Απομαγνητιστής Furutech DeMag

Ένας ασημένιος «δίσκος», που δεν είναι μεν ιπτάμενος, μπορεί όμως να «διακτινίσει» τους δικούς σας δίσκους σε άλλη διάσταση.

Be Me Up

Η Furutech είναι μια εταιρεία που όλοι την ξέρουμε για τις εκπληκτικές σε ποιότητα πρίζες, φις, αλλά και καλώδια που μας προσφέρει εδώ και πολλά χρόνια, και μάλιστα σε τιμές αρκετά λογικές. Αυτή τη φορά η γιαπωνέζικη εταιρεία μάς παρουσιάζει κάτι πολύ πιο «φιλόδοξο», αλλά και εξωτικό. Κάτι που όμως απευθύνεται σε πολύ συγκεκριμένο κοινό. Το deMag είναι μια συσκευή απομαγνητισμού για δίσκους, καλώδια, αλλά και για οτιδήποτε άλλο που θα μπορούσε να επηρεασθεί από κάποια στατικά μαγνητικά φαινόμενα. Είναι γεγονός ότι τα μαγνητικά πεδία επηρεάζουν τον ήχο αρνητικά, καθώς όλες οι συσκευές είναι ευαίσθητες και επιρρεπείς στα φαινόμενα αυτά. Ειδικά οι δίσκοι, και μάλιστα αυτοί του βινυλίου, είναι από τα πρώτα και πιο αγαπημένα θύματα για τον μαγνητισμό και για όλα αυτά τα προβλήματα που αυτός προκαλεί. Προβλήματα τα οποία έχουν αποδείξει ότι τους προτιμούν. Γιατί όμως μπορεί να συμβαίνει αυτό, και κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει τον ήχο μας; Ας το δούμε.

Μύθος ή πραγματικότητα;

Όλοι σχεδόν οι οπτικοί δίσκοι φέρουν στο πίσω μέρος τους κάποια μεταξοτυπία, μια επικάλυψη δηλαδή, η οποία περιέχει κάποια χημικά στοιχεία με βάση μέταλλα όπως ο σίδηρος, το νικέλιο και το κοβάλτιο. Αυτά τα υλικά διαθέτουν ιδιαίτερα ισχυρά μαγνητικά χαρακτηριστικά, απομαγνητίζονται όμως και πάρFRT0248 copyα πολύ εύκολα, όχι βέβαια από μόνα τους. Η αντανακλαστική επιφάνεια που φέρει τις πληροφορίες ενός οπτικού δίσκου αποτελείται από 99% αλουμίνιο, αλλά και 1% (σύμφωνα πάντα με αυτά που υποστηρίζει η Furutech), από κάποια άλλα υλικά, που και αυτά είναι έντονα μαγνητικά. Ακόμα και το αλουμίνιο -όπως χαρακτηριστικά αναφέρει- λόγω κάποιων προσμίξεων μπορεί να διαθέτει και αυτό κάποιες χαμηλές μαγνητικές ιδιότητες. Είναι γεγονός ότι οι οπτικοί δίσκοι στην πραγματικότητα μαγνητίζονται καθώς παίζουν. Το μαγνητικό πεδίο δημιουργείται κατά τη διάρκεια της περιστροφής. Σύμφωνα με μετρήσεις, τα αμετάβλητα μαγνητικά πεδία έχουν άμεση επίδραση στην ανάκτηση δεδομένων. Όσο για τα LP μας, το πρόβλημα δημιουργείται από το χρώμα που προστίθεται στο βινύλιο κατά τη διάρκεια της κατασκευαστικής διαδικασίας. Το ελάχιστο μεν, υπαρκτό δε σιδηρούχο υλικό που υπάρχει μέσα στο χρώμα, προκαλεί τον μαγνητισμό των LPs. Σύμφωνα με τις μετρήσεις που πραγματοποίησε για λογαριασμό της Furutech το κέντρο νανοτεχνολογίας του Τόκιο (Tokyo Nanotechnology Center) με μέτρηση IHI Gauss αυτές έδειξαν ότι μετά την επέμβαση του deMag το μαγνητικό πεδίο του LP μειώθηκε από 620-630 nT σε 572-562 nT.

Σύμφωνα με αυτές τις μετρήσεις λοιπόν, τα αποτελέσματα μετά τον απομαγνητισμό είναι εντυπωσιακά. Ειδικά στους δίσκους βινυλίου όπου το παραμικρό παρασιτικό μαγνητικό πεδίο προκαλεί διαταραχές στα πολύ ευαίσθητα πεδία των μαγνητών της κεφαλής, τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά και επικίνδυνα για το τελικό ακουστικό αποτέλεσμα. Το ίδιο συμβαίνει -σε πολύ μικρότερο όμως βαθμό- και με τα καλώδια του ρεύματος, τα οποία αποκτούν πρόβλημα από το ίδιο το ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο καθώς ρέει εντός ενός αγωγού, παράγει ένα μαγνητικό πεδίο. Έτσι οι μαγνητικές ουσίες εντός των ιδίων των υλικών μαγνητίζονται, εισάγοντας περαιτέρω μαγνητική παραμόρφωση. Όλα αυτά υπόσχεται ότι θα λύσει το deMag. Ας το δούμε, όμως, λίγο από κοντά…

Ο αντιμαγνητικός αFUR0042 copyσημένιος δίσκος

Το deMag είναι οπτικά μια πολύ εντυπωσιακή και όμορφη συσκευή. Είναι ένας μεγάλος, βαρύς, και με εξαιρετικό επίπεδο κατασκευής «δίσκος», ο οποίος πατάει επάνω σε τρία μεταλλικά ποδαράκια-ακίδες. Το deMag συνοδεύεται από ένα αρίστης ποιότητας καλώδιο ρεύματος της Furutech που βρίσκουμε τοποθετημένο μέσα στη συσκευασία. Στο πολύ μεγάλης διαμέτρου σταθερό πλατό του deMag, μπορείτε να τοποθετήσετε κυκλικά και να απομαγνητίσετε ακόμα και πέντε CD ή DVD δισκάκια συγχρόνως με απόλυτη άνεση. Μπορείτε επίσης πολύ εύκολα στο άνετο πλατό του να τοποθετήσετε τα καλώδιά σας του ρεύματος, ή φυσικά και έναν δίσκο LP. Μόλις λοιπόν βάλουμε επάνω το προς απομαγνητισμό αντικείμενο, θέτουμε τη συσκευή σε λειτουργία με το αριστερό από τα δύο πιεστικά πλήκτρα, και κατόπιν πατώντας το άλλο αρχίζουμε τη «διαγραφή». Συνήθως δεν χρειάζεται παραπάνω από είκοσι δευτερόλεπτα. Για τις περιπτώσεις των καλωδίων, ίσως χρειάζεται λίγο περισσότερο. Μετά αφαιρούμε το αντικείμενο, και όλα είναι ΟΚ. Τόσο απλά.

Shares