Βαδίζοντας στα… σίγουρα!

Ο σχετικά μικρός σε μέγεθος, προσιτός σε κόστος αλλά υλοποιημένος με τα ίδια στάνταρ όπως κάθε άλλη συσκευή της γνωστής γερμανικής εταιρίας αποδεικνύει ότι δεν απαιτούνται πολλά για την ευτυχία…

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Απόκρ. συχνότ.: 20-20kHz +/- 0,2dB

Κέρδος: 30 έως 70dB (ρυθμιζόμενο)

Αντίστ. εισόδου: 12Ω έως 47kΩ (ρυθμιζόμενο)

Βάρος: 5 κιλά

Διαστάσεις: 11,5x27x32 εκ.(ΥΠΒ)

Η ASR είναι μια εταιρία που τα προϊόντα της μου αρέσουν πολύ. Πρέπει νομίζω κάθε δοκιμαστής να ξεκαθαρίζει από την αρχή του κειμένου του αν η φιλοσοφία της εταιρίας της οποίας δοκιμάζει προϊόν κινείται προς την ίδια κατεύθυνση που θεωρεί εκείνος ως πιο ενδεδειγμένη ώστε οι αναγνώστες να ξέρουν τι συμβαίνει χωρίς να χρειάζεται να διαβάζουν ανάμεσα στις …γραμμές. Η σχεδίαση των συσκευών της, τα υλικά και η συναρμολόγηση αυτών, και στα σίγουρα ο ήχος της, λοιπόν, μου είναι ιδιαίτερα συμπαθείς. Φυσικά η εμφάνισή τους (όπως και η συνολική παρουσία τους) είναι κάπως αντισυμβατικές (μαύρε και μεγάλες συνήθως σε όγκο) αλλά οι συγκεκριμένοι τομείς δεν με επηρεάζουν ιδιαίτερα. Αυτή τη φορά είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω τον μικρό προενισχυτή της Mini Basis Exclusive, μια υλοποίηση που πρακτικά διαφέρει από τον Mini Basis στα ανώτερης ποιότητας ολοκληρωμένα κυκλώματα που χρησιμοποιεί όπως και στο καλώδιο ρεύματος που εδώ είναι το πιο ποιοτικό Magic Cord. Ο προενισχυτής προσφέρεται με απλά RCA καλής ποιότητας (όπως τον δοκίμασα), με αναβαθμισμένα (με μικρό επιπλέον κόστος) αλλά και με XLR (με ακόμη πιο ανεβασμένο κόστος) για εκείνους που θέλουν ζυγισμένες συνδέσεις.

Σχεδίαση και κατασκευή

Αν έχετε δει μια συσκευή της ASR τότε ξέρετε ότι χρησιμοποιούν για υλικό στα σασί τους μαύρο ημιδιαφανές ακρυλικό ικανού πάχους (7 χιλιοστά στην περίπτωσή μας). Το υλικό αυτό είναι από τα πιο «καλόηχα» που διαθέτει η βιομηχανία. Επίσης εξ αιτίας της ημιδιαφάνειας θα έχετε στα σίγουρα προσέξει ότι στο εσωτερικό τους κυριαρχεί η τάξη και τα πολύ ποιοτικά υλικά, αρχίζοντας από την πλακέτα και καταλήγοντας στις αντιστάσεις και τους πυκνωτές. Το ίδιο συμβαίνει κι εδώ. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι πρακτικά κορυφαίας ποιότητας και ο τρόπος συναρμολόγησης είναι υπεράνω κριτικής. Πιο συγκεκριμένα αρχίζοντας από την τροφοδοσία έχουμε τα εξής: ελάχιστες καλωδιώσεις, θωράκιση, ποιοτικό φίλτρο AC πριν το ρεύμα φτάσει στον μετασχηματιστή (72VA Philbert Mantelschnitt) που επί τη ευκαιρία στηρίζεται στο σασί μέσω τεσσάρων ελαστικών ποδιών, διπλές γέφυρες (μια ανά πολικότητα) με «γρήγορες» διόδους στην ανόρθωση, έξι πυκνωτές χωρητικότητας 33.000μF (περίπου 200.000μF στο σύνολό) για την εξομάλυνση των τάσεων, και τέλος σταθεροποίηση της κάθε τάσης με πηνία αλλά και ολminibasis-MBasis-2Lοκληρωμένα. Όλα τα παραπάνω εξασφαλίζουν στο κύκλωμα του Mini Basis Exclusive ενέργεια που και σταθερή και όσο το δυνατόν καθαρότερη είναι.

Το κυρίως κύκλωμα της ενίσχυσης υλοποιείται γύρω από δύο (συνολικά τέσσερα) ολοκληρωμένα ανά κανάλι της Analog Devices (AD843 και AD 797), που είναι σχεδιασμένα για ταχύτητα και πολύ χαμηλό θόρυβο, ενώ το κέρδος και το φορτίο είναι ρυθμιζόμενα μέσω πολλαπλών DIP διακοπτών (35 έως 75dB, 22 έως 47kΩ). Οι τελευταίοι εξασφαλίζουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κεφαλή που δεν θα βρει το ταίρι της με τον συγκεκριμένο προενισχυτή. Επίσης για τις κεφαλές MM παρέχεται ρύθμιση και στην χωρητικότητα (50 ή 150pF). Οι αντιστάσεις και οι πυκνωτές που χρησιμοποιούνται εκεί αλλά και στο κύκλωμα της RIAA είναι φυσικά υψηλής ακρίβειας και ποιότητας. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να δοθεί και στην υψηλότατη ποιότητα της πλακέτας με την εντυπωσιακή επιχρύσωσή της. Συνολικά η κατασκευή του Mini Basis Exclusive είναι αντάξια της καταγωγής του και δεν προδίδει με τίποτα την χαμηλομεσαία κατηγορία τιμής του (μάλλον προδιαθέτει για κάτι σαφώς πιο ακριβό).

Shares