Λάμπες; Yes Please!

Δεν θα ασχοληθούμε με τα γνωστά και κοινότοπα: Εντάξει. Η Tsakiridis Devices είναι ελληνική εταιρία. Φτιάχνει ενισχυτές με λυχνίες. Κινείται με άνεση στις αγορές του εξωτερικού και έχει κερδίσει την εκτίμησή τους. Αυτά, τα αφήνουμε στους διάφορους νεόκοπους να τα ανακαλύψουν (ξανά) τώρα, ύστερα από εικοσιπέντε χρόνια ιστορίας των “αδελφών Τσ.” στην υψηλή πιστότητα.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Περιγραφή: Τελικός ενισχυτής μονομπλόκ, push-pull

Λυχνίες: 4x EL34 (ισχύος), 2x 12ΑΤ7 (οδήγηση)

Ισχύς: 70W (πέντοδος), 40W (τρίοδος)

Απόκρ. συχνότ.: 20Hz-20kHz (<0.2dB)

Ευαισθ. εισόδ.: 350mVrms

Άλλες δυνατότητες: Επιλογή κέρδους της ανάδρασης (6/9dB), επιλογή συνδεσμολ. λυχνιών ισχύος (τρίοδος/πέντοδος), ακροδέκτες ρύθμ. των ρευμάτων πόλωσης

Διαστάσεις: 270x430x220 (mm, πxβxυ)

Βάρος: 20kg

Αντιθέτως, αυτό που βρίσκουμε ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το πώς η T.D. ωριμάζει και κινείται στον ζωτικό της χώρο, όπως αυτός εξελίσσεται. Και, έχουμε κάθε λόγο να είμαστε ευτυχείς… Γνωρίζω ότι η άποψή μου αυτή δεν είναι πολύ συμπαθής στους διάφορους κύκλους του “χώρου” αλλά δεν θα αλλάξω γνώμη εύκολα: Αυτό που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε, σε γενικές γραμμές, ελληνική βιομηχανία (ή βιοτεχνία) audio έχει προ πολλού δώσει τα διαπιστευτήριά της, έχει περάσει τις παιδικές της ασθένειες, έχει ενηλικιωθεί και, ως ενήλικη και ώριμη πλέον, οφείλει να κινείται σε ένα ανάλογο επίπεδο. Θεωρώ ότι δεν είναι απαραίτητο, εν έτει 2013, να αντιμετωπίζουμε τους κατασκευαστές από την Ελλάδα ως απίθανους πρωτοπόρους και ως έχοντες ανάγκη προστασίας και επιείκειας, κυρίως γιατί υποβαθμίζουμε με τον τρόπο αυτό μια προσπάθεια η οποία τελεσίδικα έχει κριθεί επιτυχημένη (δεν το λέω εγώ, το λένε οι “αγορές” και η καριέρα κάποιων εταιριών σε αυτές).

Ως παράδειγμα για την υποστήριξη των παραπάνω σκέψεων δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιο καλύτερο από τους αδελφούς Τσακιρίδη. Ακολουθούν με συνέπεια μια συγκεκριμένη στρατηγική εδώ και πολλά χρόνια, βελτιώνονται συνεχώς, έχουν ενδιαφέρουσες ιδέες και ταυτόχρονα προσφέρουν προϊόν με τιμές που θεωρούνται (και είναι, στην πράξη) λογικές. Η ανταμοιβή τους είναι σαφής: Μπορεί το όνομα της εταιρίας να μην προφέρεται εύκολα από τους αγγλοσάξονες, αλλά οι μηχανές τους αντιμετωπίζονται, συχνά, με θαυμασμό. Επομένως, ποίος ο λόγος μιας διαφορετικής, συγκαταβατικής αντιμετώπισης σε τοπικό επίπεδο; Τα γράφω όλα αυτά, έχοντας απέναντί μου την τελευταία έκδοση των τελικών μονομπλόκ Apollon, ένα ζευγάρι τελικών ενισχυτών που βασίζονται σε τέσσερις EL34 ανά κανάλι και φαίνεται να αποτελούν μια ενδιαφέρουσα πρόταση για όποιον αναζητεί έναν ενισχυτή με καλές δυνατότητες οδήγησης και κάποιες δυνατότητες ρύθμισης της ηχητικής του συμπεριφοράς. Ο Apollon είναι ο δεύτερος ισχυρότερος τελικός της εταιρίας (μετά τον Electra, σε μια σειρά επτά συνολικά μοντέλων) και ένας από τους τρεις με στάδιο εξόδου push-pull.

Οι Λεπτομέρειες…

Ο Apollon χρησιμοποιεί το σασί τελευταίας γενιάς της T.D. με το χαρακτηριστικό υπόλευκο/ασημί φινίρισμα και την επίσης χαρακτηριστική κοπή του λογότυπου στο επάνω μέρος. Το συνολικό αισθητικό αποτέλεσμα είναι πολύ ενδιαφέρον και ταυτοχρόνως χαμηλών τόνων και είναι, κατά τη γνώμη μου η καλύτερη σχεδίαση της εταιρίας μέχρι σήμερα, που θα ταιριάξει εύκολα σε κάθε χώρο. Οι ενισχυτές δεν είναι μεγάλοι και το συνολικό πλάτους του ζεύγους δεν ξεπερνά αυτό ενός κλασικού μεγάλου τελικού. Κατά τη γνωστή τακτική που ακολουθείται στην συντριπτική πλειοψηφία των ενισχυτών του είδους, οι λυχνίες προστατεύονται από έναν κλωβό ο οποίος μπορεί να βγει με κάποια δυσκολία, επειδή οι σχετικές βίδες είναι δυσπρόσιτες. Ο χρήστης έχει στη διάθεσή του, καταρχήν τα βασικά: Αυτά περιλαμβάνουν τον διακόπτη on/off, μια είσοδο single ended (με custom επίχρυσο RCA) και ένα κλασικό σετ ακροδεκτών σύνδεσης (καλής ποιότητας) για τα ηχεία που περιλαμβάνουν λήψεις για ονομαστικές αντιστάσεις 4Ω και 8Ω. Πέραν αυτών, ο χρήστης έχει στη διάθεσή του δύο διακόπτες για την επιλογή τηςtsakiridis-apollonDSC_0028 συνδεσμολογίας των λυχνιών του σταδίου εξόδου οι οποίες μπορούν να λειτουργήσουν είτε ως τρίοδοι, είτε ως πέντοδοι καθώς επίσης και του κέρδος του βρόχου της αρνητικής ανάδρασης μεταξύ μιας “νορμάλ” τιμής (9dB) και μιας χαμηλής τιμής (6dB).

Η δυνατότητα αυτή συναντάται παγίως σε πολλούς ενισχυτές με στάδια push pull της εταιρίας και προσφέρει, χωρίς αμφιβολία, μια ευελιξία σε ο,τι αφορά την ηχητική ταυτότητα του συστήματος, στην προσαρμογή του στις προτιμήσεις των ακροατών και μια καλή ευκαιρία για πειραματισμούς. Ο ενισχυτής προσφέρει, τέλος, ακροδέκτες για την τοποθέτηση βολτόμετρου ώστε να μπορεί ο χρήστης να ρυθμίσει τα ρεύματα πόλωσης των λυχνιών του σταδίου εξόδου μόνος του, υπό την προϋπόθεση ότι έχει μερικά απλά εργαλεία και την διάθεση να διαβάσει τις σχετικές οδηγίες… Ο Apollon είναι ένας ενισχυτής με αρχιτεκτονική push-pull ο οποίος βασίζεται σε τέσσερις EL34 ανά κανάλι για την διαχείριση της ισχύος (στη συσκευή της δοκιμής ήταν της Tung-Sol) και σε δύο διπλοτριόδους 12ΑΤ7 για το στάδιο οδήγησης. Η ανόρθωση γίνεται με ημιαγωγούς. Το εσωτερικό του ενισχυτή κρύβει μια πειθαρχημένη, εμφανώς προσεγμένη, κατασκευή που βασίζεται σε τυπωμένο κύκλωμα το οποίο περιλαμβάνει και τις λυχνιολαβές (από πορσελάνη). Τα παθητικά υλικά που χρησιμοποιούνται είναι τυπικά καλής ποιότητας με εξάρσεις σε κρίσιμα σημεία, καθώς χρησιμοποιούνται πυκνωτές τροφοδοσίας της United Chemicon, πυκνωτές πολυπροπυλενίου στη ζεύξη των βαθμίδων και αντιστάσεις μεταλλικού φιλμ με ανοχή 1%. Ο μετασχηματιστής εξόδου τυλίγεται με το χέρι και, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η ίδια η εταιρία, τα χαρακτηριστικά των λυχνιών είναι ταιριασμένα σε κάθε ενισχυτή. Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ένας ενισχυτής ο οποίος μπορεί να αποδώσει 70W ανά κανάλι σε συνδεσμολογία πεντόδου και 40W ανά κανάλι σε συνδεσμολογία τριόδου.

Shares