Στον αστερισμό του DSD

Το νέο και προσιτό DAC της ιταλικής North Star Design φέρει την τελευταία λέξη της μόδας: μετατροπή DSD. Ας πούμε όμως ότι αυτό ήταν απλά η αφορμή για να το ζητήσουμε για δοκιμή…

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Συμβατότητα: DSD64-128, PCM έως 32bit/384kHz

Ανάλυση DSD: 3,2-5,6Mbits/sec (μέσω USB)

Ανάλυση PCM: 16-32bit/44,1-384kHz, (32bit/352,8-384kHz μέσω USB)

Είσοδοι: USB2.0, 2 Coaxial, 2 TOSlink

Έξοδοι: XLR, RCA

Δυναμ. Περιοχή: 126dB

Παραμόρφωση: 0,0003% (0dB, balanced)

Διαστάσεις: 300x70x170 mm (ΠΥΒ)

Βάρος: 3,5 κιλά

Κατανάλωση: 7W (0,5W stand by)

Α φού εξαντλήσαμε(;) το θέμα του upsampling, με ή χωρίς, στα πόσα kHz, με ποιόν αλγόριθμο, φαίνεται ότι πλέον περνάμε σε μια νέα φάση σε αυτή την ολοένα και πιο δυναμική κατηφορία υλοποιήσεων. Η διακίνηση των αρχείων DSD, μέσω των πλατφορμών που ήδη δραστηριοποιούνται στη πώληση αρχείων υψηλής πιστότητας (εντάξει, προφανώς και των torrent…) γίνεται όλο και πυκνότερη. Ενώ αυξάνονται διαρκώς τα downloads και οι εκδόσεις των εφαρμογών που καθιστούν τα players των ηλεκτρονικών μας υπολογιστών συμβατά με το συγκεκριμένο format. Φαίνεται ότι εδώ ισχύει το ρητό περί του Προφήτη και του Βουνού, αλλάζοντας τους χαρακτήρες. Ας πούμε Sony και μουσικόφιλοι. Αφού επί μία και πλέον δεκαετία το SACD διατηρούνταν (ή φυτοζωούσε;) ως ελιτίστικη εκδοχή δίσκου, τώρα έφθασε η στιγμή που η κορυφαία του ηχητική του ποιότητα θα έρχεται στο στερεοφωνικό μας, σε μορφή αρχείου και συμβατού DAC… Δεν είναι και λίγο αυτό που συμβαίνει. Σε ότι έχει να κάνει με τη North Star Design, στην τελευταία έκθεση του Μονάχου, παρουσίασε όχι ένα αλλά τρία μοντέλα, το Supremo, το Exelcio και το Impulso. Και τα τρία συμβατά με το DSD, με την ανάλυση του PCM να φθάνει τα 32bit/384kHz, με balanced αναλογικές εξόδους και chip set της Sabre. Το Impulso, απαιτεί χώρο μεγαλύτερο του μισού ραφιού ενός τυπικού rack, συνεπώς όποιος πιστεύει ότι μπορεί να το στριμώξει μαζί με ακόμα μια half-rack συσκευή, θα πρέπει να το ξανασκεφτεί…

Περιγραφή

Το Impulso διατηρεί τις βασικές σχεδιαστικές γραμμές που έχει επιλέξει η εταιρία και για τα προηγούμενα μοντέλα της. Με δύο φινιρίσματα διαθέσιμα (σατινέ και μαύρο), η πρόσοψη φέρει την απαραίτητη οθόνη με τους λίγους αλλά ευμεγέθεις χαρακτήρες, μπλε χρώματος και μόλις τρία πλήκτρα χειρισμού. Στα δεξιά αυτό που θέτει τη συσκευή σε κατάσταση αναμονής και στα αριστερά τα δύο για την επιλογή των πηγών. Για να εισέλθουμε στο διαθέσιμο μενού, πιέζουμε το stand by, ενώ η συσκευή δεν αναπαράγει υλικό, και τότε έχουμε διαθέσιμα τα ψηφιακά φίλτρα και την επιλογή εναλλαγής φάσης. Η πίσω όψη είναι σαφώς πιο «πλούσια». Έχουμε διαθέσιμες πέντε συνολικά εισόδους, δύο ομοαξονικές και δύο οπτικές καθώς και την είσοδο USB2.0. Το αναλογικό κύκλωμα παρέχει ένα ζεύγος balanced XLR εξόδου (το κύκλωμα προσφέρει αληθινή balanced σύνδεση) και ένα unbalanced RCA. Το εσωτερικό της συσκευής δεν διεκδικεί, εκ πρώτης όψεως, βραβείο πολυπλοκότητας. Θα λέγαμε ότι οι Ιταλοί, με δεδομένη την εμπειρία τους και το επιτυχημένο παρελθόν τους, ισορροπούν ανάμεσα σε λύσεις που δεδομένα αποφέρουν θετικά αποτελέσματα στο τελικό αποτέλεσμα και σε χρήση ψηφιακών μερών που εξυπηρετούν τις επιταγές των μουσικόφιλων τη δεδομένη στιγμή.

Έτσι, στο στάδιο της τροφοδοσίας συναντούμε έναν μικρό τοροειδή μετασχηματιστή, τα δευτερεύοντα τυλίγματα του οποίου τροφοδοτούν διακριτά το ψηφιακό και το αναλογικό τμήμα.impulso-northstar_design_impulso_inner_2 Όλα τα υπόλοιπα στάδια (ρεύμα, ψηφιακό, αναλογικό) ενσωματώνονται στην πλακέτα, που καταλαμβάνει το μεγαλύτερο τμήμα της επιφανείας του σασί. Ψυχή της σχεδίασης είναι το chip set της Sambre, στην έκδοση ES9016. Αυτό επιτρέπει την αναπαραγωγή ιθαγενούς DSD σήματος (2,8-5,6Mbits/sec) και PCM, έως 32bit/384kHz, μέσω της ασύγχρονης hi-speed audio θύρας USB. Η τελευταία θωρακίζεται με το chip ISO7640 της Texas Instruments που εξασφαλίζει την γαλβανική απομόνωση. Η τροφοδοσία του δεν είναι διακριτή. Η σχεδίαση υποστηρίζει το τελικό αποτέλεσμα με χρήση διπλού PLL για την καταστολή του jitter. Η υλοποίηση του αναλογικού τμήματος βασίζεται στον τελεστικό ενισχυτή LME49870 της Texas Instruments και στον ΟPA1611 της ιδίας, στη θέση του I/V μετατροπέα.

Σύνδεση με τον υπολογιστή

Οι χρήστες Apple και PC με Linux δεν έχουν να εγκαταστήσουν οδηγό. Για τους χρήστες Windows ΧP/Vista/7/8 απαιτείται η εγκατάσταση ASIO με συμβατότητα DSD καθώς και οι απαραίτητες προσθήκες στα player. Η εταιρία δίνει αναλυτικές οδηγίες και links για τα δημοφιλή J-River και Foobar2000. Το laptop Toshiba Satellite που χρησιμοποιείται φέρει Windows 7, με player το Foobar2000. Ο οδηγός εγκαταστάθηκε χειροκίνητα χωρίς περαιτέρω προβλήματα, ενώ για την πλήρη ευθυγράμμιση του Foobar2000 με τις δυνατότητες του DAC, επιλέχθηκε η υποστήριξη WASAPI και οι αναβαθμίσεις για αναπαραγωγή DSD. Είναι βέβαια δυνατή και η λειτουργία με υποστήριξη ASIO ενώ οι χρήστες XP θα επιλέξουν Kernel Streaming, σύμφωνα με τις οδηγίες. Απαιτείται σχετική προσοχή από πλευράς χρήστη, ιδίως εάν δεν υπάρχει εμπειρία στην προσαρμογή των ρυθμίσεων, καθώς είναι πιθανό η αναπαραγωγή των αρχείων DSD να γίνεται με μετατροπή σε PCM… Πρέπει σε κάθε περίπτωση η οθόνη να αναγράφει την αντίστοιχη δειγματοληψία του σήματος, με τα χαρακτηριστικά μεγέθη και στην περίπτωση του DSD, το Impulso μάς ενημερώνει για το «κλείδωμα» με την ενεργοποίηση σχετικού led στην οθόνη. Συνολικά, η ποιότητα κατασκευής κρίνεται ως προσεγμένη, με υλικά καλής ποιότητας για την κατηγορία τιμής και την αίσθηση ότι η συσκευή θα λειτουργεί για πολλά χρόνια και δεν πρόκειται για κάποιο πλαστικό …περιφερειακό.

Shares