Real Sound

Η γερμανική Zellaton ανήκει στην μικρή ομάδα των κατασκευαστών ηχείων χωρίς περιορισμούς κόστους, που έχουν ως αποκλειστικό σκοπό να παρουσιάσουν το “τέλειο” ηχείο. Η συνταγή που ακολουθεί η εταιρία είναι μινιμαλιστική και στη βάση της υπάρχει ένα πολύ σπέσιαλ μεγάφωνο, σχεδιασμένο το 1935!

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Τύπος: δαπέδου, ανοιχτής πλάτης

Μεγάφωνα: 1×18 εκ. wideband, 1×5,3 εκ. τουίτερ κώνου, 1×20 εκ. γούφερ

Απόκριση: 45Hz – 50KHz (χωρίς το γούφερ)

Αντίσταση: 4Ω (3,6 ελάχ.)

Διαστάσεις: 95x21x48 εκ. ΥΠΒ

Βάρος: 40 κιλά

Έξτρα: ρύθμιση μπάσα και πρίμα

H ιστορία της Zellaton έχει κινηματογραφικό σενάριο: ο Emil Podzus σχεδίασε τη δεκαετία του 30 ένα μεγάφωνο με διάφραγμα σάντουιτς, το οποίο παρουσίαζε πολύ χαμηλή μάζα και πολύ υψηλή ακαμψία. Ναι, τέτοιες σχεδιάσεις συναντάμε στις ημέρες μας με hi-tech υλικά που χρεώνονται αναλόγως, αλλά ο Γερμανός είχε δει τις προοπτικές του 75 χρόνια πριν! Πολλά χρόνια αργότερα, ο εγγονός του Γερμανού σχεδιαστή ονόματι Manuel Podzus, παρέα με δύο ακόμη Γερμανούς, δημιούργησαν τη Zellaton στηριζόμενοι σε αυτό το μεγάφωνο, το οποίο εξελίχθηκε σημαντικά τα περασμένα χρόνια από τον ίδιο τον Manuel. Σκέφτομαι αυτή την ιστορία σε ελληνικό επίπεδο και με πιάνουν τα γέλια, ο παπούς μου -λέει – πίσω στα 1935 να σχεδιάζει μεγάφωνα πρωτοποριακά τα οποία να ανακαλύπτω και να τα συνεχίζω εγώ σήμερα. Και μετά ξύπνησα! Αυτά να βλέπουμε αλλά και το πόσο ψηλά έχουν σήμερα τη χώρα τους οι Γερμανοί και να πάψουμε να γκρινιάζουμε που μας δανείζουν φθηνά: η προκοπή θέλει δουλειά, όχι μόνο ήλιο, μούρη και χαβαλέ.

Στρώθηκε στη δουλειά λοιπόν ο εγγονός του Podzus, εξέλιξε το μεγάφωνο και σχεδίασε ένα ασορτί τουίτερ κώνου 2 ιντσών. Τα δύο αυτά μεγάφωνα, μαζί με εξαντλητικές διαδικασίες ταιριάσματος και μια ξυλοκατασκευή παγκοσμίου κλάσεως, αποτελούν τη βάση όλων των Zellaton. Πρέπει από τώρα να ξεκαθαρίσουμε ότι τα ηχεία αυτά είναι πανάκριβα, αφού το Emotion που δοκιμάζουμε είναι μεν το μικρότερο ηχείο της εταιρίας, κατάλληλο για μικρομεσαίους χώρους, κι όμως κοστίζει πάνω από είκοσι χιλιάρικα… Η Zellaton, πάντως, δεν ανήκει στις νεόκοπες εκείνες εταιρίες που δημιουργήθηκαν με σκοπό να τα πάρουν χοντρά από τους νεόπλουτους της Ασίας, παρουσιάζοντας υπερβολικές κατασκευές χωρίς ίχνος μέτρου και ισορροπίας. Αντίθετα, ανήκει στις πλέον σοβαρές εταιρίες του χώρου μας και αυτό αποδεικνύεται από την ιδιαίτερα στοχευμένη σχεδιαστική φιλοσοφία, την απτή ποιότητα κατασκευής των ηχείων της και, φυσικά, τον πολύ ξεχωριστό ήχο τους, που έχει βαλθεί να πάρει τα πρωτεία της γραμμικότητας από τις μεμβράνες και άλλους εξωτικούς μετατροπείς. Ναι, είναι τόσο καλά!

Απέριττη τελειότητα

Τα Emotion στηρίζονται σε ένα μεγάφωνο ευρέος φάσματος 7 ιντσών και ένα τουίτερ κώνου 2 ιντσών, έχουν δηλαδή την πιο απλή σύσταση των δύο μεγαφώνων. Η τελευταία γενιά του ηχείου έχει προσθέσει στο κάτω μέρος της καμπίνας και ένα downfiring γούφερ 8 ιντσών από χαρτί, το οποίο ο χρήστης μπορεί να απενεργοποιήσει αν το επιθυμεί. Μια ακόμη αλλαγή στο τελευταίο Emotion είναι η ρύθμιση της συμπεριφοράς του τουίτερ σε τρεις θέσεις. Και οι δύο αυτές επZELLATON-EMOTION-_005ιλογές για τη ρύθμιση και προσαρμογή στο χώρο ή/και στα συνοδά των άκρων του φάσματος γίνονται από μαύρους πιεστικούς διακόπτες στην πλάτη του ηχείου, ακριβώς επάνω από τα καταπληκτικά βύσματα της WBT. Η καμπίνα έχει αρκετά έντονη κλίση στην πρόσοψη και η πλάτη της έχει δύο “κοψίματα” ώστε να καταλήγει πιο στενή, που δημιουργούν μια εξαγωνική διατομή με σκοπό τη μείωση των στάσιμων κυμάτων. Τα εσωτερικά δεσίματα είναι ιδιαίτερα εκτεταμένα, οριζόντια και κάθετα, και η κάτω πλευρά, αυτή που φιλοξενεί το γούφερ, δεν είναι παράλληλη με το πάτωμα αλλά “γέρνει” κι αυτή προς τα πίσω, όπως η πρόσοψη.

Με άλλα λόγια, αν και χωρίς ίχνος καμπύλης, αυτή η καμπίνα τείνει προς το απόλυτα αδρανές, όπως θα καταλάβετε αν χτυπήσετε την πλευρά της. Είναι βέβαια 40 κιλά, αλλά υπάρχει κι ένα ακόμη, “κρυφό” όπλο γι’αυτή την επιτυχία: το ηχείο δεν εγκλωβίζει το πίσω κύμα με σκοπό να το συντονίσει σε κάποια συχνότητα αλλά το αφήνει να φύγει μέσω της μεταλλικής γρίλλιας στην πλάτη του. Πέρα από κάποια μεγάλα Tannoy, δεν θυμάμαι τη γρίλλια να χρησιμοποιείται ως “φόρτιση” σε άλλα ηχεία της αγοράς. Το φινίρισμα είναι πραγματικά χωρίς ψεγάδι, η λάκα, τα μεταλλικά μέρη στην πλάτη και τα πόδια, όλα είναι έξοχα κατασκευασμένα και δίνουν το ΟΚ στο μικρό Zellaton ώστε να δικαιολογήσουμε, καταρχήν, την υψηλή τιμή του. Τα διαφράγματα στηρίζονται σε μια βάση από άκαμπτο αφρώδες υλικό και φέρουν επίστρωση αλουμινένιου φλοιού. Αυτή η περιγραφή θυμίζει έντονα τα μεγάφωνα της Monitor Audio στα Platinum, όπου η βάση είναι το συνθετικό υλικό Nomex κυψελωτής σύστασης. Για τα Zellaton δεν γνωρίζω λεπτομέρειες να σας πω και το μόνο που μπορεί να ειπωθεί είναι το προφανές, ότι δηλαδή ο κώνος σχηματίζεται από πολλές “φέτες”, τριγωνικά τμήματα δηλαδή που ενώνονται για να σχηματίσουν τον κώνο, κάτι που φαίνεται πιο μπελαλίδικο από τα μεγάφωνα των Platinum. Πρέπει όμως να είναι πιο αποδοτικό σε επίπεδο μη αποθήκευσης ενέργειας και μείωσης των συντονισμών, καθώς εδώ δεν έχουμε ενιαία μεμβράνη αλλά πολλών τμημάτων.

Shares