Smart chips

Τα αυτοκόλλητα τσιπάκια της γερμανικής εταιρίας έχουν κάνει πάταγο διεθνώς με τις χαμηλές τιμές τους και την εντυπωσιακή βελτίωση που επιφέρουν στον ήχο. Τώρα πλέον είναι διαθέσιμα και στην Ελλάδα κι εμείς παίρνουμε μια μικρή γεύση των δυνατοτήτων τους.

Όταν η Nexus μου παρέδωσε τον ενισχυτή της Trafomatic για δοκιμή, μου έδωσε και μερικά μικρά αυτοκόλλητα που – υποτίθεται – θα βελτίωναν τον ήχο μου «σε κβαντικό επίπεδο» καθώς εμπεριέχουν εύκαμπτα τσιπάκια που προγραμματίζονται για πολλές και διαφορετικές θέσεις εφαρμογής. Γενικά κρατάω μικρό καλάθι όταν ακούω τέτοια σχόλια κι έτσι τα παράτησα σε μια γωνιά της βιβλιοθήκης μου, προσέχοντας…μην τα χάσω αφού τα πιο μικρά από αυτά, με διάμετρο μόλις 5 χιλ., είναι εύκολο να παραπέσουν. Εκείνη την περίοδο ήμουν εξάλλου απασχολημένος με την ενσωμάτωση ενός μεγάλου σταθεροποιητή τάσης βιομηχανικού τύπου (μοντέλο PC-SVC), ο οποίος είχε παίξει μόλις τρεις ημέρες και με είχε ήδη αγχώσει για το πως θα τα πάει στις μεσαίες και υψηλές συχνότητες, καθώς ήταν ακόμη «κλειστός» και χωρίς σπουδαίες χροιές-διαφάνεια.

Δεν δοκιμάζω το «transformer chip», σκέφτηκα, μπας και του δώσω καμιά ώθηση; Το εν λόγω είναι στρογγυλό και λίγο μεγαλύτερο, στα 20 χιλιοστά, και το τοποθέτησα επάνω στο σασί του σταθεροποιητή χωρίς να αφαιρέσω το προστατευτικό του κάλυμμα. Αμέσως άνοιξε ο ήχος και καθάρισε ενώ μετακινώντας το, είδα ότι «του αρέσει» η θέση ακριβώς επάνω από το κέντρο του μεγάλου τορροειδή, σερβοελεγχόμενου αυτομετασχηματιστή, αφού εκεί πήρε σώμα και αρμονικές, φωτίζοντας σωστά τις μεσαίες συχνότητες. Αφού σημείωσα τη θέση, καθάρισα την επιφάνεια και, προσεκτικά, το κόλλησα. Καθώς σε αυτό τον σταθεροποιητή έχω και τα τρία μου συστήματα (τα δύο μεγάλα, φιλτραρισμένα με Furman, και το τρίτο και μικρότερο, χωρίς φίλτρο) και η δοκιμαστική ακρόαση έγινε με το μικρότερο και λιγότερο ικανό, πέρασα για τις εντυπώσεις στα δύο μεγάλα. Ε, λες και είχα ανοίξει το τζίνι και αυτό μου πραγματοποίησε ακριβώς τις ευχές μου, αυτό ένιωσα! Στα πολύ ευαίσθητα ηχεία μου, από 96 μέχρι 104dB, είχα βελτίωση δραματικού βαθμού, με αποτέλεσμα να νομίζω ότι ο σταθεροποιητής που αγόρασα με 100€ ήταν της ultra hi-end ποικιλίας με πολλαπλάσιο κόστος. «Πλάκα έχει» σκέφτηκα και ανακουφίστηκα που η βελτίωση στην τάση εκ του σταθεροποιητή δεν συνοδεύτηκε από κάποια υποχώρηση στην ποιότητα χάρη στο Wa για μετασχηματιστές, πηνία και μεγάφωνα, αποφάσισα έτσι την άλλη μέρα να τσεκάρω και τα υπόλοιπα που είχα στη διάθεσή μου. Φυσικά είχα κάνει λάθος εκτίμηση, ο σταθεροποιητής μου επρόκειτο να στρώσει και να αλλάξει σημαντικά στην πορεία από μόνος του, ενώ η πραγματική βελτίωση του Wa ήταν πολύ μεγαλύτερη από αυτή που αρχικά είχα νομίσει…

Για καλώδια, ηχεία, ασφάλειες και πικάπ

Υπό αυτές τις συνθήκες, έκανα την επόμενη κίνηση που ήταν η τοποθέτηση του μικροσκοπικού Wa επάνω στην κεφαλή Babele της Goldnote (στην πρόσοψη, όχι στο headshell όπου το εφέ της βελτίωσης ήταν σχετικά περιορισμένο). Πολλά πέπλα έφυγαν…τρέχοντας κι εγώ, τρελός από ενθουσιασμό, δεν μπορούσα καν να εννοήσω πως μια τόσο φθηνή κεφαλή κινητού μαγνήτη μπορούσε να αποδώσει με τόσο καθαρό, γεμάτο και λεπτομερή τρόπο το πρόγραμμα. Το γέλιο είναι ότι η βελτίωση που ακούς στην αρχή είναι μόνο για ορεκτικό καθώς τα Wa «κάθονται» τις επόμενες ώρες και ημέρες όλο και καλύτερα στο σύστημα. Αφού λοιπόν με έπεισαν σε πρώτη φάση για την αποτελεσματικότητά τους, είχε σημάνει η ώρα της Μεγάλης Δοκιμής. «Για να δούμε, αναρωτήθηκα, θα μου κάνει τα χατίρια με το μεγάλο Klipsch;». Ξέρετε, τώρα, συμμετοχή καμπίνας και φίλτρου που χειροτερεύουν όσο χαμηλώνουν ή δυναμώνουν ακραία οι στάθμες. Ε, δεν το πίστευα! «Πάει» η καμπίνα, «πάει» και το φίλτρο, ακόμη τα ψάχνω! Εδώ παιδεύτηκα λιγάκι καθώς το αυτοκόλλητο είναι ορθογώνιο και μεγάλο 50×80 χιλιοστά και έχει προτιμήσεις. Κοντά στα μεγάφωνα, η αρχική επίδραση είναι λίγο υπεραναλυτική και τελικά το αυτοκόλλητο «προτίμησε» να μπει στο επάνω μέρος του La Scala, πίσω και δεξιά, περίπου επάνω από το κέντρο του μεγάλου φίλτρου κι ενώ είχα δοκιμάσει κάθε άλλη πιθανή θέση.

Shares