απόδοση βελτιώνεται με τη χρήση του υλικού FST, στην low profile περιφέρεια του κώνου. Πάντα σύμφωνα με την B&W, αυτή η μίξη βελτιώνει τη συμπεριφορά του κώνου, απορροφώντας ανεπιθύμητους συντονισμούς.

Shares