Zingali Zero Bookshelf

Το Zero Bookshelf αποτελεί την εισαγωγική πρόταση στον hi-fi στόλο της Zingali. Το ηχείο διαθέτει εκπληκτική αισθητική ακόμη και με το μαύρο ματ φινίρισμα που είχε το ζευγάρι της δοκιμής, χάρη στην παρουσία της εντυπωσιακής χοάνης σε φυσική απόχρωση με επικάλυψη λάκας και βέβαια λόγω της πρόσοψης με τις ρευστές γραμμές, που εκτείνεται πιο κάτω από τα όρια της καμπίνας σχηματίζοντας μια «καμάρα». Η καμπίνα είναι πολυγωνική, διαθέτει πολύ καλή στιβαρότητα και φορτίζεται από δύο οπές που εκτονώνονται προς τα κάτω. Το γεγονός αυτό θα προβληματίσει κατά την τοποθέτηση με δεδομένη τη μεγάλη απόσταση ανάμεσα στα τρία «πόδια» του ηχείου, αφού λίγες βάσεις διαθέτουν τόσο μεγάλη πατούρα, με αποτέλεσμα η τοποθέτηση σε κάποιο ράφι να φαντάζει ως η εύκολη λύση. Εμείς, ως πρόχειρη λύση, απλά προσθέσαμε ένα μεγάλο κομμάτι ξύλο επάνω στις βάσεις, το «κολλήσαμε» με blu-tac και τοποθετήσαμε το ηχείο επάνω του, ώστε η απόσταση των οπών από τη «γη» να είναι η σχεδιασμένη. Το Bookshelf χρησιμοποιεί τα γνωστά συστατικά της Zingali, με γούφερ από ενισχυμένο χαρτί μονταρισμένο πίσω από την πρόσοψη και θόλο αλουμινίου σε θάλαμο συμπίεσης και φόρτιση κυκλικής χοάνης με σώμα από σπέσιαλ μασίφ ξύλο.

Ακροάσεις

Το Bookshelf είναι ένα από τα πλέον ογκώδη ηχεία της δοκιμής – αν όχι το πιο ογκώδες- και αυτό είναι άμεσα φανερό από την πολύ καλή έκταση των χαμηλών συχνοτήτων. Το μπάσο αυτό είναι ιδιαίτερα εύσωμο, ισχυρό αλλά και ελεύθερο, ταιριάζοντας έτσι άψογα με τη γενικότερη λογική της σχεδίασης. Η περιγραφή του χαμηλού πάντως φαίνεται να εξαρτάται αρκετά από την επιφάνεια όπου εκτονώνονται οι οπές- όσο πιο στιβαρή και αχρωμάτιστη, τόσο το καλύτερο. Οι μεσαίες συχνότητες διαθέτουν μεγαλειώδη παρουσία στα πλαίσια της δοκιμής, με το επίπεδο της λεπτομέρειας να ικανοποιεί πλήρως. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι στο Bookshelf υπάρχει λίγο καλύτερη ομοιογένεια και συνέχεια στο πέρασμα ανάμεσα στα μεγάφωνα δίπλα στο μεγαλύτερο μοντέλο Otto, κάτι αναμενόμενο. Τα πρίμα του ηχείου διαθέτουν χορταστική παρουσία, αποφεύγουν τις «γυαλάδες» και είναι πολύχρωμα και αραχνοΰφαντα, συνεισφέροντας σημαντικά στον μεγάλο και ιδιαίτερα φινετσάτο ήχο του ιταλικού ηχείου. Η καλή ισορροπία των τριών βασικών περιοχών δεν δημιουργεί θέματα ανησυχίας παρότι η σκηνή στήνεται λίγο πιο μπροστά από το επίπεδο των ηχείων, ενώ εντυπωσιάζει με την εστίαση στα πρώτα πλάνα και τις μεγάλες της διαστάσεις. Οι χροιές του Bookshelf αποκλίνουν ελαφρά προς το ζεστό, ωστόσο όχι μόνο δεν κρύβουν πληροφορία αλλά ενθουσιάζουν με τη λεπτοφυή παράθεση των αρμονικών. Το εξαιρετικό αυτό ηχείο ολοκληρώνει ένα σπουδαίο σετ επιδόσεων με την σχεδόν απόλυτη ροή του και την ιδιαίτερα καλή ρυθμική ανάπτυξη των επιμέρους οργάνων.

Συμπέρασμα

Το Zero Bookshelf αποτελεί ένα από τα κορυφαία ηχεία και ταυτόχρονα την προσωπική προτίμηση του υποφαινόμενου. Φαντάζει ως ιδανική εισαγωγή στον ήχο της Zingali, καθώς με αυτό παίρνετε τον φημισμένο ήχο της εταιρίας σε μια λίγο πιο light εκδοχή, η οποία είναι έτσι ζυγισμένη ώστε να διευκολύνει το μέσο ακροατή και τα εισαγωγικά ηλεκτρονικά. Έστω κι έτσι, όμως, το ηχείο αυτό ξεχωρίζει άνετα ανάμεσα στο πλήθος…

Shares