Όταν μιλάμε για ακουστικά, τα ποσά στα οποία αναφερόμαστε, συνήθως, δεν ξεπερνούν τα 100 με 200 ευρώ. Υπάρχει όμως κάποιος λόγος για να ξοδέψουμε υπερπολλαπλάσια χρήματα για να αγοράσουμε ένα ζευγάρι ακουστικών; Η απάντηση είναι θετική, όπως άλλωστε και στην αντίστοιχη ερώτηση για την αγορά μιας κεφαλής, μόνο στην περίπτωση που θέλουμε να προσεγγίζουμε σε μεγάλο βαθμό το ιδανικό, αλλά να είμαστε και κάτοχοι μιας συσκευής που ξεφεύγει σημαντικά από τον μέσο όρο.

Grado RS1_5Yπάρχουν εταιρείες όπως η AKG, η Sennheiser και η Grado, που προσφέρουν ακουστικά με εκπληκτική απόδοση και πολύ λογικό κόστος. Οι ίδιες και ελάχιστες ακόμα (βλ. Jeckling Float και STAX) φτιάχνουν και μερικά πανάκριβα μοντέλα που στοιχίζουν τετραψήφια νούμερα. Αυτές οι υλοποιήσεις συνήθως δεν χρησιμοποιούν ηλεκτροδυναμικά ακουστικά, αλλά ηλεκτροστατικές μονάδες. Η Grado όμως έχει αποφασίσει να κινηθεί στην κατηγορία των hi end ακουστικών, χρησιμοποιώντας ηλεκτροδυναμικές μονάδες.

Στο χέρι

Το πρώτο πράγμα που τραβά την προσοχή είναι το ξύλινο κουτί που προορίζεται για να φυλάτε τα RS 1. Τα ίδια τα ακουστικά αποπνέουν αέρα ποιότητας, ενώ δεν αφήνουν την παραμικρή αμφιβολία πως είναι χειροποίητα. Τα RS 1 είναι ανοικτού τύπου και τα καλύμματα των αυτιών που φιλοξενούν τα ακουστικά είναι ξύλινα, πράγμα που -σε συνδυασμό με την αισθητική τους- παραπέμπει στις δεκαετίες του ’40-’50. Τα «μαξιλάρια» που καλύπτουν τα αυτιά είναι καλυμμένα από βελούδο (ιδιαίτερα καλής ποιότητας), ενώ ακόμα και το καλώδιο είναι χειροποίητο. Ο σκελετός τους είναι μεταλλικός και δείχνει και αυτός να είναι φινιρισμένος στο χέρι. Οι μετατροπείς είναι ηλεκτροδυναμικοί και έχουν ταιριαστεί σε ζευγάρια με ακρίβεια 0,05dB, και αυτό ίσως είναι το πιο σημαντικό στοιχείο που δικαιολογεί το υψηλό τους κόστος. Το διάφραγμά του κατασκευάζεται από συνθετικό υλικό, ενώ το σύρμα που χρησιμοποιείται στο πηνίο φωνής,όσο και στα καλώδια σύνδεσης της συσκευής, κατασκευάζεται από χαλκό που έχει εξελασθεί με την τεχνολογία UHPLC.

Grado RS1_2Η απόκριση συχνότητας των RS 1 εκτείνεται από τα 12Hz έως τα 30KHz, η αντίστασή τους είναι 32Ω, ενώ με 1mV μπορεί να δημιουργήσουν 96dB SPL. Αν και η ρετρό εμφάνισή τους δεν προδιαθέτει για άνεση και ευκολία χρήσης, με το που φορέσεις τα RS 1 αντιλαμβάνεσαι πως είναι από τα πιο άνετα ακουστικά που έχεις φορέσεις ποτέ και δεν είναι δύσκολο να ξεχάσεις πως τα έχεις στο κεφάλι σου. Στις ηχητικές εντυπώσεις το πρώτο που προσέχεις είναι το χαμηλό τους. Η κατώτερη οκτάβα όχι μόνο είναι υπαρκτή, αλλά έχει όγκο και απόλυτο έλεγχο, ενώ η αίσθηση της ενέργειας που παίρνεις είναι εντυπωσιακή. Έτσι στον τομέα «πολύ χαμηλές συχνότητες» τα Grado RS 1 σίγουρα είναι το μοναδικό ακουστικό ανοικτού τύπου που έχω συναντήσει και το οποίο μπορεί να προσφέρει ολοκληρωμένη άποψη για την περιοχή από 20 έως 50 Hz. Το δεύτερο που επισημαίνεις είναι πως τα RS 1 δημιουργούν σε ικανό βαθμό την ψευδαίσθηση πως ο ήχος διαχέεται γύρω από τα αυτιά, με αποτέλεσμα να μην τον αντιλαμβάνεσαι (τις πιο πολλές φορές) εντοπισμένο στο κέντρο του κεφαλιού σου. Και σε αυτό το σημείο τα RS 1 παραπέμπουν, σε ηχητική αίσθηση, σε «κλειστού» τύπου υλοποιήσεις με πολύ μεγάλα καλύμματα αυτιών και αντίστοιχο βάρος.

Shares