McPure

Tί και αν έχουμε συνηθίσει τις συσκευές της αμερικανικής McIntosh να διαθέτουν όγκο και κιλά, με το D100 πραγματοποιείται η υπέρβαση, χωρίς έκπτωση στη παράδοση!

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Είσοδοι: 2 coaxial, 2 TOSlink, 1 USB2.0

Έξοδοι: 2 XLR, 2 RCA, ακουστικών 1/4»

Mεγ. Ανάλυση: 24bit/192kHz (coax), 32bit/192kHz (USB)

Απόκρ. Συχνοτ.: 4Hz-68kHz (0, -3dB)

Λόγος S/N: 110dB

Παραμόρφωση: 0,002%

Aντίστ. εισόδ.: 44ΚΩ (bal.), 22KΩ (ubal.)

Διαστάσεις: 444x98x406mm (ΠΥΒ)

Βάρος: 6.1kg

Η ανακοίνωση της McIntosh είχε προκαλέσει το ενδιαφέρον, ιδίως στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Και όταν το DAC ξεκίνησε την …περιοδεία του ανά τις εκθέσεις (CES, AudioClassic Vestal στη Νέα Υόρκη και στο Μπρίστολ στο Ηνωμένο Βασίλειο – όλες στις αρχές του έτους), τα συναισθήματα ήταν ανάμεικτα. Δεν ήταν μόνο ότι η εταιρία παρουσίασε αρκετά μοντέλα μαζεμένα, κάτι που δεν συνηθίζεται όπως γνωρίζουμε, αλλά και το ότι το συγκεκριμένο μοντέλο ήταν ασυνήθιστα προσιτό (2.500 δολάρια) και -το κυριότερο- εμφανισιακά κρίθηκε περίπου ως «ισχνό»! «Τί σόι McIntosh είναι τούτο;», φαντάζομαι πολλούς επισκέπτες να αναρωτιούνται σκωπτικά… Με το D100, η εταιρία καλύπτει το κενό που παρουσίαζε η γκάμα της, με την έλλειψη ενός διακριτού ψηφιοαναλογικού μετατροπέα. Φυσικά, η ανάγνωση και μόνο των τεχνικών χαρακτηριστικών κίνησε το ενδιαφέρον ενώ δεν άργησαν και οι πρώτες αναφορές, κυρίως από bloggers. Οι οποίοι καθησύχαζαν τους πολυπληθείς φίλους της McIntosh, ότι δικαίως «καίει» στην πρόσοψη το χαρακτηριστικό πράσινο λογότυπο. Οι σχεδιαστές μάλλον δεν είχαν δυσκολία ως προς το εμφανισιακό σκέλος της νέας συσκευής, καθώς διατηρούνται όλα τα «παραδοσιακά» χαρακτηριστικά: μαύρη πρόσοψη, με γυάλινη επιφάνεια, τα αλουμινένια «φτερά» που προεξέχουν του σασί, οι δύο περιστροφικοί διακόπτες στα άκρα, η οθόνη με τα μπλε led στοιχεία, οι τετράγωνοι διακόπτες… Δεν υπάρχουν βέβαια τα διάσημα VUμέτρα, αλλά μάλλον θα συνιστούσε υπερβολή η χρήση τους. Ένα πλήκτρο «setup», κάτω αριστερά, είναι αυτό που θα μας εισάγει στο μενού ενώ στα αριστερά τοποθετείται και η έξοδος των ακουστικών. Στην πίσω όψη, συναντούμε πέντε συνολικά ψηφιακές εισόδους (2 ομοαξονικές, 2 οπτικές και 1 USB) και τέσσερα ζεύγη εξόδων. Ένα ζεύγος XLR και ένα RCA θα προσφέρουν σήμα σταθερής στάθμης (προς τον προενισχυτή) και τα αντίστοιχα ζεύγη μεταβλητής στάθμης θα εξυπηρετήσουν την απευθείας σύνδεση στον τελικό ενισχυτή.

Στο εσωτερικό

Αυτό που αναφέρει η McIntosh ως πυρήνα της σχεδίασής της είναι η χρησιμοποίηση οκτακάναλου επεξεργαστή που λειτουργεί σε κατάσταση «stereo Quad» και μάλιστα balanced, dual-mono. Αναφέρεται επίσης από την εταιρία ότι ο επεξεργαστής λειτουργεί στα 32bit/196kHz ενώ οι ομοαξονικές και οπτικές είσοδοι δέχονται σήμα μέχρι 24bit/192kHz. Το USB είναι ασύγχρονο, τύπου Β και θα αναπαράγει αρχεία ανάλυσης μέχρι τα 32bit/192kHz. Δεν δημοσιεύονται περισσότερες λεπτομέρειες, ωστόσο χρήσιμες είναι οι πληροφορίες που βρίσκουμε για τους δύο κύριους επεξεργαστές του κυκλώματος. Ο πρώτος επεξεργαστής ανήκει στη σειρά LCPmcintoshd100-IMG_0006_1900 της NXP και φέρει διπλό ρολόι χρονισμού και 10bit ADC, οκτώ εισόδων. Ο δεύτερος είναι της Atmel και ανήκει στη σειρά AVR UC3, 32bit, σχεδιασμένος για σύγχρονες εφαρμογές ήχου, με ιδιαίτερη προσοχή στα σήματα που εισέρχονται μέσω USB και στα σήματα που έχουν υποστεί συμπίεση. Το ποτενσιόμετρο στάθμης δεν είναι αναλογικό και προφανώς η αυξομείωση αυτής είναι υπόθεση της ψηφιακής επεξεργασίας. Κατά τα άλλα, τρείς συνολικά πλακέτες χρησιμοποιούνται, εξυπηρετώντας αντίστοιχα τους τομείς του ρεύματος, της ψηφιακής επεξεργασίας και των αναλογικών εξόδων. Για την ποιότητα του ρεύματος, ο κατασκευαστής τοποθετεί φίλτρο EMI αμέσως μετά την υποδοχή σύνδεσης ενώ χρησιμοποιεί πολύ καλό μετασχηματιστή, τύπου R-core, του ιαπωνικού οίκου Kitamura Kiden. Ιδιαίτερη προσοχή φαίνεται να έχει δοθεί στο θέμα της προστασίας του κυκλώματος. Το συνολικό επίπεδο κατασκευής ανταποκρίνεται στο όνομα της εταιρίας, με ποιοτικά υλικά να χρησιμοποιούνται (π.χ. όλοι οι πυκνωτές είναι της Rubicon) και αψεγάδιαστη εφαρμογή. Η συσκευή συνοδεύεται από τηλεχειριστήριο, με πολύ καλής αίσθησης πλαστικό. Είναι «γενικής χρήσης» και μόνο λίγα πλήκτρα θα εξυπηρετήσουν τις βασικές λειτουργίες της συσκευής.

Shares