Φινέτσα & ευελιξία

H σειρά Micro της Gold Note περιλαμβάνει έξυπνα σχεδιασμένες συσκευές, οι οποίες με πολύ λογικό κόστος μεταφέρουν όλη την ουσία του hi-end ήχου της ιταλικής εταιρίας. Εξετάζουμε το πολύ ενδιαφέρον HP-7, τον προενισχυτή-ενισχυτή ακουστικών της σειράς, που μπορεί να τοποθετηθεί οπουδήποτε στην αλυσίδα χάρη στις πολλαπλές θύρες που διαθέτει.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Απόκρ. συχνότ.: 10Hz-50KHz

Δυναμ. περιοχή: >120dB

THD: <0,001%

Είσοδοι: RCA, XLR

Ευαισθησία: 450mV/47KΩ

Έξοδοι preamp: RCA, XLR

Έξοδοι line: RCA, XLR (100Ω)

Έξοδος ακουστικών: 6,3 χιλ. (10Ω)

Διαστάσεις: 20x8x26 εκ. (ΠΥΒ)

Βάρος: 4 κιλά

Η Gold Note ξεκίνησε ως μια εταιρία χαμηλού προφίλ, με λιανικές τιμές που απευθύνονται στον πολύ κόσμο, αλλά σήμερα η γκάμα της περιλαμβάνει πανάκριβες συσκευές χωρίς, ευτυχώς, να έχουν πάρει “αέρα” τα μυαλά των Ιταλών. Παράλληλα με τους εξωτικούς ενισχυτές και τις πηγές που παράγει, η εταιρία έκανε μια στροφή τα προηγούμενα χρόνια σε συσκευές μικρότερου μεγέθους και μοντέρνας τεχνολογίας (class D, USB DAC) με το παρακλάδι της που ονομάστηκε Blacknote και αυτά τα μηχανήματα, στην ουσία, μετεξελίχθηκαν για να δώσουν τη σειρά Micro. Η σειρά αυτή είναι εδώ και 2-3 χρόνια στην αγορά και έχει δεχθεί αρκετές αλλαγές από την αρχική της παρουσίαση, περισσότερο αισθητικές με τις νέες επετειακές προσόψεις, αλλά και σε επίπεδο μικροβελτιώσεων στα κυκλώματα και την τροφοδοσία.

Η Micro περιλαμβάνει σχεδόν τα πάντα, από τελικούς μονομπλόκ μέχρι phono stage, πάντα σε σασί μικρού πλάτους και βάρους που δεν «δείχνουν» και πολύ, όμως ο ήχος τους είναι μεγάλος και προικισμένος, με το «μυστικό» να βρίσκεται μάλλον στα ενσωματωμένα τροφοδοτικά, που συνδυάζουν γραμμικές και διακοπτικές υλοποιήσεις και φυσικά στα στάδια εξόδου. Με δύο λόγια, τα Micro έχουν πετύχει να θυμίζουν έντονα τις βασικές ηχητικές αρετές της εταιρίας και να σέβονται το ηχόχρωμα των φημισμένων hi-end συσκευών της, παρά τις πολύ προσιτές τιμές τους. Το λειτουργικό προφίλ του HP-7, όπως και των υπόλοιπων μελών της σειράς, είναι μοντέρνο, με ηλεκτρονικές ρυθμίσεις στη διάθεση του χρήστη και πλήθος εισόδων και εξόδων, ώστε να μπορούν να ενσωματωθούν εύκολα στην ηχητική αλυσίδα. Ο γνωστός μινιμαλισμός της εταιρίας δεν αφορά, συνεπώς, τη χρήση αλλά μόνο τη σχεδίαση του εσωτερικού και την αποφυγή της περιττής πολυπλοκότητας στα κυκλώματα. Τo HP-7, παρεμπιπτόντως, αποτελεί τον πρώτο ανεξάρτητο προενισχυτή και ενισχυτή ακουστικών που παράγει η Gold Note καθώς η κλασική γκάμα της αποτελείται αποκλειστικά από ολοκληρωμένους ενισχυτές.

Από κοντά

Η ιταλική καταγωγή δεν κρύβεται στην εμφάνιση του HP-7, που συνδυάζει με τρόπο αξιοθαύμαστο τον μοντέρνο χαρακτήρα με την κομψότητα και τη φινέτσα. Ο Ιταλός πήρε απλώς… μερικά κουμπιά και μια οθόνη ενδείξεων και πέτυχε ένα ντιζάιν που σου εντυπώνεται αμέσως ως ξεχωριστό. Είναι όμως οι λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά, όπως τα ασημί πλήκτρα, το χρυσαφί στρογγυλό σήμα, η καλλιτεχνική γραμματοσειρά των επιγραφών και η συγκεκριμένη θέση όλων αυτών στην βουρτσισμένη αλουμινένια πρόσοψη που δημιουργούν ένα αρμονικό σύνολο. Το μηχάνημα αυτό είναι πολύ απλό στη χρήση του αλλά δεν πρέπει να χάσετε το τηλεχειριστήριο (σε μορφή πιστωτικής κάρτας) διότι μόνο από εκεί μπορεί να αλλάξει η επιλεγμένη είσοδος. Ένα άλλο θέμα που ενδεχομένως θα αντιμετωπίσετε είναι πως η σύνδεση των ακουστικών δεν επιφέρει σίγαση στις προενισχυτικές εξόδους, όπως συμβαίνει συνήθως, οπότε θα πρέπει να έχετε κλειστό τον τελικό για να μην ακούτε ταυτόχρονα ηχεία και ακουστικά, στην περίπτωση βέβαια που το HP-7 λειτουργεί και σαν προενισχυτής. Αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου σίγουρο. Κοιτώντας την πλάhp7-Goldente_Microτη του, καταλαβαίνει κανείς πως το μηχάνημα αυτό προορίζεται για οποιαδήποτε θέση έχει ένα line out και απαιτεί χρήση ακουστικών. Η παρουσία δύο μόλις εισόδων (μια RCA, μια XLR) φανερώνει ότι δεν έχει φιλοδοξίες επιλογέα σε ένα σύστημα με πολλές πηγές.

Αντίθετα, η παρουσία της line out (μη ρυθμιζόμενη έξοδος) και στις δύο μορφές βυσμάτων, πέραν της pre out (επίσης με RCA και XLR), σχηματίζει την εικόνα μιας add on συσκευής που προορίζεται για να «κουμπώσει» ανάμεσα στην έξοδο και την είσοδο γραμμής άλλων συσκευών, χωρίς απαραίτητα να προσφέρει ρύθμιση στάθμης. Πιστεύω ότι στην Gold Note σκέφτηκαν σωστά και γέμισαν με XLR τη μικρή πλάτη του HP-7, καθώς τέτοια μηχανήματα σήμερα προορίζονται για ενισχυτές ακουστικών κάπου μετά το USB DAC και πριν τον ενισχυτή, με τα μήκη των καλωδίων να μην είναι απαραίτητα μικρά. Στα πλαίσια αυτά, θα ήταν μια πολύ καλή ιδέα εκ μέρους της ιταλικής εταιρίας να παρήγαγε και ένα buffer με λυχνίες στη σειρά Micro, με παρόμοιο εξοπλισμό σε εισόδους και εξόδους, ώστε να μπαίνει οπουδήποτε στην ηχητική αλυσίδα και να δίνει το κάτι παραπάνω σε σώματα και χροιές. Τούτων λεχθέντων, θα ήταν τουλάχιστον άδικο να μην υπογραμμίσουμε ότι η ρύθμιση της στάθμης που παρέχει το HP-7 είναι hi-end επιπέδου.

Shares