Για συλλέκτες ήχων

Η Nagra είναι μια εταιρεία-θρύλος για όλους τους ηχολήπτες. Στη δεκαετία του 1950 τα φορητά μαγνητόφωνά της ήταν το απόλυτο φετίχ κάθε σοβαρού ηχολήπτη. Μπορεί από φορητά Nagra I/II/III & 4.2 να έγινε ευρύτερα γνωστή, αλλά η Nagra έχει στο ενεργητικό της και μια σειρά αναλογικών και ψηφιακών μπομπίνων που στέκονταν στην κορυφή των συσκευών εγγραφής ήχου.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Μέσο αποθήκευσης: 1 GB μνήμη

Φόρμα εγγραφής: Digital (PCM) or Digital compression

Τύποι συμπίεσης: ISO MPEG Layer II / MPEG III

A/D & D/A μετατροπείς: 24 Bit Sigma-Delta

Ρυθμός δειγματολ.: 8 to 48 kHz PCM and MPEG

Bit-Rates: 64 to 384 kb/s

Φόρμα αρχείων: (.wav) or (.MP2) / (.MP3)

Είσοδοι

Είσοδος Mic.: Mini Jack

Microphone: -10 dB FS για στάθμη 74 dB SPL.

Ευαισθησία: 200mV / -10dB FS (Dynamic)

Line Input: Mini Jack

Ευαισθησία Line: 150mV -4.4V for 0 dB FS (Max 8V)

Έξοδοι

Ακουστικά: Jack 3.5 mm stereo

Στάθμη Line: 1 V FS

THD / 1 kHz: 0.1 %

Απόκρ. συχνότητας: 30 Hz – 20 kHz (-3 dB in EE mode)

Δυναμική περιοχή: 85 dB

Τροφοδοσία: 2 x “AA” μπαταρίες

Αυτονομία: >10 ώρες

Διαστάσεις: 125 x 53 x 22 mm

Βάρος: 200 g

Με το πέρασμα του χρόνου η μαγνητική ταινία μπήκε στο χρονοντούλαπο και οι παραδοσιακές δυνάμεις του χώρου στράφηκαν με μεγαλύτερη ή μικρότερη επιτυχία στις ψηφιακές εκδοχές των συσκευών εγγραφής. Η Νagra συνεχίζει να σχεδιάζει και να παράγει «μηχανές» για επαγγελματίες, αλλά και μια σειρά High End, ενώ ακολουθώντας τα μηνύματα των εποχών αυτό που χαρακτηρίζει τις δημιουργίες της είναι μια ξεχωριστή άποψη, που χαρακτηρίζει και το ARES M που φιλοδοξεί να δημιουργήσει τη δική του ιστορία στον χώρο της εγγραφής ήχου.

Τι είναι, όμως, το ARES M;

Στην ερώτηση αυτή μπορεί να δοθούν τρεις απαντήσεις. Ένας φορητός ψηφιακός εγγραφέας ήχου (απλή απάντηση). Ένα φορητό εργαλείο εγγραφής «ασυμπίεστου» ήχου (αλλά και συμπιεσμένου MP2 & MP3) με δυνατότητες που θα ενθουσιάσουν ερασιτέχνες και επαγγελματίες (πιο εκτενής απάντηση) Το πλέον High Tech υπερ-φορητό καταγραφικό φωνής, που όμως όποιος και να το αγοράσει σύντομα θα εξερευνήσει και τις άλλες δυνατότητές του (η πληρέστερη απάντηση). Mε μέγεθος λίγο μεγαλύτερo από την παλάμη σας, με αδρές γραμμές και με τη μεγάλη, με μπλε φωτισμό, οθόνη LCD, το ΑRES M δείχνει ιδιαίτερα σοβαρό με εργονομική διάταξη των χειριστηρίων του, μπορείτε να αξιοποιήσετε όλες τις λειτουργίες του κρατώντας το και χρησιμοποιώντας τον αντίχειρα και τον δείκτη. Στη συσκευασία του θα βρείτε δύο εξωτερικά μικρόφωνα (ένα μονοφωνικό omni και ένα στερεοφωικό καρδιοειδές) , μια δερμάτινη θήκη για τη μεταφορά του, μια σειρά αντάπτορες και ένα τροφοδοτικό (παίρνει τάση από τη θύρα USB), ένα συνοδευτικό CD (με το manual και λογισμικό) και τα απαραίτητα καλώδια διασύνδεσης.

Το ARES M έχει και ενσωματωμένο μικρόφωνο υπεραρκετό για «δημοσιογραφικές» εφαρμογές και απλή καταγραφή φωνής, καθώς και ένα μεγάφωνο που η απόδοσή του εκπλήσσει λόγω του λιλιπούτειου μεγέθους του. Δίπλα στο ενσωματωμένο μικρόφωνο υπάρχει η υποδοχή για εξωτερικό μικρόφωνο (συνοδεύεται από δύο), ενώ την ίδια υποδοχή μπορεί να συνδεθεί (σε έναν από τους δύο ακροδέκτες) και σήμα στάθμης γραμμής. Ξεκινώντας από τα βασικά το ARES M, μπορεί να γράψει ασυμπίεστα μουσικό σήμα ( PCM με ρυθμό δειγματοληψίας 48KHz και ρυθμό ροής δεδομένων 1536kBits σε αυτή την περίπτωση η μνήμη του επαρκεί για 1 ώρα και 30 λεπτά), μπορεί να γράψει συμπιεσμένα μουσικό σήμα (με ρυθμό δειγματοληψίας 48KHz και ρυθμό ροής δεδομένων 256kBits. Σε αυτή την περίπτωση η μνήμη του επαρκεί για 9 ώρα και ενώ υπάρχουν και δύο επιλογές για καταγραφή φωνής, μάλιστα στη χαμηλότερη δυνατή ποιότητα η αποθηκευτική ικανότητα του ARES M φτάνει τις 100 ώρες (Επιλογή Steno).

Στην πράξη

Το ARES M προσφέρει όλες τις δυνατότητες αποθήκευσης και διαχείρισης των αρχείων (οι υπολογιστές το βλέπουν σαν ένα εξωτερικό σκληρό), ενώ το πλέον εντυπωσιακό είναι πως σας δίνει τη δυνατότητα να κάνετε ένα στοιχειώδες edit στα αρχεία ήχου, απεικονίζοντας την κυματομορφή στην οθόνη του και δίνοντάς σας τη δυνατότητα να επιλέξετε τα σημεία που θα κόψετε και θα ενώσετε! Ο χειρισμός του είναι ιδιαίτερα βολικός και όλη του η δομή έχει σχεδια_HEG0243 copyστεί για να αποφεύγονται λάθη (π.χ. για να σταματήσει η εγγραφή, εμφανίζεται προειδοποιητικό μήνυμα στην οθόνη και πρέπει να πατάτε το συγκεκριμένο πλήκτρο για περισσότερο από 5 δευτερόλεπτα), ενώ η δομή του μενού του παραπέμπει ευθέως σε επαγγελματικές συσκευές.

Έχετε δυνατότητα να ρυθμίσετε χειροκίνητα την ευαισθησία του, ενώ η αυτόματη ρύθμιση της στάθμης (Λειτουργία AGC) είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική και δεν με πρόδωσε ποτέ όσο το χρησιμοποιούσα, ενώ η ακρίβεια των VUμέτρων είναι εντυπωσιακή, φωνάζοντας από μακριά τις επαγγελματικές καταβολές του. Πέρα όμως από τις ευκολίες και τη στιβαρή δομή του, τι άλλο προσφέρει το ARES M σε επίπεδο καταγραφής ήχου; Λοιπόν σαν καταγραφικό φωνής είναι αξεπέραστο, αλλά δεν κάνει μόνο αυτό. Επιλέξτε την επιλογή High Quality, πάρτε το μαζί σας στον δρόμο, σε μια παραλία ή σε ένα μικρό κλπαμπάκι (να έχετε βάλει το καρδιοειδές μικρόφωνο ), γυρίστε σπίτι, συνδέστε από την έξοδο line out με το σύστημά σας ή κατεβάστε τα αρχεία στον υπολογιστή σας και ακούστε. Έπειτα από αυτό η αντίληψη περί αμεσότητας δεν θα είναι ποτέ πια ίδια, ενώ αν είστε ερασιτέχνης, θα έχετε αγγίξει το συναίσθημα που κάνει πολλούς ηχολήπτες να πωρώνονται με τη δουλειά τους και να θεωρούν ένα ξεχωριστό κομμάτι αυτής τις «ζωντανές ηχογραφήσεις»…

_HEG0242 copy _HEG0248 copy _HEG0238 copy

Μύθος με προσιτή τιμή

Αν πριν από δέκα χρόνια σάς έλεγε κάποιος πως με λιγότερα από 1.000 ευρώ μπορείτε να αποκτήσετε έναν καθαρόαιμο εγγραφέα NAGRA, θα τον ρωτούσατε τι παίρνει και δεν δίνει και σε σας. Σήμερα θα αποδεικνυόταν απλά προφήτης. Με 990 ευρώ μπορείτε να αποκτήσετε ένα απόλυτο υπερ-φορητό εργαλείο εγγραφής που θα σας επιτρέψει να δημιουργήσετε μια βιβλιοθήκη ζωντανών ήχων, ενώ αν είστε επαγγελματίας, τότε το ARES M μάλλον θα γίνει αναπόσπαστό κομμάτι της ζωής σας.

Shares