Παιχνίδι αισθήσεων

Η Sonus Faber έχει αποφασίσει εδώ και χρόνια να δίνει στα κορυφαία της ηχεία ονόματα από «αθάνατους» κατασκευαστές βιολιών και λαούτων. Ηχεία της Sonus φέρουν τα ονόματα των Stradivari, Amati και Guarneri. Κοινός τόπος καταγωγής όλων αυτών είναι η Κρεμόνα. Έτσι το Cremona Auditor (Aκροατής) παραπέμπει και αυτό με τη σειρά του στη μουσική παράδοση μιας περιοχής που έχει σημαδέψει τον ήχο της ιταλικής Αναγέννησης. Αν αυτή η παραπομπή είναι απλά ένα εμπορικό κόλπο ή σημαίνει και κάτι παραπάνω, θα το δούμε μέσα από τη δοκιμή του «μικρού» Αuditor.

Ταυτότητα

Ηχείο δύο δρόμων, δύο μεγαφώνων, με καμπίνα τύπου ανάρτησης χαμηλών συχνοτήτων

Γούφερ: 15 cm, τουίτερ 19mm τύπου ring radiator

Kροσόβερ: πρώτης τάξης (6dB/oct)

Ευαισθησία: 88dB

Βάρος: 9 Kg (τεμ.)

Είναι από τις λίγες φορές που οι φωτογραφίες «αδικούν» μια συσκευή. Κι αυτό γιατί η σχεδίαση των Cremona Auditor δεν απευθύνεται μόνο στα μάτια, αλλά και στην αφή και στην όσφρηση. Έτσι, όσο τέλεια και να είναι η αποτύπωση των Auditor σε ένα slide, αυτή η αίσθηση είναι μόνο το 50% της συνολικής αίσθησης, μιας και για να αντιληφθείς πλήρως την ουσία του μικρού Cremona, πριν το ακούσεις, πρέπει να χαϊδέψεις τις καμπύλες του, να μυρίσεις τη μυρωδιά του βερνικιού του, να σφίξεις τις μπόρνες του και να παίξεις με το ελαστικό νήμα από το οποίο αποτελείται η προστατευτική σήτα των μεγαφώνων του. Πέρα όμως από την ένταση των αισθήσεων που προκαλεί το Cremona, δεν παύει να είναι ένα ηχείο, οπότε το ζητούμενο είναι πόσο μπορεί να προσεγγίζει η ηχητική εμπειρία τις υπόλοιπες εντυπώσSonusFCremona _6εις που προκαλεί το Auditor.

Ξεκινώντας από τα τυπικά, το Αuditor είναι ένα ηχείο δύο δρόμων, δύο μεγαφώνων με καμπίνα τύπου ανάκλασης χαμηλών συχνοτήτων. Το γούφερ έχει διάμετρο 14cm και κατασκευάζεται από τη Scanspeak. Ο κώνος του κατασκευάζεται από χαρτί ενισχυμένο με ίνες γραφίτη, ενώ πάνω σε κάθε κώνο και στο dust cup έχουν χαραχθεί εγκοπές, οι οποίες στη συνέχεια γεμίζονται με συνθετικό υλικό με αποσβεστικές ιδιότητες. Η διαδικασία χάραξης των κώνων και στη συνέχεια πλήρωσης των εγκοπών γίνεται εξ ολοκλήρου στο χέρι, ενώ στη συνέχεια οι κώνοι περνούν από αυστηρό ποιοτικό έλεγχο (το ποσοστό απόρριψης ξεπερνά το 30%), αποτέλεσμα αυτής της διεργασίας είναι κώνοι με πολύ χαμηλό βάρος και εξαιρετικά χαμηλούς χρωματισμούς. Φυσικά το σασί του μεγαφώνου είναι χυτό και έχει ένα ιδιαίτερα ισχυρό μαγνήτη. Η ανάρτηση του γούφερ έχει σχεδιαστεί (σε συνδυασμό με το μαγνητικό σύστημα) για να μπορεί να εκτελεί μεγάλη διαδρομή, παραμένοντας μέσα στη γραμμική περιοχή του μεγαφώνου. Το «παρών» στη σχεδίαση του μαγνητικού συστήματος δίνουν φυσικά και το σύστημα symmetric drive της Scanspeak, ενώ ο πόλος του μαγνητικού συστήματος καλύπτει από ένα χάλκινο δακτυλίδι που μειώνει σημαντικά την αρμονική παραμόρφωση άρτιας τάξης.

Το τουίτερ κατασκευάζεται και αυτό από τη σκανδιναβική εταιρεία και είναι μια παραλλαγή του κορυφαίου της τουίτερ. Αντίθετα με τα συνηθισμένα τουίτερ θόλου, το συγκεκριμένο τουίτερ έχει δύο δακτυλίους (στην περιφέρεια του μεγαλύτερου στερεώνεται το πηνίο φωνής) και στο κέντρο του υπάρχει ένα phase plug που συνδέεται με τον εσωτερικό δακτύλιο με μια υφασμάτινη ανάρτηση. Το κροσόβερ του ηχείου είναι πρώτης τάξης και στους δύο κλάδους, και έτσι τα μόνα που συναντάμε είναι ένα πηνίο σε σειρά με το γούφερ και ένας πυκνωτής εξαιρετικής ποιότητας σε σειρά με το τουίτερ. Η καλωδίωση του ηχείου υλοποιείται με χειροποίητα καλώδια κορυφαίας ποιότητας της SF. Όπως προείπαμε, το Auditor είναι ηχείο τύπου bass reflex και η οπή συντονισμού του βρίσκεται στο πίσω μέρος του.Η καμπίνα πλην της μπάφλας και του πίσω τελειώματος κατασκευάζεται από ξύλο και έχει καμπυλωμένα τοιχώματα (σύμφωνα με την SF, έχει σχήμα λαούτου). επιβεβαιώνουν τη χειροποίητη προέλευσή τους.

Shares