Η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων…

Τι μπορούμε να πούμε για ένα σετ καλωδίων που προσφέρει απλόχερα τον πιο φυσικό και διαφανή ήχο που έχουμε ποτέ βιώσει;

H αμερικάνικη Nordost (με έδρα την πόλη Holliston στη Μασαχουσέτη, πολύ κοντά στη Βοστώνη) δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις καθώς είναι πολύ γνωστή από τα καλώδια ήχου (και αξεσουάρ) που σχεδιάζει και κατασκευάζει εδώ και πολλά, πολλά χρόνια (έτος ίδρυσης το 1991). Να φαντασθείτε πόσο γρήγορα περνά ο καιρός το πρώτο Valhalla παρουσιάστηκε το 2001, πριν ακριβώς 12 χρόνια! Η γκάμα των καλωδίων της είναι ιδιαίτερα πλούσια αφού περιλαμβάνει συνολικά οκτώ διαφορετικές κατηγορίες προϊόντων με αυτή των καλωδίων να αποτελείται βασικά από πέντε σειρές, την Flatline (μόνο καλώδια ηχείων), Leif, Norse 2, Reference και Supreme Reference. Η σειρά Reference αποτελείται αποκλειστικά από τα μοντέλα των Valhalla και Valhalla v2, καθώς τιμολογιακά αλλά και από απόψεως ηχητικών επιδόσεων τα v2 «πέφτουν» κάπου ανάμεσα στα Valhalla και Odin (δεν είμαι σίγουρος που ακριβώς καθώς δεν έχω ακούσει τα Odin…), οπότε η συνέχιση της διαθεσιμότητας των «απλών» Valhalla είναι, κατά την εταιρία, αυτονόητη.

Τα νέα v2 διαθέτουν στον κατασκευαστικό τομέα μερικές σημαντικές αλλαγές που τα ξεχωρίζουν από τα πρώτα Valhalla, που όπως μου εξήγησε και ο Rune Skov (ο πρεσβευτής της Nordost ανά τον κόσμο που είχαμε την ευχαρίστηση να τον γνωρίσουμε στην έκθεσή μας την Hi End Audio Video Show 2013), έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην τελική ποιότητα του valhalla2-12-Product-Valhalla2-Speaker-Cable-Spadesήχου τους. Πιο συγκεκριμένα νέοι πιο χοντροί σε διατομή αγωγοί, με πιο παχιά επίστρωση με ασήμι χρησιμοποιούνται στα v2, που πλέον φέρουν νέα πολύ πιο αποδοτικά βύσματα (RCA, XLR και ρεύματος) τα οποία επιτρέπουν τη διατήρηση της γεωμετρίας των αγωγών πρακτικά μέχρι το σημείο επαφής του βύσματος, είναι κατασκευασμένα από υψηλής ποιότητας υλικά και δείχνουν άψογα. Επιπλέον, μεγάλη προσοχή έχει δοθεί στην επίδραση του μήκους αλλά και της μηχανικής συμπεριφοράς του κάθε καλωδίου (αλλαγές στη διάταξη του Dual Monofilament αλλά και τη γεωμετρία των αγωγών) με αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση των κραδασμών και των άλλων συντονισμών που, εκ του αποτελέσματος και πάλι, έχουν μεγάλη επίδραση στο τελικό ηχητικό αποτέλεσμα. Μάλιστα η Nordost έχει εδώ και καιρό ξεκινήσει συνεργασία με κορυφαίο εργστήριο μετρήσεων ώστε να ξεδιαλύνει τη σχέση μεταξύ μετρήσεων και ηχητικού αποτελέσματος για ακόμη καλύτερες επιδόσεις. Η σειρά των v2 περιλαμβάνει καλώδιο ηχείων, αναλογικό interconnect με RCA και XLR, καλώδιο phono, ρεύματος και ψηφιακό interconnect (75και 110Ω). Είναι φανερό, λοιπόν, ότι εδώ δεν μιλάμε για «κάμποσα σύρματα και μόνωση» αλλά για εξεζητημένες κατασκευές για πολύ απαιτητικούς χρήστες…

Κατασκευή

Τα καλώδια της σειράς Valhalla 2 περιλαμβάνουν μονόκλωνους αγωγούς από χαλκό OFC πολύ υψηλής καθαρότητας (99.999999% ή 8Ν) με 85 μικρά πάχος άργυρο στην επιφάνειά τους. Πιο συγκεκριμένα το interconnect περιλαμβάνει συνολικά 10 αγωγούς μεγέθους 24AWG (American wire gauge) συνολικής διατομής 2 τ.χιλ. Οι αγωγοί γυαλίζονται και μετά από μια επιπλέον επεξεργασία ενσωματώνονται σε μια κατασκευή με Dual Mono-Filament μόνωση της Nordost (στην περίπτωσή τους από FEP, ένα είδος τεφλόν) η οποία με την περαιτέρω έκχυση με χύτευση εξωτερικού περιβλήματος (δηλαδή σωλήνας και πάλι από FEP) σε κάθε αγωγό εξασφαλίζει ότι το διηλεκτρικό του αγωγού είναι πλέον κατά το μεγαλύτερο μέρος του αέρας, δηλαδή ότι καλύτερο. Οι δέκα, μονωμένοι πλέον, αγωγοί ενώνονται μεταξύ τους και σχηματίζουν ένα καλώδιο στο οποίο εφαρμόζονται δύο επάργυρες θωρακίσεις πριν ολοκληρωθεί το καλώδιο με την εξωτερική του μόνωση. Τότε εφαρμόζονται και τα νέας τεχνολογίας HOLO:PLUG βύσματα, είτε RCA είτε XLR, που εξασφαλίζουν από τη μια τη συνέχεια της γεωμετρίας του καλωδίου μέχρι πρακτικά το σημείο επαφής (και τον πιο εύκολο τερματισμό τους) προσφέροντας ταυτόχρονα εξαιρετική ηλεκτρική επαφή με μεγάλη μείωση, σε σχέση με τα κλασσικά βύσματα, των κραδασμών (δείτε σχέδιο).

Όλα τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα ένα καλώδιο με χωρητικότητα 17pF/ft και αυτεπαγωγή 0,076μΗ/ft, ποσότητες εξαιρετικά χαμηλές και βεβαίως σαφώς πιο χαμηλές από αυτές που πετύχαινε το «απλό» Valhalla. Σχεδόν στα άκρα του καλωδίου είναι προσαρμοσμένα, κι από τις δύο πλευρές, ξύλινα δακτυλίδια για την εξασφάλιση της αυθεντικότητας του προϊόντος (απ’ ότι φαίνεται έχουν υπάρξει περιπτώσεις όπου κάποιοι έχουν προμηθευτεί πολύ μακριά καλώδια και τα έχουν κόψει για να κερδίσουν επιπλέον χρήματα κατά τη μεταπώλησή τους, κάτι που βεβαίως δεν εγκρίνει η εταιρία) τα οποία ορίζουν και την κατευθυντικότητά τους. Κι από κόστος; 6.850 ευρώ το σετ για 1,5μ μήκος με 895 ευρώ για κάθε επιπλέον στερεοφωνικό μισόμετρο. Το καλώδιο ηχείων αυτή τη φορά (v2) προσφέρεται χωρίς τη δυνατότητα δπιλοκαλωδίωσης από ένα μόνο σετ (χρειάζεστε δύο κανονικά σετ αν επιθυμείτε αυτού του είδους τη σύνδεση) και περιλαμβάνουν συνολικά 28 αγωγούς 22AWG συνολικής διατομής 9,12 τ.χιλ., που χωρίζονται σε τέσσερις ομάδες των επτά αγωγών ακολουθώντας την επεξεργασία που περιέγραψα παραπάνω, μόνο που εδώ το τελικό προϊόν, όπως άλλωστε όλα της Nordost αυτού valhalla2-6-Product-Valhalla2-Power-Cordτου είδους, είναι μια καλωδιοταινία που φέρει επίσης πολύ κοντά στις άκρες της ξύλινα μπλοκ, για τους λόγους που εξήγησα παραπάνω.

Τα μήκη των καλωδίων της σειράς v2, σε όλους τους τύπους, είναι στην πραγματικότητα λίγο μεγαλύτερα της ονομαστικής τους τιμής καθώς αυτή η παράμετρος επηρεάζει σημαντικά την ηχητική απόδοση του καλωδίου κάτι που δεν μπορούσε να αγνοήσει τη εταιρία. Το καλώδιο των ηχείων τερματίζεται με HOLO:PLUG δίχαλα ή μπανάνες, χαμηλής μάζας τύπου Ζ (όπως ήταν κι αυτά που ήρθαν στα χέρια μου). Τα καλώδια των ηχείων έχουν χωρητικότητα 10,9pF/ft και αυτεπαγωγή 0,125μH/ft, ενώ το κόστος τους είναι 11.700 ευρώ το τρίμετρο σετ, με 1.200 ευρώ το κάθε επιπλέον στερεοφωνικό μισόμετρο. Και περνάμε στα καλώδια ρεύματος. Αν κι εδώ η διατομή των αγωγών δεν έχει αλλάξει, έχει αυξηθεί το στρώμα αργύρου (στα 85μικρά από 70), ενώ έχει αλλάξει και η γεωμετρία του καλωδίου (τώρα υπάρχουν δύο αγωγοί για τη φάση, τον ουδέτερο και τη γείωση). Εδώ επίσης βρίσκουμε τα νέα βύσματα της Nordost με ενίσχυση από ανθρακονήματα για τα οποία ο Rune Skov με προειδοποίησε να μην προσπαθήσω να ανοίξω καθώς είναι έτσι τερματισμένα ώστε το άνοιγμά τους να καταστρέφει τον τρόπο σύνδεσής τους. Το κόστος τους; 4.740 ευρώ το δίμετρο με κάθε επιπλέον μέτρο να έχει κόστος 790 ευρώ. Συνολικά, με τα Valhalla v2 έχουμε καλώδια που με την κατασκευή τους αλλά και το κόστος τους δείχνουν ότι ανήκουν περισσότερο στην κατηγορία των συσκευών και λιγότερο σε κάτι που απλά συνδέει τις συσκευές του συστήματός μας. Τώρα μένει να δούμε πόση διαφορά έχουν από τα «απλά» Valhalla και έπειτα τι διαφορά κάνουν σε σχέση με άλλα καταξιωμένα (μέσα από τη χρήση) καλώδια που χρησιμοποιώ σε καθημερινή βάση.

Shares