Better than ever!

Ο επετειακός ολοκληρωμένος ενισχυτής της Naim Audio είναι ένας πολύ καλός ενισχυτής ανεξαρτήτως κόστους. Τι γίνεται όμως με την προσθήκη του HiCap; Το καλό γίνεται καλύτερο; Και πόσο;

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Naim Audio Supernait 2

Ισχύς: 2×80 Watt/8Ω, 2x130W/4Ω

Είσοδοι: 5xRCA / DIN (Line)

Κατανάλωση: 400W max

Βάρος: 13,4 κιλά

Διαστάσεις: 8,7×43,2×31,4εκ. (ΥΠΒ)

Η Naim Audio είναι μια πολύ σοβαρή εταιρία που οι υλοποιήσεις της ανέκαθεν μου άρεσαν για πολλούς και διάφορους λόγους τους οποίους δεν θα αναλύσω αυτή τη στιγμή. Πέρα, όμως, από την οποιαδήποτε συμπάθεια είναι και μια εταιρία που σέβομαι ιδιαιτέρως καθώς εδώ και 40 χρόνια υπηρετεί πιστά τον ίδιο σκοπό, που είναι με βάση τα λόγια της, αλλά και τα έργα της, «πρώτα η μουσική». Και οποιαδήποτε εταιρία αυτού του χώρου διαθέτει μια τόσο μακρά και ενδιαφέρουσα ιστορία, κάνοντας κυρίως αυτό που η ίδια πιστεύει και όχι ακολουθώντας τη μόδα, πέρα από οτιδήποτε άλλο αξίζει την προσοχή μας. Για να γιορτάσει τα 40 χρόνια της, λοιπόν, παρουσίασε μερικά άκρως ενδιαφέροντα επετειακά προϊόντα. Σ’ αυτά ανήκει και ο Supernait 2, ένας ξεκάθαρα αναλογικός ολοκληρωμένος ενισχυτής που περιλαμβάνει νέες τεχνολογίες στην τροφοδοσία και σημαντικές δυνατότητες ως προς τις ικανότητές του αλλά και το εύρος της αναβάθμισής του με τα γνωστά εξωτερικά τροφοδοτικά της εταιρίας. Όταν λοιπόν μου προτάθηκε να τον δοκιμάσω για το High Fidelity δεν έχασα την ευκαιρία. Μαζί ζήτησα και το εξωτερικό τροφοδοτικό HiCap που στην νέα του εκδοχή έχει ενδιαφέρον ως προς τις δυνατότητές του ως βήμα αναβάθμισης.

Σχεδίαση και κατασκευή

Ο κορυφαίος ολοκληρωμένος ενισχυτής της Naim Audio διαθέτει σχετικά χαμηλό σε ύψος σασί, με πλήρεις τις υπόλοιπες διαστάσεις του (8,7×43,2×31,4εκ.) και μέτριο βάρος (13,4 κιλά). Πιστός στην οικογενειακή αισθητική ταυτότητα έρχεται μόνο σε μαύρο (ματ) φινίρισμα ενώ χρησιμοποιεί μόνο αλουμίνιο για το σασί του. Πιο συγκεκριμένα όλος ο ενισχυτής (μετασχηματιστής, τροφοδοτικό, πλακέτα κυκλώματος) είναι μονταρισμένος επάνω σε μια αλουμινένια πλάκα, ενώ η πρόσοψή του (που περιλαμβάνει τα πλήκτρα και τα κουμπιά του) είναι βιδωμένη απάνω σε αυτή. Αυτό το σύνολο «γλιστρά» μέσα σε μια επίσης αλουμινένια θήκη (με μεγαλύτερου πάχους τοιχώματα) που βιδώνει με συνολικά εννιά βίδες και αυξάνει τη στιβαρότητα του συνόλου. Στην πρόσοψη του ενισχυτή βρίσκουμε δύο μεγάλα περιστροφικά κουμπιά που ελέγχουν τη στάθμη ακρόασης και την ισορροπία των καναλιών μέσω μοτοριζέ ποτενσιομέτρων. Πιο δίπλα βρίσκουμε την υποδοχή για βύσμα ακουστικών (μεγάλο καρφί – 1/4″) και μετά τα πλήκτρα που επιλέγουν τις έξι εισόδους γραμμής της συσκευής (cd, tunnaimsupernait-supernait-copyer, hdd, av, aux 1, aux 2) και το πλήκτρο ελέγχου της σίγασης της συσκευής (mute). Οι είσοδοι του ενισχυτή ελέγχονται μέσω ψηφιακών κυκλωμάτων που με τη σειρά τους ανοιγοκλείνουν τα κατάλληλα ρελέ στο εσωτερικό της συσκευής για την επιλογή τους. Επιπλέον ο χρήστης και για την είσοδο av έχει τη δυνατότητα να παρακάμψει τον έλεγχο της έντασης, για τη σύνδεση του Supernait 2 με σύστημα οικιακού κινημτογράφου, μέσω διακόπτη στην πίσω πλευρά του ενισχυτή.

Στην πίσω πλευρά βρίσκουμε πέρα από τα κλασσικά 5πολικά βύσματα DIN που χρησιμοποιεί η Naim όσο τη θυμάμαι για τη σύνδεση των συσκευών και (ναι επιτέλους, τελικά μπορούν να συνδυαστούν και οι δύο κόσμοι) βύσματα RCA για όλους εμάς που δεν θέλουμε να αχρηστεύσουμε τα καλώδιά που ήδη έχουμε (και συνήθως έχουμε και χρυσοπληρώσει) αλλά μόνο για τις πέντε εισόδους (cd, tuner, hdd, av, aux 1). Μικρό το κακό. Επίσης εκεί πίσω βρίσκουμε και έξοδο για ενεργό υπογούφερ (αφιλτράριστη και πρακτικά όμοια με την pre-out) που μπορεί να φανεί σε κάποιους με μικρά ηχεία ιδιαίτερα χρήσιμη και μακάρι να την είχαν όλοι οι ολοκληρωμένοι ενισχυτές, όπως και σημείο για επιπλέον γείωση αλλά και τις κλασσικές μπόρνες (υποδοχές) της Naim για τη σύνδεση των καλωδίων των ηχείων (δέχονται μόνο μπανάνες, ενώ αν δεν έχετε μπορείτε να μετατρέψετε τα καλώδια των ηχείων σας με τα ειδικά φις που περιλαμβάνονται στη συσκευασία). Επίσης κάπου εκεί ανάμεσα βρίσκουμε και τις υποδοχές DIN για την αναβάθμιση του ενισχυτή με κάποιο εξωτερικό τροφοδοτικό που όπως θα διαβάσετε παρακάτω τελικά κάνει ασυνήθιστα μεγάλη διαφορά στη συνολική ηχητική απόδοσή του. Τέλος στην άκρη βρίσκουμε το ρευματοδέκτη IEC και το γενικό διακόπτη ρεύματος της συσκευής. Καθώς η συσκευή καταναλώνει πολύ λίγο ρεύμα (συγκριτικά με άλλες – 22w περίπου) μπορείτε να το αφήνετε συνεχώς αναμμένο χωρίς ιδιαίτερο κόστος ώστε να είναι πάντα «ζεστός» και έτοιμος για ακροάσεις, κάτι που συστήνει η εταιρία να κάνετε όταν έχετε συνδέσει το HiCap.

Στο εσωτερικό τα πράγματα είναι τυπικά Naim δηλαδή εξαιρετικά σχεδιασμένα, με ελάχιστες και πολύ προσεκτικά διαμορφωμένες καλωδιώσεις, πολύ καλή ποιότητα υλικών σε όλα τα σημεία και ιδιαίτερη προσοχή σε σημεία που έχουν να κάνουν με την αντικραδασμική προστασία των κυκλωμάτων. Πιο συγκεκριμένα, πρακτικά όλα τα αναλογικά κυκλώματα του ενισχυτή βρίσκονται σε μια μεγάλη πλακέτα άριστης ποιότητας και χρησιμοποιούν μόνο διακριτά εξαρτήματα στα κυκλώματα του ήχου. Τα δύο ποτενσιόμετρα όπως και τα βύσματα εισόδου / εξόδου διαθέτουν πολύ προσεγμένη στήριξη για την αποφυγή μετάδοσης κραδασμών. Το τροφοδοτικό της συσκευής παίρνει ενέργεια από ένα μεγάλο, κυκλικό μετασχηματιστή πολλαπλών τυλιγμάτων. Από εκεί το κύκλωμα του προενισχυτή τροφοδοτείται με εξαιρετικά σταθερή τάση από ένα ιδιαίτερα χαμηλού θορύβου και κορυφαίων προδιαγραφών σταθεροποιητή τον οποίο η Naim ονομάζει DR (από το Discrete Regulator) ο οποίος έχει σχεδιαστεί και υλοποιηθεί από την ίδια.

Shares