Μια πολύ εκπαιδευτική εμπειρία…

Η συνάντησή μου με το Aquila αποτέλεσε μια ιδιαίτερα σημαντική εμπειρία καθώς για άλλη μια φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα συνάντησα ένα ανθρώπινο δημιούργημα που επαναπροσδιορίζει ουσιαστικά τα όρια της μουσικής αναπαραγωγής, μέσω κυρίως – αλλά όχι αποκλειστικά – της ορθής χρήσης της τεχνολογίας.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Τύπος: ηχείο δαπέδου, ανάκλασης χαμηλών

Δρόμοι: 3

Μεγάφωνα: 1×25 χιλ. υφασμάτινο τουίτερ θόλου, 1×152 χιλ. μιντρέιτζ, 1×330 χιλ. γούφερ

Απόκρ. συχνότητας: 25Hz-20kHz

Ευαισθησία: 89dB/2,83V/1m

Χαρακτ. αντίσταση:

Ελάχ. Ισχύς ενισχυτή: 50W

Διαστάσεις: 125x47x 82 εκ. (ΥΠΒ)

Βάρος: 160 κιλά

Η Rockport Technologies είναι η εταιρία του κ. Andy Payor, ενός, κρινόμενου αποκλειστικά εκ του αποτελέσματος, πολύ σοβαρού μηχανικού ο οποίος χρησιμοποιεί την τεχνολογία (στον τομέα των υλικών αλλά και των μετρήσεων) μαζί με εκτεταμένες ακροάσεις ώστε να καταλήξει σε ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Τα πικάπ του όπως και τα ηχεία του, σημαντικά δημιουργήματα και τα δύο στον τομέα τους, χρησιμοποιούν κατά κόρο εξωτικά υλικά (συνθετικά και μη) ενώ όλα τα μέρη που τα αποτελούν έχουν περάσει από εξαντλητικές διαδικασίες σχεδίασης και μετρήσεων πριν αποτελέσουν στο σύνολό τους το τελικό δημιούργημα το οποίο, πρέπει να σημειωθεί, είτε πρόκειται για το κορυφαίο μοντέλο Arrakis είτε για το εισαγωγικό Mira Monitor, διακρίνεται από την ίδια προσοχή στη λεπτομέρεια. Μάλιστα έχει σημειωθεί επανειλημμένα από εκείνους που είχαν την τύχη να επισκεφτούν το χώρο κατασκευής της εταιρίας, ότι δεν πρόκειται για ένα εργοστάσιο μαζικής παραγωγής αλλά για ένα χώρο όπου άτομα με ξεχωριστές ικανότητες δημιουργούν ξεχωριστά προϊόντα. Τα ηχεία της εταιρίας διακρίνονται για την ενσωμάτωση κορυφαίων τεχνολογιών συνθετικών υλικών και στην καμπίνα αλλά και στα μεγάφωνα, ενώ τα τελευταία κατασκευάζονται με βάση τα υλικά και τις προδιαγραφές που έχει θέσει η σχεδιαστική ομάδα της Rockport. Οι κώνοι των μεγαφώνων τους (μεσαίων και χαμηλών) είναι κατασκευασμένοι από μεταβλητού πάχους σάντουιτς από ανθρακονήματα ενώ τα τουίτερ προέρχονται, είτε αυτούσια είτε αποτελούμενα από ένα συνδυασμό μερών, από την κορυφαία σειρά της Scanspeak. Τα υλικά του φίλτρου διαχωρισμού συχνοτήτων είναι υψηλότατης ποιότητας και κατασκευάζονται αποκλειστικά για τα ηχεία της εταιρίας. Όλα τα υπόλοιπα, από τις σωλήνες bass reflex μέχρι τις μπόρνες τους, είναι κατασκευασμένα με υλικά κορυφαίας ποιότητας γεγονός που δείχνει τη σημασία στη λεπτομέρεια που δίνει η εταιρία στα προϊόντα της. Το τελικό προϊόν, πάντα, περνά από εκτεταμένες ακροάσεις και μικρορυθμίσεις πριν βγει στην παραγωγή.

Υπερκατασκευή!

Το Aquila είναι το τρίτο από την κορυφή μοντέλο της Rockport και το δείχνει με το μέγεθός του (125εκ. ύψος, 47εκ. πλάτος, 82εκ. βάθος) και το βάρος του (160 κιλά ανά ηχείο). Όλο το ηχείο έχει μια κλίση προς τα πίσω γεγονός που το εμφανίζει πιο ανάλαφρο απ’ ότι υπονοεί ο όγκος του. Κατά τα άλλα το Aquila είναι ένα ηχείο τριών δρόμων, τριών μεγαφώνων με φόρτιση χαμηλών bass reflex. Το μεγάφωνο χαμηλών έχει διάμετρο 13 ιντσών (33εκ.), κώνο από σάντουιτς ανθρακονημάτων, μαγνητικό σύστημα και ανάρτηση από τη δανέζικη Audiotechnology και είναι τοποθετημένο στο πλάι της καμπίνας, με τη σωλήνα του bass reflex να βρίσκεται στο πίσω μέρος της καμπίνας. Έτσι εξασφαλίζεται από τη μια η ασυμπίεστη απόδοση των χαμηλών συχνοτήτων λόγω μεγέθους του μεγαφώνου αλλά και η όσο το δυνατόνrockport-front_1 μικρότερη σε πλάτος πρόσοψη. Το μεγάφωνο των μεσαίων, διαμέτρου 6 ιντσών, διαθέτει κι αυτό τον ίδιο εξαιρετικά στιβαρό κώνο από μεταβλητού πάχους διαστρωματωμένα ανθρακονήματα, μια αποκλειστική σχεδίαση της Rockport, με επίσης μαγνητικό σύστημα και ανάρτηση σχεδίασης και κατασκευής από τη δανέζικη Audiotechnology, ενώ η ελαστική ανάρτησή του όπου τερματίζεται ο κώνος είναι εξαιρετικά μαλακή, κάτι όχι και τόσο συνηθισμένο.

Το τουίτερ είναι κατασκευής Scanspeak, χρησιμοποιεί το θόλο και την ανάρτηση του μοντέλου D30 αλλά το μαγνητικό σύστημα από το ring radiator τουίτερ. Σύμφωνα με τη Rockport τα μεγάφωνα αυτά είναι ικανά να λειτουργήσουν δίχως παραμορφώσεις οποιουδήποτε είδους μέχρι τα όρια πρόσληψης ισχύος του ηχείου, κάτι που μεταφράζεται, και μπορώ να πιστοποιήσω από τις ακροάσεις, σε απόλυτα φυσικό ήχο δίχως τον παραμικρό περιορισμό των δυναμικών τους. Η απόκριση συχνότητας του Aquila φτάνει από τα 25Hz έως τα 20kHz, η χαρακτηριστική του αντίσταση είναι 4Ω και η ευαισθησία του φτάνει τα 89dB/2,83V/1m. Το φίλτρο διαχωρισμού συχνοτήτων του ηχείου υλοποιείται με κλίσεις 4ης τάξης (24dB/οκτάβα) και χρησιμοποιεί όπως όλα τα ηχεία της εταιρίας αποκλειστικής κατασκευής πηνία, πυκνωτές και αντιστάσεις. Όλα, δε, τα παραπάνω βρίσκονται μέσα σε εποξική ρητίνη για την μηχανική σταθερότητά τους. Τέλος η καλωδίωση γίνεται αποκλειστικά με καλώδια της Transparent Audio, ενώ το ηχείο έχει μόνο ένα ζευγάρι μπόρνες για τη σύνδεσή του με τον ενισχυτή.

Εντυπώσεις ακροάσεων

Το Aquila δεν ήρθε στο στούντιό μου κυρίως εξ αιτίας του μεγάλου βάρους του (160 κιλά έκαστο). Αντ’ αυτού το άκουσα στο χώρο του αντιπρόσωπου όπου βεβαίως αποτέλεσε μέρος ενός κορυφαίων προδιαγραφών συστήματος που περιλάμβανε ως προενισχυτή τον Lamm L2 Reference, ως τελικούς από ένα μονομπλόκ Lamm Μ1.2 Reference ανά κανάλι, ως πηγή το Sati Transport/DAC της Horning Hybrid ενώ τα καλώδια ήταν όλα της Nirvana. Το πρόγραμμα ακρόασης φυσικά ήταν όλο δικό μου και περιλάμβανε μουσικές όλων των ειδών. Πριν ξεκινήσω την περιγραφή των ακουστικών εντυπώσεων πρέπει να αναφέρω ότι από την αρχή έγινε φανερό ότι ο χώρος ακρόασης είχε αρκετά προβλήματα σε αρκετούς τομείς. Για να ξεπεράσω κάποια από αυτά και να μειώσω αρκετά κάποια άλλα (όπως και να αγνοήσω κάποια άλλα), αναγκάστηκα να ακούσω σε σχετικά χαμηλές ηχητικές στάθμες (χωρίς αυτό να είναι ουσιαστικό πρόβλημα για μένα) και αρκετά κοντά στα ηχεία (ούτε και αυτό είναι κάτι άγνωστο σε μένα).

Shares