Things change…

Μερικές φορές η αναμονή αποτελεί την καλύτερη επιλογή. Κι απ’ ότι φαίνεται η αναμονή άξιζε τον κόπο. Πλέον, τα Luxman που δοκίμασα, αποτελούν μια από τις πιο σημαντικές λύσεις στον τομέα τους.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

DAC: PCM5102

Συχνότ. δειγματολ.: COAX/OPT: 32kHz, 44.1kHz, 48kHz, 88.2kHz, 96kHz, 176.4kHz, 192 kHz

USB: 32kHz, 44.1kHz, 48kHz, 96kHz

Ψηφ. είσοδοι: USB(B type), OPT, COAX

Ψηφ. έξοδοι: COAX , OPT

Αναλ. έξοδοι: 2x RCA, 1x ακουστικών

Στάθμη εξόδ.: 2.1V/300Ω

Έξοδ. ακουστικών: 130Mw+130Mw(600Ω), 80Mw+80Mw(32Ω), 40Mw+40Mw(16Ω)

Απόκρ. συχνότ.: 2Hz ~60kHz(+0, -3.0dB)

THD, S/N Ratio: 0.004%, 112dB

Κατανάλωση: 7W

Διαστάσεις: 149(Π)x70(Υ)x232(Β) χιλ.

Βάρος: 2.3 κιλά

Έχω καιρό να ακούσω συσκευή της Luxman, πάνω από 7 χρόνια. Αυτό που μου έχει μείνει είναι ότι ο ήχος τους ήταν μεν άνετος και επιβλητικός αλλά ταυτόχρονα ήταν ελαφρά θολός, με μικρή αλλά υπαρκτή έλλειψη ομοιογένειας μεταξύ μεσαίων και πρίμων, σα να υπήρχε κάποιο κενό ανάμεσά τους. Με άλλα λόγια δεν ήταν και πολύ του γούστου μου (σε άλλους ήταν…). Από τότε έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι, η Luxman είμαι σίγουρος ότι έχει κάνει σημαντικά βήματα προς τα εμπρός κι εγώ έχω πολύ περισσότερη εμπειρία ως ακροατής, αν και εξακολουθώ να θέλω τους ήχους «καθαρούς» και με απόλυτη συνέχεια σε όλο το φάσμα. Με το που μου δόθηκε η ευκαιρία να ξανακούσω κάτι από τη Luxman, στην περίπτωσή μας το εισαγωγικό της DAC αλλά και (κατά παράκληση του αντιπρόσωπου που απ’ ότι φαίνεται γνωρίζει καλά τι φέρνει) το μετατροπέα USB σε S/PDIF, δεν έχασα την ευκαιρία. Στο κάτω-κάτω της γραφής μετά από τόσο καιρό όλα είναι πιθανά, έτσι δεν είναι; Και ιδού τα αποτελέσματα από αυτή την επαφή…

Σχεδίαση και κατασκευή

Οι συσκευές της Luxman ήταν ανέκαθεν κατασκευασμένες με τα υψηλότερα στάνταρ. Η αίσθηση που παίρνει κανείς ακόμη κι από το εισαγωγικό DAC, το DA-100, αλλά και από τον USB μετατροπέα, U-100, είναι παρόμοια με αυτή ενός κοσμήματος όπου η τέχνη και η πολυτέλεια συνυπάρχουν αρμονικά και με γούστο. Το DA-100, είναι μια μικρή σε μέγεθος συσκευή που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο DA-200, μεγαλύτερο μοντέλο της εταιρίας σε ένα μικρότερο πακέτο. Έχει τη δυνατότητα να αποκωδικοποιεί σήματα έως 96kHz/24bit από την είσοδο USB και 192kHz/24bit από τις δύο άλλες ψηφιακές εισόδους (ομοαξονική και οπτική). Διαθέτει πολύ όμορφη πρόσοψη που είναι (λόγω μεγέθους) αρκετά γεμάτη με πλήκτρα, ρυθμιστικά και μια μικρή μεν, ευανάγνωστη δε ακόμη κι από απόσταση, οθόνη. Κι όμως όλα είναι με τέτοιο τρόπο τοποθετημένα και έχουν τόσο έξυπνα μελετημένο μέγεθος που με μια ματιά είσαι ικανός να χειριστείς τη συσκευή ακόμη και στο απόλυτο σκοτάδι. Η οθόνη, όταν δεν δέχεται σήμα αναβοσβήνει τρεις μπάρες αλλιώς δείχνει τη συχνότητα του σήματος στην είσοδο της συσκευής. Το σασί της συσκευής είναι κατασκευασμένο από μεταλλική λαμαρίνα ικανού πάχους που σε συνδυασμό με την αλουμινένια πρόσοψη και το μικρό μέγεθος είναι εξαιρετικά στιβαρό. Στην πρόσοψη, λοιπόν, βρίσκουμε την οθόνη που αναφέρει το είδος του σήματος που δέχεται η συσκευή, το ποτενσιόμετρο της ρύθμισης της έντασης για τα ακουστικά, τον περιστροφικό επιλογέα της εισόδου προς ακρόαση, τον πιεστικό επιλογέα του ψηφιακού φίλτρου και τέλος την επίχρυση έξοδο μεγάλου jack για τα ακουστικά. Στο πίσω μέρος της συσκευής επικρατεί ακόμη περισσότερος συνωστισμός. Πιο συγκεκριμένα, εκεί βρίσκουμε τον ρευματολήπτη IEC, το διακόπτη έναυσης της συσκευής, τις αναλογικές εξόδους σταθερής στάθμης εξόδου (με καλής ποιότητας RCA), τις ψηφιακές εισόδους (USB, RCA και Toslink) και τις ψηφιακές εξόδους (RCA και Toslink).

Στο εσωτερικό της συσκευής όλα είναι τοποθετημένα με τάξη αλλά και με μεγάλη πυκνότητα. Ξεκινώντας από εμπρός βρίσκουμε την πλακέτα επιλογής των ψηφιακών εισόδων αλλά και του ενισχυτή ακουστικών (παρόμοιος με αυτόν που βρίσκουμε στο μεγαλύτερο μοντέλο DA-200). Το ποτενσιόμετρο της έντασης είναι τηluxmanda-IMG_0023_2ς Alps και τα υλικά είναι όλα υψηλής ποιότητας. Δίπλα από αυτή την πλακέτα βρίσκουμε τον τετράγωνο αλλά θωρακισμένο μετασχηματιστή που τροφοδοτεί με διαφορετικά τυλίγματα τα αναλογικά και ψηφιακά κυκλώματα μέσω μεγάλου αριθμού σταθεροποιητών και αντιπαρασιτικών φίλτρων που δείχνουν τη μεγάλη προσοχή που έχει δώσει η Luxman σ’ αυτό τον τομέα. Τα τελευταία βρίσκονται σε μια πλακέτα στο πίσω μέρος της συσκευής και υλοποιούνται με εξίσου πολύ ποιοτικά υλικά. Τα κυκλώματα του DAC βρίσκονται σε μια άλλη πλακέτα κάτω από αυτή της τροφοδοσίας όπου κι εκεί η ποιότητα των υλικών είναι πολύ υψηλή. Το DAC που χρησιμοποιεί η Luxman είναι το PCM5102, ένα 32μπιτο DAC (384kHz) της Burr Brown, που με την αρχιτεκτονική αυτή πετυχαίνει ελαχιστοποίηση των σφαλμάτων που προκύπτουν κατά τη μετατροπή του σήματος. Το συγκεκριμένο DAC πέρα από το ότι δεν χρειάζεται επιπλέον στάδιο για μετατροπή I/V απλοποιώντας το αναλογικό κύκλωμα, δίνει και τη δυνατότητα στο χρήστη να επιλέξει μεταξύ δύο φίλτρων (FIR και IIR) ώστε να βρει εκείνος τον ήχο που του ταιριάζει. Επίσης το ρολόι της συσκευής είναι πολύ χαμηλού θορύβου για τη μέγιστη δυνατή απόδοση του DAC. Συνολικά διαπιστώνω ότι παρά τη σχετικά χαμηλή τιμή του το DA-100 έχει υλοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αντάξιο της μακράς ιστορίας της Luxman.

Shares