Με την Σιγουριά της Εμπειρίας

Δεν υπάρχουν πολλές αμφιβολίες και ενδοιασμοί ότι η Vandersteen είναι μια εταιρεία με πολλά χρόνια «εμπλοκής» στον χώρο. Η πρότασή της στην κατηγορία των 7.000€ δεν είναι απλά «ένα ακόμα ζευγάρι ηχείων», αλλά κάτι αρκετά διαφορετικό οπτικά, αλλά και λειτουργικά.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Απόκριση: 24Hz-30kHz

Μονάδες: 2 γούφερ 20εκ. 1 μιντ-μπας 15.5εκ. 1 μιντρέιντζ 11εκ. 1 τουίτερ 2.5εκ.

Ισχύς Ενισχυτή Χαμηλών: 250Watt

Αντίσταση: 8ohms

Συχνότ. Αποκοπ. Κροσόβερ: 100Hz, 900Hz, 5kHz.

Διαστάσεις: 37εκ. x 15εκ. στο επάνω μέρος, 49εκ. x 29εκ. στην βάση, και 108εκ. ύψος

Βάρος: 50 κιλά

Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από την τελευταία φορά που είχα δει και ακούσει ηχείο του Richard Vandersteen. Οι ιδιόρρυθμες κατασκευές του, με την ολοκληρωτικά ντυμένη με ύφασμα καμπίνα, δεν είναι κάτι που ξεχνιέται εύκολα. Όπως εξάλλου και οι σχεδιαστικές του «απόψεις» που σε κάποια σημεία άγγιζαν τα όρια της υπερβολής. Ποτέ, ας πούμε, δεν με βρήκε σύμφωνο η προσθήκη μάζας επάνω στην επιφάνεια των γούφερ, όσο και εάν ο κος Vandersteen επέμενε ότι με αυτό τον τρόπο οι χαμηλές συχνότητες αποκτούσαν περαιτέρω υπόσταση και παρουσία. Αυτά όμως ανήκαν σε κάποιες άλλες αρκετά μακρινές εποχές. Οι σημερινές του σχεδιάσεις, αν και ακόμα ακολουθούν την ίδια οπτικά γραμμή, (για όσους το επιθυμούν τα ηχεία προσφέρονται και με κανονικό φινίρισμα ξύλου, με κάποια επιπλέον επιβάρυνση στην τιμή), έχουν αποστασιοποιηθεί κατά πολύ από τις παλαιότερες κατασκευές του. Εν τούτοις, εξακολουθούν να φέρουν κάποιες εντελώς διαφορετικές σχεδιαστικά προτάσεις, που θα τις δούμε πιο κάτω. Το υπό δοκιμή Quatro θα μπορούσα να πω ότι είναι το τρίτο κατά σειρά μοντέλο από την κορυφή στην λίστα της εταιρείας, καθώς το 3a Signature που ακολουθεί, αν και μεγαλύτερο σε διαστάσεις ηχείο είναι αρκετά φτηνότερο.

Τα «βασικά» μοντέλα ηχείων στην λίστα της Vandersteen είναι 6 (τα τρία εκ των οποίων ενεργά όσον αφορά τα μπάσα), όλα δαπέδου, και από εκεί και πέρα ακολουθούν κάποια ηχεία (κεντρικά και τοίχου) για χρήση σε Home Cinema, αλλά και 2 υπογούφερ. Οι διαθέσεις του Richard ήταν πάντα φιλικές και ξεκάθαρες ως προς την χρήση των subwoofer σε ένα σύστημα, ακόμα και εάν αυτό ανήκει σε πολύ υψηλή κλάση και κατηγορία τιμής. Την άποψη αυτή την υιοθέτησε και σε κάποια από τα μοντέλα των ηχείων του (όπως θα δούμε πιο κάτω), σε γενικές γραμμές πάντως ο εν λόγω κατασκευαστής είχε πάντα μια διαφορετική αντίληψη όσον αφορά την ακουστική των χαμηλών συχνοτήτων. Και πιστέψτε με, δεν θα μπορούσε να το δείξει με πιο κραυγαλέο τρόπο από ό,τι το κάνει στα Quatro!

Σχεδίαση και κατασκευή

Τα Quatro είναι ηχεία δαπέδου μεσαίων διαστάσεων με ασύμμετρες διαστάσεις καμπίνας, καθώς είναι πιο μεγάλα στην βάση τους. Ανεβαίνοντας προς τα επάνω «κλείνουν», λαμβάνοντας και μια ελαφριά κλίση ως προς την πρόσοψή τους. Η καμπίνα τους είναι καλυμμένη με ύφασμα περιμετρικά σε όλες της τις πλευρές, εκτός από την βάση και το επάνω μέρος του ηχείου που είναι από κανονικό ξύλο σε φινίρισμα cherry. Όπως σας προανέφερα, για όσους το επιθυμούν, η εταιρεία διατίθεται να προσφέρει τα μοντέλα της και σε ολοκληρωτικό φινίρισμα ξύλου, χρεώνοντας όμως την κίνηση αυτή με κάποιες χιλιάδες ευρώ παραπάνω. Κατά την άποψή μου δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να κάνει κανείς κάτι τέτοιο, καθώς τα Quatro σε αυτή ακριβώς την μορφή την οποία προσφέρονται είναι όμορφες οπτικά δημιουργίες, οι οποίες θα «δέσουν» σε οποιονδήποτε μοντέρνο η κλασικό χώρο χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Το ηχείο είναι τεσσάρων δρόμων, πέντε μεγαφώνων, και λειτουργεί με μια ιδιαίτερη γραμμή μεταφοράς των χαμηλών του. Για την ακρίβεια, τα δύο γούφερ με διάμετρο 20εκ. βρίσκονται στο εσωτερικό της καμπίνας, τοποθετημένα το ένα απέναντι από το άλλο, εκτονώνοντας την ενέργειά τους μέσα από δύο μακρόστενες οπές οι οποίες βρίσκονται στο κάτω μέρος των πλαϊνών πλευρών του ηχείου. Τα γούφερ αυτά τροφοδοτούνται από έναν τάξης Β ενισχυτή ισχύος 250 watt.

Shares