Κλίμακα κορύφωσης

H ηχητική τελειότητα είναι ουτοπία, αλλά η αξία βρίσκεται στη διαδρομή σου προς αυτή. Είναι άραγε μέριμνα της μητέρας φύσης να σε καθηλώνει με εμπειρίες συναρπαστικές για να σε καθυστερεί όταν έχεις πλησιάσει επικίνδυνα κοντά της;

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Τύπος: Ηχείο δαπέδου, bass-reflex

Μεγάφωνα: 11″ “W” woofer, Power Flower 6 1/2 “W” Midrange,

IAL2 pure Beryllium ανεστραμμένου θόλου 1″ tweeter

Απόκρ. συχνότ.: (+/-3dB): 27Hz – 40kHz (-6dB@24Hz)

Ευαισθησία (2.83V/ 1m): 92dB

Ονομ. αντίστ.:

Ελάχ. αντίστ.: 3,1 Ω

Σημεία cross: 250Hz / 2200Hz

Συνιστ. ισχύς ενισχυτή: 40 – 500W

Διαστάσεις (YxΠxB): 1247x 393x670mm

Βάρος: 85kg

Είναι γνωστό σε όλους εμάς, οι οποίοι αγαπούμε τη μουσική, ότι αυτή η προσπάθεια της ηχητικής αναπαράστασης σε απόλυτο βαθμό είναι ουτοπική, όπως εύστοχα, ρεαλιστικά και με αφοπλιστική ειλικρίνεια περιγράφει το όνομα της κορυφαίας σειράς ηχείων της γαλλικής Focal. H ειλικρινής αυτή δήλωση από τη Focal είναι ένας παραπάνω λόγος να περιμένουμε περισσότερα από τη σειρά Utopia, καθώς σημαίνει κατ’ αρχήν, ότι οι Γάλλοι, πέρα από όμορφα λόγια περί μαγικών συνταγών, αστείρευτης έμπνευσης και μεγάλης τύχης, είναι αποφασισμένοι να δουλεύουν με κάθε σοβαρότητα και με κάθε δυνατό οικονομοτεχνικό πόρο που διαθέτουν προς αυτή την κατεύθυνση. Το Scala V2 Utopia καταδεικνύει αυτήν ακριβώς την προσπάθεια. Κάθε εταιρεία στο χώρο του High End audio έχει μία βασική φιλοσοφία γύρω από την οποία κινείται, μία φιλοσοφία που φτάνει να εκφράζει, εντέλει, τον ιδιοκτήτη και χρήστη των προϊόντων της. Από ό,τι βρίσκεται στην αντίληψη μου, η Focal δεν έχει πλάσει γύρω από το όνομα της έναν κάποιο σχετικό μύθο. Θα έλεγα μάλιστα ότι οι γαλλική εταιρεία έχει αποφύγει συστηματικά να κάνει κάτι τέτοιο. Όχι, φυσικά, γιατί δεν μπορεί. Είναι φανερό, σε εμένα τουλάχιστο, ότι η Focal βρίσκεται σε μία αέναη προσπάθεια (η οποία έτσι πρέπει ακριβώς να είναι) να καθιερώνεται συνεχώς, σε πραγματικό χρόνο στις συνειδήσεις των φίλων της μουσικής. Το να φτάσει κάποιος να κινηθεί προς τα ηχεία της Focal δεν είναι απόφαση απλή. Προϋποθέτει το σθένος από την πλευρά του ακροατή να πλησιάσει όσο το δυνατό την απόλυτη ηχητική αναπαραγωγή, σκόπιμα απαλλαγμένη από στολίδια, φτιασιδώματα και δήθεν γνώση «μαγικών φίλτρων», τα οποία λίγοι κατέχουν και ακόμη λιγότεροι αναγνωρίζουν. Προϋποθέτει την επιλογή ο σκοπός της απόλυτης ηχητικής αναπαραγωγής να γίνει με τρόπο ορθολογικό, μέσω της τεχνολογίας. Και αν υπάρχει κάτι το οποίο πρέπει να αναγνωρίσουμε στους Γάλλους της Focal είναι ότι εξελίσσουν tτην τεχνολογία ασταμάτητα. Αμέσως παρακάτω θα αντιληφθείτε πλήρως τι εννοούμε.

Τεχνολογία σε υψηλή δόση

To Scala V2 Utopia είναι το τέταρτο από τα τέσσερα ηχεία δαπέδου, τα οποία έχει αναπτύξει η Focal. Είναι ένα ηχείο τριών δρόμων, τριών μεγαφώνων, τύπου ανάκλησης των χαμηλών συχνοτήτων. Ο όγκος του ηχείου είναι μεγάλος –αν και η έννοια «μεγάλο» έχει διαφορετική έννοια για τη Focal, από ό,τι συνήθως– σχεδόν 300lt σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας. Οι εξωτερικές διαστάσεις του ηχείου δεν αντιπροσωπεύουν με ακρίβεια τον ενεργό όγκο του ηχείου, καθώς το πάχος των τοιχωμάτων του από ξύλο MDF φτάνει τις 2» (περί τα 5cm), ενώ στο εσωτερικό του υπάρχουν ενισχύσεις για περαιτέρω μείωση των συντονισμών που μπορεί να δημιουργούνται στην καμπίνα. Προκειμένου οι ενισχύσfocal-Scala_orεις, να τοποθετηθούν σε καίρια σημεία στο εσωτερικό της καμπίνας, η Focal χαρτογραφεί τις ταλαντώσεις της τελευταίας προκειμένου να τις μελετήσει και να καταλήξει σε ένα βελτιστοποιημένο σύνολο ενισχύσεων και «δεσιμάτων» στο εσωτερικό της, το οποίο ονομάζει Gamma Structure. Κάθε μεγάφωνο είναι τοποθετημένο στο δικό του, ανεξάρτητο από τα υπόλοιπα, διαμέρισμα, έτσι ώστε να μην υπάρχουν αρνητικές αλληλεπιδράσεις στη λειτουργία τους.

Τα μεγάφωνα είναι τοποθετημένα στην πρόσοψη του ηχείου με τρόπο που να εξαλείφει κατά το δυνατό τις διαφορές φάσης που μπορούν να υπάρχουν μεταξύ τους. Επιπλέον, τα μεγάφωνα παρουσιάζουν σύγκλιση προς τη θέση του ακροατή – μία επιλογή που τείνει να εξαλείψει ως προς το ακουστικό της αποτέλεσμα τις αποστάσεις μεταξύ τους. Η τεχνολογία σύγκλισης με την ταυτόχρονη βελτιστοποίηση της φάσης των μεγαφώνων με τρόπο μηχανικό ονομάζεται από τη Focal ως Focus Time. Την τεχνολογία Focus Time τη συναντάμε στην πλήρη εξέλιξη της στο κορυφαίο ηχείο της εταιρείας, το Grande Utopia EM. Στο ηχείο αυτό η σύγκλιση των μεγαφώνων (και των επιμέρους καμπινών τους) μπορεί να ρυθμιστεί από τον ακροατή, δυνατότητα που μοιάζει ιδανική. Φυσικά, το ύψος του Grande Utopia EM είναι μεγαλύτερο από 2m, οι αποστάσεις μεταξύ των μεγαφώνων του πολύ μεγαλύτερες από ό,τι στο Scala V2 Utopia, υποστηρίζοντας άλλες χωροταξικές και ακουστικές διατάξεις, επιλογές που καθιστούν απαραίτητη για το πρώτο τη χειροκίνητη σύγκλιση των ηχείων. Χωρίς να θεωρούμε ότι αποτελεί έλλειψη με βάση το μέγεθος και την απόδοση του Scala V2, θα θέλαμε να μπορούμε να πειραματιστούμε με την συμπεριφορά του μέσω χειροκίνητου Focus Time.

Το woofer και το mid είναι τοποθετημένα εκατέρωθεν του tweeter. To woofer έχει διάμετρο 11» και σύμφωνα με τη Focal είναι μελετημένο για να μπορεί να διαχειρίζεται υψηλή ισχύ, όντας ταυτόχρονα περισσότερο γρήγορο στην απόκριση του από τα συμβατικά μεγάφωνα. Για να γίνει αυτό εφικτό η Focal χρησιμοποιεί την 3ή γενιά κώνων W, τους οποίους έχει αναπτύξει. Οι κώνοι αυτοί είναι στην ουσία ένα σάντουιτς δύο στρώσεων από γυαλί που ανάμεσα τους βρίσκεται αφρώδες υλικό. Με τη διαμόρφωση του πάχους του αφρού, οι μηχανικοί της Focal είναι σε θέση να ρυθμίζουν την καμπύλη απόκρισης του μεγαφώνου, ελέγχοντας επιλεκτικά τους παράγοντες που τη διαμορφώνουν. Επιπλέον, στην 3η γενιά κώνων W, το τελείωμα των κώνων (κάθετο, ή λοξό), αλλά και η μικρορύθμιση του σχήματος του κώνου (κυκλικό, ή σχεδόν κυκλικό) γίνεται με τη χρήση laser, επιτρέποντας ακόμη καλύτερο έλεγχο στα χαρακτηριστικά που καθορίζουν την ηχητική συμπεριφορά του μεγαφώνου. Στο mid επίσης χρησιμοποιείται η τεχνολογία W 3ης γενιάς, ενώ το μαγνητικό σύστημα είναι έντονα διαφοροποιημένο. Στόχος εδώ είναι ο εξίσου ακριβής έλεγχος του μαγνητικού πεδίου του μεγαφώνου από ένα μαγνητικό σύστημα το οποίο εκ των πραγμάτων πρέπει να είναι περισσότερο συμπαγές σε μέγεθος. Ο καλύτερος έλεγχος της μαγνητικής ροής για την αποτελεσματικότερη φόρτιση του πηνίου φωνής γίνεται με την πατενταρισμένη από τη Focal τεχνολογία Power Flower στο μαγνητικό σύστημα.

Shares