ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Συνιστ. ισχύς : – watts

Ευαισθησία: 88dB/W στο 1m

Ονομαστ. αντίστ.:

Συχνότ. κρός: 3.5 KHz

Διαστάσεις: 91 x 20 x 30εκ.

Βάρος: 20 κιλά

Νομίζω ότι η B&W σαν εταιρία δεν χρειάζεται συστάσεις. Η ιστορία της, όπως και η γκάμα των μοντέλων της, είναι πραγματικά τεράστια, καθώς περιλαμβάνει τα πάντα, όλα όσα τουλάχιστον έχουν να κάνουν με το θέμα «Ηχεία». Η σειρά της με τον κωδικό CM (τα ηχεία της οποίας προσφέρονται σε διάφορα φινιρίσματα) είναι πολύ μικρή, καθώς περιλαμβάνει μόνον το συγκεκριμένο μοντέλο δαπέδου, ένα πολύ μικρό ηχείο βάσης, τις βάσεις αυτού, καθώς και ένα υπογούφερ. Το CM7 είναι ένα μεσαίων διαστάσεων φινετσάτο ηχείο δαπέδου, που διαθέτει καλό επίπεδο κατασκευής και φινιρίσματος της καμπίνας (η οποία εσωτερικά φέρει πολλές εγκάρσιες νευρώσεις) στο χρώμα της καρυδιάς, ενώ και οι μονάδες των μεγαφώνων του βρίσκονται επίσης σε πολύ καλά επίπεδα. Το ηχείο είναι τριών δρόμων τριών μεγαφώνων και φέρει ένα γούφερ 16.5 εκ. από συνδυασμό χαρτιού και Kevlar, ένα μιντρεΐντζ 13 εκ. επίσης από Kevlar, με πλαστικό phase plug και χωρίς ελαστική περιφεριακή ανάρτηση και ένα τουίτερ 2.5 εκ. από αλουμίνιο. Το μιντρεΐντζ, οπτικά τουλάχιστον, θυμίζει (χωρίς βέβαια να είναι), το μεγάφωνο μεσαίων που η εταιρία χρησιμοποιεί στα κορυφαία της μοντέλα. Η οπή του reflex βρίσκεται χαμηλά στο πίσω μέρος του ηχείου και είναι η γνωστή πλέον, από όλα σχεδόν τα ηχεία της B&W, τύπου Flowport (φιλοσοφίας μπαλάκι του γκολφ) με πλαστικό σωλήνα. Η όλη κατασκευή δεν πατάει σε ακίδες, αλλά σε τέσσερα ποδαράκια από κάποιο συνθετικό υλικό, μάλλον ακριλικό. Το CM7 διαθέτει γενικά αρκετά καλή ποιότητα κατασκευής, όσον αφορά την σχεδίαση και υλοποίηση της καμπίνας και του κροσόβερ, ενώ ξεχωρίζει και για τα πολύ καλά μεγάφωνά του.

Εντυπώσεις Ακροάσεων

Το CM7 είναι ένα ηχείο που απευθύνεται βασικά σε κάποιους μικρούς και ίσως δύσκολους χώρους. Υπάρχουν φυσικά λόγοι που συμβαίνει αυτό. Ο βασικότερος είναι η σχετικά διακριτική αναπαραγωγή της χαμηλής περιοχής, καθώς τα μπάσα του στερούνται ( σε σχέση με τα μεγαλύτερα ηχεία της δοκιμής), έκτασης και παρουσίας. Μια συμπεριφορά που δεν εξηγείται ούτε από το μέγεθος της καμπίνας, ούτε όμως και από την άψογη όπως δείχνει, σχεδιαστικά τουλάχιστον, φόρτιση. Βέβαια, αυτό το «ιδίωμα» το κάνει ιδανικό για τοποθέτηση πολύ κοντά σε τοίχους ή και γωνίες, σημεία στα οποία το CM7 παρουσιάζεται να διαγράφει χαμηλές νότες που πριν δεν υπήρχαν. Τα μπάσα του, από τους 60 περίπου κύκλους και πάνω, παρουσιάζουν ταχύτατη συμπεριφορά και CM7-H140809πολύ καλή διαγραφή. Αν και η απόσβεση στις χαμηλές νότες είναι πάντα ταχύτερη του φυσιολογικού, (κάτι που γίνεται άμεσα αντιληπτό τόσο στο εκκλησιαστικό όργανο, όσο και στα διπλά μπάσα), σε δίσκους ηλεκτρονικής ρυθμικής μουσικής παρουσιάζεται ένας νευρώδης δυναμισμός που είναι βέβαια ευπρόσδεκτος. Η απώλεια πληθωρικότητας της χαμηλής περιοχής, αναδεικνύει φυσικά όλο το υπόλοιπο φάσμα κάτω από μια άλλη διάσταση λάμψης και «φωτεινότητας». Το CM7 είναι ένα πολύ καθαρό σε αίσθηση ηχείο. Η μεσαία περιοχή, αν και ελαφρά προβολική, διαθέτει υψηλά επίπεδα ανάλυσης και καθαρότητας. Μια τάση «ξηρότητας» , η οποία γίνεται αντιληπτή κατά βάση στις ανθρώπινες φωνές, είναι αυτή που του στερεί μια κορυφαία θέση, όσον αφορά τις χροιές του.

Σε θέματα τονικότητας, αλλά και ομαλής ροής του προγράμματος, το ηχείο τα κατάφερε αρκετά καλά, χωρίς όμως να κατατάσσεται στα κορυφαία της δοκιμής. Το πιο δυνατό σημείο του CM7 είναι, άνευ αμφιβολίας, οι υψηλές του συχνότητες, οι οποίες αν και σχετικά πιο ζωηρές του φυσιολογικού παρουσιάζουν εξέχουσα έκταση αλλά και ανάλυση. Τα μεταλλικά κρουστά λάμπουν με την παρουσία τους που είναι πραγματικά σπινθηροβόλα, απαστράπτουσα, καθηλωτική. Η αίσθηση του «αέρα» αλλά και της ανάλυσης στις υψηλές περιοχές του φάσματος δίνει μια ιδιαίτερη αίσθηση των αντηχήσεων και της διαγραφής του χώρου μιας ηχογράφησης. Έτσι, έχουμε με θαυμάσια περιγραφική γλαφυρότητα την αίσθηση μιας μεγάλης στερεοφωνικής εικόνας, η οποία παρουσιάζει γεωμετρικά ισόποσες όλες τις διαστάσεις των χώρων. Το CM7 αναπτύσσει χωρίς ιδιαίτερες παραμορφώσεις αρκετά υψηλές εντάσεις, ενώ δείχνει μια ιδιαίτερη κλίση στα μικρά οργανικά σύνολα, στην ελαφριά μουσική αλλά και την Jazz. Λόγω του πολύ ζωντανού και δυναμικού του χαρακτήρα δεν θα πει όχι σε δίσκους ηλεκτρονικής μουσικής, δεν μπορώ όμως να το συστήσω για metal rock. Επίσης, το ηχείο αυτό ευνοείται σε κάποιους χώρους με υψηλά επίπεδα απορρόφησης, καθώς στην περίπτωση αυτή οι υψηλές του συχνότητες αποκτούν μουσικότερες χροιές. Το CM7 είναι λοιπόν ένα ηχείο που διακρίνεται για τον λαμπερό χαρακτήρα και την προσαρμοστικότητά του, χωρίς όμως να καταφέρνει να αποφύγει και κάποια μικρά προβλήματα.

Shares