Διαχρονική αξία

Η σύγχρονη Rotel συνεχίζει να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα από πολλούς, να παράγει δηλαδή καλόηχα προϊόντα σε πολύ λογικές τιμές, χωρίς να κάνει «εκπτώσεις» στην ποιότητα κατασκευής και την αξιοπιστία. Πρόσφατα η εταιρία παρουσίασε το κορυφαίο της σετ ενισχυτή-πηγής κι εμείς σπεύδουμε να εξετάσουμε το εντυπωσιακό ολοκληρωμένο player RCD-1570.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Μετατροπέας: Wolfson WM8740

Δυν. περιοχή: >96dB

THD + N: 0,0045%

Έξοδος RCA: 2V / 100Ω

Έξοδος XLR: 4V / 200Ω

Έξοδος Coaxial: 0,5Vpp / 75Ω

Διαστάσεις: 43×9,3×32 εκ. (ΠΥΒ)

Βάρος: 6,7 κιλά

Η Rotel περιγράφει το RCD-1570 ως το απαύγασμα τριών και πλέον δεκαετιών τεχνολογικής εξέλιξης και τα λόγια αυτά έχουν ιδιαίτερη σημασία όταν προέρχονται από μια εταιρία που έχει συνδέσει την ιστορία της με σπουδαία προσιτά CD player. Το player αυτό ανήκει στη νέα σειρά “15” που κινείται στις παρυφές του entry level και περιλαμβάνει ακόμη τον ολοκληρωμένο ενισχυτή RA-1570 με ισχύ 120W και γραμμική σχεδίαση στο στάδιο εξόδου σε τ. ΑΒ. Η γκάμα της εταιρίας είναι σχετικά μικρή και περιλαμβάνει δικάναλα και πολυκάναλα προϊόντα, κυρίως ενισχυτικά και player, αλλά υπάρχει και ένα streamer/internet radio στη σειρά “12”. Η Rotel δεν διαθέτει προς το παρόν κάποιο αυτόνομο USB DAC και το εν λόγω streamer εξοπλίζεται με wi-fi και bluetooth αλλά όχι και USB για σύνδεση με το PC. Φαίνεται πως στη Rotel περιμένουν να…κατακαθίσει πρώτα η σκόνη από τις έντονες εξελίξεις στο χώρο του PC audio πριν καταθέσουν τη δική τους πρόταση.

Προς το παρόν, λοιπόν, τη λειτουργία του USB DAC στο στόλο της εταιρίας θα τη βρείτε μόνο στον κορυφαίο ολοκληρωμένο, το «αδελφάκι» δηλαδή του CDp που παρουσιάζουμε εδώ, όπου μπορεί να λειτουργήσει τόσο ως plug&play μέχρι τα 24/96 όσο και ως USB2.0 για αρχεία υψηλότερης ανάλυσης, με δικούς του drivers. Μπορεί τώρα σε κάποιους να κάνει εντύπωση το γεγονός ότι μια εταιρία σαν τη Rotel κατεβάζει στην αγορά εν έτει 2013 ένα σχετικά ακριβό player χωρίς ψηφιακές εισόδους, αλλά είναι γεγονός ότι ο μισός πλανήτης ακόμη αγοράζει μουσική σε οπτικούς δίσκους -όχι βέβαια για λόγους χαϊφιντελικούς αλλά επειδή, απλώς, δεν του αρέσουν οι υπολογιστές (είναι κάποιοι που δεν ξεκολλάνε από την οθόνη του υπολογιστή τους και κάποιοι που ανυπομονούν να τελειώσει η δουλειά για να τον κλείσουν – έτσι είναι η ζωή και όλοι, φυσικά, έχουν δικαίωμα στη μουσική). Ο αποκλειστικός σκοπός του RCD-1570 είναι, συνεπώς, να προσφέρει αξιόλογες επιδόσεις κατά την αναπαραγωγή των δίσκων CD, ώστε να είναι σε θέση να στηρίξει ποιοτικά ένα σύστημα αξιώσεων.

Από κοντά

Το RCD-1570 αποτελεί οπωσδήποτε μια επιβλητική παρουσία καθώς φιλοξενείται σε μεγάλου μεγέθους σασί ικανής στιβαρότητας, διαθέτει μια εντυπωσιακά φινιρισμένη αλουμινένια πρόσrcd-DSC_0016οψη και η πλάτη του παρέχει τόσο RCA όσο και XLR συνδέσεις, με μεγάλες αποστάσεις ανάμεσα στα βύσματα. Η πρόσοψη είναι πολύ προσεγμένη και εργονομική, παρά το γεγονός ότι είναι γεμάτη με μικρά πιεστικά πλήκτρα, διαθέτει δε δύο γυαλιστερά καμπύλα τμήματα στις άκρες της που δίνουν πόντους στην αντιληπτή ποιότητα κατασκευής και το ντιζάιν. Στο κέντρο της πρόσοψης δεσπόζει η σχισμή όπου τοποθετούνται τα CD ενώ αριστερά συναντάμε ένα μεγάλο πιεστικό πλήκτρο για την αρχική έναυση, που διαθέτει περιφερειακό μπλε φωτισμό. Αυτό το σημείο είναι και το μόνο που βρήκα να κριτικάρω καθώς αυτός ο φωτισμός είναι έντονος και πιθανόν να ενοχλήσει το βράδυ.

Μάλιστα, το έντονο μπλε φως παραμένει αναμμένο ακόμη και σε κατάσταση stand by κι έτσι θα πρέπει να το καλύψετε αν σας ενοχλεί. Ένα άλλο σημείο που πιθανόν να ξενίσει κάποιους είναι το γεγονός ότι το player δεν «ξυπνάει» από το stand by αν βρεθεί κάποιο CD στη σχισμή του και θα πρέπει να ενεργοποιήσετε το player μόνοι σας, κάτι που μπορεί να γίνει μόνο από το τηλεχειριστήριο. Τα καλά νέα είναι ότι αυτή η σχισμή είναι αρκετά ευαίσθητη και γρήγορη και δεν θέλει «μέσα-έξω» για να ρουφήξει το δίσκο αλλά το κάνει άμεσα και γρήγορα. Τα δεδομένα αργούν λίγο να φορτώσουν και η σκοτεινή οθόνη των led ενδείξεων δεν είναι υπόδειγμα ευανάγνωστης οθόνης από κάποια απόσταση, ακόμη και με τη ρύθμιση της φωτεινότητας στη μέγιστη τιμή της. Από την άλλη, στην πρόσοψη του RCD-1570 θα βρείτε πλήκτρα για όλες τις σχετικές λειτουργίες της αναπαραγωγής, ακόμη και για το repeat κι έτσι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας αν χάσετε το τ/χ (εκτός από τη λειτουργία stand by). Το RCD-1570 δεν είναι άδειο στο εσωτερικό του, όπως θα περίμεναν κάποιοι. Ο μηχανισμός ανάγνωσης τύπου σχισμής δείχνει καλή κατασκευή και ελέγχεται από τη μεγάλη πλακέτα δίπλα του, όπου βρίσκουμε διάφορα ολοκληρωμένα-μνήμες για την αποθήκευση των δεδομένων (ESMT M12L64164A, Cfeon EN29LV160BB-70TIP) καθώς και τον DVD επεξεργαστή MT1389DE της Media Tek (το πιο μεγάλο τσιπ στην ψηφιακή πλακέτα).

Το τροφοδοτικό, από την άλλη, υλοποιείται στην κυρίως πλακέτα, πολύ κοντά στο στάδιο μετατροπής και την αναλογική έξοδο. Υπάρχει ένας σχετικά μικρός τορροειδής μετασχηματιστής για τα ευαίσθητα audio κυκλώματα και, καλυμμένο πίσω του, ένα διακοπτικό τροφοδοτικό για τις βοηθητικές λειτουργίες. Το κυρίωrcd-rotel_DSC_0024ς τροφοδοτικό περιλαμβάνει δύο ολοκληρωμένες γέφυρες ανόρθωσης, ενεργές σταθεροποιήσεις τάσης σε ευμεγέθεις ψήκτρες και δύο πυκνωτές εξομάλυνσης των 4.700μF/35V με το λογότυπο της Rotel, με τους λοιπούς ηλεκτρολυτικούς να προέρχονται από τη Nichicon (υπάρχει ένας βασικός στα 10.000μF/16V και αρκετοί μικροί). Το WM8740 της Wolfson λειτουργεί ως ψηφιακό φίλτρο και μετατροπέας στα 24/192 ενώ η ψηφιακή έξοδος είναι γαλβανικά απομονωμένη για να τροφοδοτήσει, χωρίς απώλεια, έναν εξωτερικό μετατροπέα. Στην έξοδο του RCD-1572 υπάρχουν δύο τελεστικοί NE5532 και τρεις BB2604 και, κατά πάσα πιθανότητα, το στάδιο αυτό είναι πλήρως ζυγισμένο. Το Rotel θα δώσει 4V με αντίσταση 200Ω από τις XLR εξόδους του και δείχνει αρκετά ισχυρό, από την πλευρά του τροφοδοτικού, ώστε να οδηγήσει απευθείας τελικούς ενισχυτές.

Shares